|

Adana'da arsenik tartışması

İha
00:00 - 10/09/2008 Çarşamba
Güncelleme: 17:40 - 10/09/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Adana'da arsenik tartışması
Adana'da arsenik tartışması

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugünkü toplantısına, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, "Adana'nın suyunun arsenik içerdiği iddiası" damgasını vurdu.

Mustafa Tuncel'in başkanlık ettiği Eylül ayı meclis toplantısının 2. bileşiminde gündem dışı söz alan meclis üyeleri, Gökçek'in "arsenikli su" iddiasına değindi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gören, Melih Gökçek'in bugün bir yerel gazetede yer alan açıklamalarını görünce hayretler içerisinde kaldığını belirterek, "Arsenik ve diğer elementler, dünyanın her yerinde, her toprakta, her suda var. Ancak bunun bir üst sınırı var. Bu sınırın üzerinde olduğu takdirde zararlı olabilir. Şu düzeyde bulunması insan sağlığı için zararlı değildir. Melih Bey'in ettiği laf; özrü kabahatinden büyük. Adana'nın da Ankara'nın da Antalya'nın da suyunda arsenik var. Çatalan suyunda, diğer minerallerin yanında arsenik de düşük düzeydedir" dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Mustafa Tuncel de, Çatalan suyu projesi için Avrupa bankalarından kredi alırken, bankaların ilk olarak suyun kalitesini sorduğunu ifade etti.

"Arseniksiz su olmaz. Bunun belli bir seviyenin üstünde olmaması önemli" diyen Tuncel, "Çatalan suyu, kaynak suyundan daha kaliteli. Biz buna güvenmesek, bu suyu şişeleyip satmak gibi bir durum söz konusu olamaz. Kimsenin aklına bu konuda bir şüphe gelmesin. Ben Melih Gökçek'in açıklamasını bir dil sürçmesi olarak kabul ediyorum. Bu konuyla ilgili AKSİ'den de resmi açıklama yapılacak" diye konuştu.

Anız yangınları konusuna da değinen Tuncel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anız yangınları, son 15 gündür Adana'nın en büyük sıkıntısı. Bu yıl geçti, ama Sayın Başkan Aytaç Durak'ın Valiliğe yaptığı bir teklif var. Bu teklif kabul edilirse, anız yangınları sona erecek. Hem mısır hem de buğday tarlaları uzaydan tespit edilecek. Anız yakılan tarlalar kabak gibi ortaya çıkacak. Anız yakarken yakalanan çiftçilere cezai müeyyideler uygulanacak; teşvikleri kesilecek, mazot yardımı yapılmayacak. İnşallah seneye bu anız yakılmasının önüne geçilecek."

Konuşmaların ardından, gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. 12 gündem maddesi de, komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.

16 yıl önce