|

Ağzıyla masa tenisi oynuyor

Aa
00:00 - 2/07/2009 Perşembe
Güncelleme: 10:52 - 2/07/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Ağzıyla masa tenisi oynuyor
Ağzıyla masa tenisi oynuyor

Kollarını kullanamadığı için ağzında tuttuğu raketle masa tenisi oynayan, dünya şampiyonu İsveçli eski yüzücü David Lega, görenleri hayrete düşürüyor. Ampute sporcu, 'Engellerimizi görmek yerine, var olan yeteneklerimizin farkına varalım. Ellerim tutmasa da bu, masa tenisi oynamama engel değil' dedi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, doğuştan iki kolu da tutmayan, bacaklarındaki bazı kasları da eksik olan ampute yüzücü Lega, ağzında tuttuğu raket ile masa tenisi oynuyor. Youtube.com'daki görüntülerinde, izleyenlere 'pes' dedirten Lega, boynunu ustaca kullanarak, atılan her topu karşılayıp, rakibine fark atıyor.

Lega, kişisel internet sitesinde yaptığı açıklamada, hayat boyunca ihtiyaç duyulan tek şeyin, 'başarı' olduğuna dikkati çekerken, 'Peki bunu nasıl başaracağız? Yüzyıllar boyunca insanlar her konuda kendilerini başkalarıyla kıyaslayıp, diğerleriyle rekabet içine girmiştir. Oysa bu çok yanlış. Ben, engelli bir insan olarak, hayatım boyunca kendimi başkalarıyla karşılaştırmış olsaydım, her zaman kaybeden olurdum ki kaybetmeyi hiç sevmem' dedi.

Başarının, insanın sadece kendisiyle yarışarak geldiğini gören biri olarak, bunu herkese tavsiye ettiğini belirten Lega, 'Engelli veya engelsiz olun, fark etmez. Herkes tektir, biriciktir. Bunun farkına vardığımız zaman, kendimizle yarışmaya başladığımız andır. Herkesin başarılı olacağı bir alan vardır. Yeter ki engellerimizi görmek yerine, varolan yeteneklerimizin farkına varalım. Ellerim tutmasa da bu, yüzmeme veya masa tenisi oynamama engel değil' diye konuştu.


LEGA'NIN BAŞARILARLA DOLU HAYATI

Doktorlar, doğuştan engeli bulunan 36 yaşındaki Lega'nın, destek almadan kendi başına oturup kalkamayacağı söyleseler de o ve ailesi, bunun aksini kanıtladı. Daha birkaç aylıkken almaya başladığı özel eğitimle, kendi başına oturmayı öğrenen Lega, memleketi Gothenburg'daki eğitim hayatı boyunca, tüm paralimpik sporları yapmanın yanı sıra, fizik terapi de gördü.

On iki yaşındayken tanıştığı, dünya şampiyonu İngiliz ampute yüzücü Peter Hull'ı kendine örnek alıp, yüzme derslerine başlayan Lega, gösterdiği azim sonucunda 14 kez dünya rekortmeni oldu. Yüzme hayatı başarı öyküleriyle dolu olan Lega, Atlanta-1996'da 'İnsan Ruhunun Zaferi' ödülüne layık görülürken, 1997 ve 1999 yıllarındaki Avrupa şampiyonalarında, toplamda 2 altın, 5 gümüş ve 1 bronz, 1998 yılındaki dünya şampiyonasında ise 3 altın ve 2 gümüş madalya kazandı.

Başarıları sporla sınırlı kalmayan, psikoloji, iş idaresi, İngilizce, ekonomi ve hukuk eğitimleri alan Lega, 2000 yılında bıraktığı profesyonel yüzmeden sonra giyimden, cep telefonu satışına kadar çeşitlilik gösteren bir şirketin başına geçti. 

Lena, 2005 yılında, daha önce ABD'li yönetmen Orson Welles, ABD'li şarkıcı Elvis Presley ve ABD Başkanı John F. Kennedy'e de verilen 'Yılın Önemli Genç İnsanı' ödülüne layık görülen ilk İsveçli oldu.


15 yıl önce