|

Az gergin az coşkulu Nevruz kutlaması

Nevruz için birçok şehirde DTP ile valilikler ayrı ayrı kutlamalar yaptı. DTP'li vekiller ile belediye başkanları katılımın en yoğun olduğu Diyarbakır'daydı. Kutlamaların yapıldığı alanın üzerinden F-16'lar uçtu.

Aa
00:00 - 22/03/2008 Cumartesi
Güncelleme: 01:23 - 22/03/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Az gergin az coşkulu Nevruz kutlaması
Az gergin az coşkulu Nevruz kutlaması

Nevruz, birçok şehirde DTP ile valiliklerin çeşitli etkinlikleriyle kutlandı. En büyük katılım DTP'nin Diyarbakır'da düzenlediği etkinliklerde oldu. DTP'li milletvekili ve belediye başkanlarının da bulunduğu kutlamalara 10 binlerce kişi katıldı.

Nevruz ateşinin yakılmasıyla başlayan programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 21. yüzyılın Kürtler'in yüzyılı olacağını savundu. Baydemir konuşmasında belediyedeki icraatlerini anlattı. Eski DEP milletvekili Leyla Zana ise konuşması sırasında Öcalan lehine sloganlar atılması üzerine "Sizin bu iradenizle Öcalan 2010 yılında aranızda olur" iddiasında bulundu. Zana, Kürtlerin özerklik talep ettiğini öne sürdü. DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, “AK Partili milletvekilleri nerede?” diye sordu. Kalabalıktan dolayı 60 çocuk kayboldu. Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü'nden kalkan F-16 savaş uçaklarının kalabalığın üzerinden havalanması ise tepkilere neden oldu.

YER ALTINTAN POSTER ÇIKTI

Siirt'te Nevruz etkinliğinin yapılacağı alanda toprağa gömülü Öcalan'ın posterleri ve terör örgütünü simgeleyen 80 kadar poster ve afiş bulundu. Siirt Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, DTP İl Başkanı Abdurrahman Taşçı'nın Roj Tv'ye çıkarak kendisini ve Vali Necati Şentürk'ü hedef gösteren konuşmalar yaptığını, bununla ilgili olarak suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Siirt Valiliği kutlamalara 21 Mart için izin verirken, DTP dağıttığı davetiyelerde Nevruz'un 22 Mart'ta kutlayacağını bildirdi.

PROVOKASYON HAZIRLIĞI

Van'da, çeşitli illerde düzenlenecek olan Nevruz etkinliklerini provoke etmeye hazırlandıkları gerekçesiyle 3 kişi yakalandı. Mersin'deki kutlamalarda Öcalan'ın avukatları aracılığıyla gönderdiği mesaj da okundu.

ASKERDEN DÖNER AYRAN

Adıyaman'da polis, kutlamalara katılmak için gelen küçük yaşta çocukları futbol topu verip evlerine gönderdi. Hakkari'nin Çukurca ilçesinde Kaymakamlık tarafından düzenlenen etkinlikte, askerlerle ilçe halkı birlikte eğlendi. Törene katılanlara tavuk döner ve ayran ikram edildi. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde ateşin yakıldığı yerdeki direklerin birinin devrilmesi sonucu vücudunda yanıklar oluşan bir çocuk hastaneye kaldırıldı.


DTP'lilerle polis arasında arbede

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesindeki Nevruz kutlamalarında kısa süreli gerginlik yaşandı. Kutlamalar bitip dağılma esnasında bir grup DTP'li ile polis arasında kısa süreli arbede çıktı. Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde de korsan gösteri yapmak isteyen 200 kişiden oluşan bir grup yollara barikat kurup polise taş ve molotofla saldırdı. Polisin biber gazı, tazyikli su ve panzerle karşılık verdiği olaylarda 3 polis çeşitli yerlerinden hafif şekilde yaralandı. Gaziantep'te de Öcalan lehine sloganlar atıldı, PKK flamaları ve posterler açıldı. Kutlama alanına Öcalan'ın posterlerini sokmak isteyen 5 kişi gözaltına alındı.


Ateşi Günay yaktı

Nevruz Ankara'da da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Milli Kütüphane Başkanlığı'nın yanında kurulan platformdaki kutlamalara bakanlar Ertuğrul Günay, Hüseyin Çelik, Murat Başesgioğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Günay, Nevruz'un baharın başlangıcına işaret eden, dostluk ve barış günü olduğunu belirterek, "Çocuklar, gençler, inançların, düşüncelerin hoşgörüyle karşılandığı, insanların inançlarının, yaşamlarının, düşüncelerinin horlanmadığı, herkesin birbirine saygı duyduğu, dost elini uzattığı günlerde yaşasınlar" dedi. Günay daha sonra Nevruz ateşini yaktı. Nevruz geleneği olarak örste demir dövüldü ardından Günay ile Başesgioğlu Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Nevruz kutlamaları birçok şehirde üniversite kampuslarında kutlandı.


Çevik kuvvet ter attı

Nevruz kutlamalarının yapılacağı Van Kalesi arkasında yoğun güvenlik önlemi alan polis kutlama alanına kimse gelmeyince, futbol oynayarak vakit geçirdi. Nevruz Bayramı'nı 22 Mart'ta (bugün) kutlamak amacıyla valiliğe müracaat eden DTP İl Başkanlığı'na dün için izin verildi. Bin kadar polis kutlama alanında tüm yolları trafiğe kapatıp, güvenlik şeridi ve arama noktası oluşturdu. Alana kimse gelmeyince ise futbol oynayarak vakit geçirdi. Polislerin futbol maçı, görev arkadaşları ve çocuklar tarafından ilgiyle izlenirken, çevre evlerde yaşayan vatandaşlar da soğukta üşüyen polislere semaverlerle çay servisi yaptı. DTP Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar, valilik tarafından izin verilmemesine rağmen Nevruz'u bugün kutlayacaklarını söyledi.



16 yıl önce