|

Alevi-Sünni kaynaşması cem töreninde yaşandı

Cihan
00:00 - 22/03/2008 Cumartesi
Güncelleme: 15:33 - 22/03/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Alevi-Sünni kaynaşması cem töreninde yaşandı
Alevi-Sünni kaynaşması cem töreninde yaşandı

Alevi-Sünni kaynaşmasının en güzel örneği Erzincan'da verildi. Cemevinin kapılarını Erzincan'da sünnilere açan Erzincan Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı, cem törenini sünnilerle birlikte yaptı. Yaklaşık 300 kişi kapasiteli Erzincan Cemevi'nin yarısını Aleviler, diğer yarısını ise Sünniler doldurdu.


Zaman zaman gündeme getirilen Alevi-Sünni gerginliği iddialarının bozulmasının en güzel örneği Erzincan'da sergilendi. Cemevinde bir araya gelen Erzincanlı Alevi ve Sünniler birlikte cem töreni gerçekleştirdi. Aleviler tarafından yapılan cem törenini izleyen Sünniler, cem törenlerinin nasıl yapıldığını da bizzat yaşayarak izledi. Alevi-Sünni kardeşliğinin yerelden evrensele taşınması adına yapılan organizasyonda, kardeşlik, dostluk, birlik ve beraberlik mesajları verildi. Cem törenine ilk kez katılan Sünniler, kafalarındaki bütün soru işaretlerini ve cem törenlerinin nasıl yapıldığını hissederek izledi.


Cem töreni öncesi Alevi ve Sünni vatandaşlara seslenen Hacı Bektaş'ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Sadık Düzgün, Aleviliğin tanımını yaparak, cem törenleri hakkında bilgi verdi. Yapılan duaların ardından cemevinin kul, köle, efendi, bey farkının olmadığı eşitlik meydanı olduğunu belirten Düzgün, "İkrar, iman verme yeridir. Cemevi Allah'a sığınma ve tövbe etme yeridir. Ayrı zamanda kul hakkının teslim etme yeridir. Kul hakkının bu dünyada verilmesi, öbür dünyaya bırakılmaması Alevi ahlak inancının temel kurallarındandır. Cem aynı zamanda Alevilerin bir yaşam tarzıdır. Cem aynı zamanda barış, uzlaşma ve dayanışmanın yapılandırıldığı bir törendir" dedi.


Cem töreni, semah yapılmasının ardından lokma duası alınarak lokmalar cem törenine katılanlara dağıtıldı. Ayrıca Cem töreni sonrası Cemevi yemekhanesinde Alevi-Yazar İhsan Ünlü, 'Toplumsal Empati' isimli kitabını Alevi ve Sünni vatandaşlara tanıtarak, Toplumsal Empati konusunda sunum yaptı. Cemevindeki törenlere katılan Erzincan Genç İşadamları Derneği Başkanı(EGİAD) Ümit Sudaş, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Şube Başkanı Sadık Düzgün'e, Özel Otlukbeli Eğitim Kurumları Müdürü Ömer Özkaya Yazar İhsan Ünlü'ye plaket verdi. EGİAD Başkanı Ümit Sudaş, Alevi ve Sünni birlikteliğinin en güzel örneğinin Erzincan Cemevi'nde verildiğini vurgulayarak, Alevi ve Sünnilerin kardeşce, barış içerisinde yaşadığını, bunu bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi.


Alevi ve Sünniler olarak hep birlikte cem töreni yapıldığını, inançlar bağında pek fazla bir ayrılığın olmadığının görüldüğünü açıklayan Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şube Başkanı Sadık Düzgün ise şöyle konuştu: "Dostluğun, kardeşliklerin geliştirilmesi için bu tür etkinliklere her zaman ihtiyacımız vardır. Biz cem törenlerimize Sünni kardeşlerimizi de her zaman çağırıyoruz. Gelsinler birlikte beraber olalım, birbirimizi daha iyi tanıyalım. Birbirimizi tanırsak dostluklarımız daha iyi gelişir. Hiç bir ayrım gözetmeden cemlerimizi yapıyoruz. Bizim ibadetlerimizde Allah, Peygamber, Ali üçlemesi vardır."

Hayatında ilk kez cem törenine katıldığını ifade eden Cemalettin Ercan, kendilerine bu şekilde bir fırsat verdikleri için mutlu olduklarını belirterek, Alevi ve Sünnisiyle kardeşce yaşadıklarını kaydetti.


'Gelin canlar bir olalım' ifadesinin Erzincan'da teşekkül ettiğini, onlarca sunninin ilkkez bir cem törenine katılarak Erzincan'da bir ilkin gerçekleştirildiğini vurgulayan Alevi-Yazar İhsan Ünlü, "Bu cem töreninde herkes bir şeyleri daha gördü ki, ayrımız gayrımız yoktur. Hepimizin ortak olduğu şeyler dile getirildi cem töreninde. Hepimiz aynı Allah'a, aynı kitaba, aynı peygambere inanıyoruz ve aynı kıbleye yöneliyoruz. Sünni kardeşlerimiz burada kulaktan duyma bilgiler yerine, bizzat cem törenini görerek ve gözlemliyerek, kafalarındaki soru işaretlerine çok güzel cevaplar bulabildiler" şeklinde konuştu.

16 yıl önce