|

Atamalarla ilgili kriz yok

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 2010 Yaz Kararnamesi çalışmalarında bir krizin yaşanmadığını söyledi. “Atamalarla ilgili kriz yok, kriz haberlerini basın yapıyor” diyen Bakan Ergin'i HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de doğruladı

İlhan Toprak
00:00 - 12/08/2010 Perşembe
Güncelleme: 00:56 - 12/08/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Atamalarla  ilgili kriz yok
Atamalarla ilgili kriz yok

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda görüşülen “atama kararnamesi”nde uzlaşmaya varıldığı öğrenildi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, Zekeriya Öz'ün bir başka yerde görevlendirilmesi ve Ergenekon davalarının görüldüğü mahkemelere hakim atama baskılarına karşı taviz vermediği belirtildi. Terör Örgütü sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in ise Bursa'ya atanması üzerinde uzlaşma sağlandığı, ancak kararname imzaya açılmadığı için bu tayinin kamuoyuna açıklanmadığı belirtildi. Kararnamenin Cuma gününe kadar açıklanabileceği, ancak tartışılan konular üzerindeki görüşmelerin uzaması durumunda en geç haftaya kamuoyuna duyurulacağı öğrenildi.

Ankara Hakimevi'ndeki, Adli ve İdari Yargı 2010 Yaz Kararnamesi görüşmelerinde Zekeriya Öz dışındaki diğer konularda uzlaşma sağlandığı belirtildi. Kurul'un seçilmiş üyelerinin Öz'ün başka bir yere atanması konusunda ısrarını sürdürürken, Adalet Bakanı Ergin'in bu konuda net tavır ortaya koyduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki yargılanabilir kararıyla hukuk çevrelerinin tepkisini çeken Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın görev yerinde kalabilmesi için uzlaşma sağlanabileceği öğrenildi.

Erzincan Ergenekon Terör Örgütü davasının 2 numaralı sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in atamasının Bursa'ya yapılması üzerinde uzlaşma sağlandığı kaydedildi. HSYK'nın seçilmiş üyelerinin Cihaner'i Ankara'ya getirmek yaptıkları baskılar sonuç vermeyince Cihaner'e Bursa yolu açıldı. Dün açıklama yapan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, İlhan Cihaner'in Bursa'ya atandığı haberlerini “Atama konusunda kesin bir şey yok. Görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde değerlendirmiş ve yalanlayamamıştı. Özbek'in açıklaması da dikkate alındığında Cihaner'in ataması üzerinde görüş birliğine varıldı ancak taslak henüz imzaya açılmadığından resmiyet kazanmadığı için kamuoyuna açıklanmadı.


Savcı Öz'ün durumu netleşmedi

Adalet Bakanı Müsteşarı Ahmet Kahraman'ın da Doğal Üye sıfatıyla katıldığı kararname görüşmelerinde Zekeriya Öz'ün durumu konusundaki fikir ayrılığının henüz giderilemediği öğrenildi. Ergenekon davasına bakan mahkemelere “Takviye hakim” için baskılarını arttıran HSYK'nın seçilmiş üyeleri ile Müsteşar Kahraman arasında zaman zaman ciddi boyutlara ulaşan gerginlikler yaşandı. Kurul'un yargı kökenli üyelerinin baskıları Adalet Bakanı Ergin ile diğer üyelerin desteği ile Ergenekon davasına bakan mahkemelere müdahale edilmemesi üzerinde karar kılındı. Davalara bakan hakim ve savcılara da atama yapılmamasına prensipte anlaşılırken, Zekeriya Öz'ün durumunda ise bir uzlaşı sağlanamadı. Kurulun atamalar ile ilgili işlemlerin büyük çoğunluğunu tamamladığı ancak Başta Zekeriya Öz olmak üzere birkaç önemli durumun görüşmelerin uzamasına sebep olabileceği belirtildi. Kurulun unvanlı hakimlerin atamalarına ilişkin görüşmelerini de en kısa süre içerisinde tamamlayacağı ve atama kararlarının Cuma açıklanacağı öğrenildi.


14 yıl önce