|

Alimler zalimlerin sözcüsü olmamalı

Dünya Alimler Birliği toplantısında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, alimlerin sorumluluğuna dikkat çekerek, 'Geçmişte alimlerimiz yöneticilerin kurbanı olurken bugün yöneticilerin, cuntaların, sultanların sesi, sözcüsü olmuş durumda' uyarısında bulundu.

Aa
00:00 - 21/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:58 - 20/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Alimler zalimlerin sözcüsü olmamalı
Alimler zalimlerin sözcüsü olmamalı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, alimlerin bir ihtilaf ve ayrılık içinde olmasının ümmete büyük zarar verdiğini belirterek, 'Bazı alimler, 3 kuruş dünyalık için zalim diktatörlerin sesi olmaktadır' dedi. Dünya Alimler Birliği'nin, 'Ümmetin Uyanışında Alimlerin Rolü' konulu 4. dönem toplantısı dün Grand Cevahir Otel'de başladı. Burada bir konuşma yapan Görmez, İslam dünyasının parçalanmışlığına dikkati çekerek, 'Acı realite gösteriyor ki, alimler sorumluluklarını yerine getirmiyor' diye konuştu.

ZULME ORTAK OLAN ALİMLER VAR

Görmez, alimlerin ihtilaf ve ayrılık içinde olmasının ümmete büyük zarar verdiğini vurgulayarak, 'Geçmişte alimlerimiz yöneticilerin, hakimlerin kurbanı olurken bugünkü alimler yöneticilerin, askeri cuntaların, sultanların sesi, sözcüsü olmuş durumda. Sarıkları ve cübbeleri elleri kanlı yöneticilerin sözcüsü olmakta. Bu alimler milletin hakkına girmekte ve ümmete zalimden daha fazla zarar vermektedir' ifadelerini kullandı.

3 KURUŞ DÜNYALIK İÇİN

Görmez, şöyle devam etti: 'Ancak 3 kuruş dünyalık için zalim diktatörlerin sesi olmaktadır bazı alimler. Gazze'de, Suriye'de, Irak'ta ümmetin çocuklarının öldürülmesine bazı alimler nasıl göz yummaktadır? Vahşeti ön plana çıkaran, Müslüman olmayanların tehcirine sebep olan, peygamberlerin, sahabelerin kabirlerini havaya uçuran görüş tarih boyunca görülmemiştir. Alimler bunların karşısında durmak zorundadır.' Tarihte yaşananların bir kenara bırakılarak, sevgi ve çok sesliliğin yeniden yayılmasının gerektiğini dile getiren Görmez, 'Aşırıcılar Müslümanları yok etmeye çalışıyor' dedi.

Dünyanın bir israil sorunu var

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Dünya Alimler Birliği toplantısında yaptığı konuşmada bugünlerde İslam coğrafyasınında değişik isimlerdeki hareket ve gruplarca insanların, masum kadınların ve günahsız çocukların sebepsiz yere öldürülmesine tanıklık ettiklerini belirterek, 'İsmi dahi güvenlik, esenlik ve barış olan bir dinin mensuplarının bu hale düşmesi kabul edilebilecek bir durum değildir' dedi. Konuşmasında, İsrail'in Gazze'deki katliamlarına da değinen İşler, bu durumun dünya vicdanının iflas ettiğini bir kez daha gösterdiğini vurguladı. İşler, 'Bu toplantı vasıtasıyla İslam dünyasına sesleniyorum; İslam dünyası gerek İsrail'e gerekse dünyanın çeşitli yerlerinde Müslümanlara zulüm eden güçlere karşı tavrını net koymadığı sürece bu olaylar devam edecektir' diye konuştu.

10 yıl önce