|

Afrikalılar siyah zeytine bayıldı

İha
00:00 - 20/06/2009 Cumartesi
Güncelleme: 12:05 - 20/06/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Afrikalılar siyah zeytine bayıldı
Afrikalılar siyah zeytine bayıldı

Dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticisi Marmarabirlik, son zamanlarda yabancılardan büyük ilgi görüyor.

Önceki hafta Ukraynalı bir grup dış ticaret bürokratını konuk eden Marmarabirlik, bu hafta da 10 Afrika ülkesinden 22 uzmanı ağırladı. Kısa adı TİKA olan Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı organizasyonuyla 10 Afrika dan Türkiye ye gelen 22 uzman, Bursa da önce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Gıda Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü nü ziyaret etti. Daha sonra enstitü uzmanlarıyla birlikte Marmarabirlik Entegre Tesisleri'ni gezen Tanzanya, Burkina Faso, Komor Adaları, Cibuti, Gine Bissau, Kenya, Madagaskar, Ruanda, Senegal ve Ugandalı tarım uzmanları, hiçbir kimyasal katkı olmaksızın tamamen doğal yöntemlerle üretilen sofralık zeytinlerin, ürün kabul, paketleme ve pastörizasyon ünitelerini inceledi.

Tesisleri, Marmarabirlik Genel Müdürü İsmail Muzaffer Eren ve Entegre Tesisler Müdürü Ertuğrul Doğanalp eşliğinde gezen Afrikalı konuklar, zeytin ağacından ürün hasadına, depolamadan paketleme ve pazarlamaya kadar her aşamaya ilişkin sorularına yanıt aldılar.

Afrikalı gıda uzmanları, Marmarabirlik tesislerinde değişik şekillerde işlenen sofralık siyah zeytinlerin tadına bakıp beğenilerini ilettiler ve ülkelerinde sofralık zeytin yok denecek kadar az olduğundan en çok da zeytin yağı ile ilgilendiler.

Geçen yıl 17 milyon dolarlık sofralık zeytin ihracatı yapan Marmarabirlik, global ekonomik kriz sebebiyle ülkenin toplam ihracatında büyük düşüş yaşanırken bu yıl 18 milyon doları aşmayı hedefliyor. Kasım-ekim ayları dönemini iş yılı olarak kabul eden Marmarabirlik, 1 Kasım 2008 den bugüne kadar 11 milyon 850 bin dolarlık, toplam 3 milyon 216 bin kilo sofralık zeytin ihracatı gerçekleştirdi. Marmarabirlik, 31 Ekim 2009 tarihinde 5 bin ton ve 18 milyon doları aşmayı hedefliyor.

Sadece tuzla doğal fermantasyon sebebiyle şimdiye kadar dünyadaki etnik pazarlara ihracat yapabilen Marmarabirlik, son yıllardaki Ar-Ge faaliyetlerinin sonucu olarak sofralık zeytinin tekniğine uygun olarak tuzunu azalttı ve yabancıların damak tadına hitap eden ürünler sunmaya başladı. Bu da Marmarabirlik in ihracattaki şansını artıran en önemli faktör oldu.


15 yıl önce