|

Almanlara incirlik vetosu

Alman askeri nakliye uçağının İncirlik'e inmesine izin verilmedi. Alman istihbaratının Türkiye'yi dinleme skandalı Ankara-Berlin hattında gerginliğe yol açmıştı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olayın kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

Deutsche Welle Türkçe
00:00 - 20/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:24 - 20/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Almanlara incirlik vetosu
Almanlara incirlik vetosu

Alman Hava Kuvvetleri'nin bugün Kuzey Irak'a yardım malzemesi götürmek üzere yapması planlanan seferi, Türkiye'nin İncirlik hava üssüne iniş izni vermemesi nedeniyle ertelendi. Transall tipi askeri nakliye uçağının Kuzey Irak'a 20 ton malzeme taşıması öngörülüyordu.

Alman Hava Kuvvetleri'nin ilk yardım seferleri cumartesi günü yapılmış ve kriz bölgesine ulaştırılmak üzere Erbil'e 36 ton gıda ve sıhhi malzeme gönderilmişti. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütten kaçan on binlerce Yezidi ve Hristiyan bu kriz bölgesine sığınmıştı.

Alman dış istihbarat servisi BND'nin 2009 yılından bu yana NATO müttefiki Türkiye'yi dinlediği yönünde çıkan haberler Almanya ile Türkiye arasında gerginliğe yol açmıştı.

Dışişleri yalanladı

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı ve askeri kaynaklar, Türkiye'nin 'dinleme krizi'nden sonra Alman askeri nakliye uçağının İncirlik'e inmesine izin vermediğini öne süren haberin doğru olmadığını bildirdi.

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre, Dışişleri kaynakları, '15-18 Ağustos tarihleri arasında Erbil'e yardım götüren 8 ayrı Alman uçağına iniş ve geçiş izni verildi. Almanya'dan 3 uçak için daha izin talebi var, bunlar da havacılık kurallarına uygun olarak sıraya konuldu. Bu nedenle Türkiye'nin insani yardım amaçlı uçuş yapacak Alman uçaklarına izin vermediği haberi tamamen gerçek dışı. İzlenimimize göre bu haberi Almanya'nın Sesi de bir başka ajanstan almış. Almanya'nın Sesi'ne de durum bildirildi' dedi.

10 yıl önce