|

Balyoz'a RED Ersanlı'ya TAHLİYE

Meclis'te kabul edilen üçüncü yargı paketi Ergenekon ve Balyoz tutuklularına tahliye getirmedi. Odatv ve Poyrazköy'den sonra 'Balyoz' davasında da tahliye taleplerinin tamamı reddedildi. KCK davasında ise mahkeme Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi

İstanbul
00:00 - 14/07/2012 суббота
Güncelleme: 23:49 - 13/07/2012 пятница
Yeni Şafak
Balyoz'a RED Ersanlı'ya TAHLİYE
Balyoz'a RED Ersanlı'ya TAHLİYE

Meclis'te kabul edilerek yasalaşan ve adli kontrol uygulamasında üst sınırı kaldıran 3'üncü yargı paketi, darbe davalarının tutuklu sanıklarına tahliye getirmedi. Odatv ve Poyrazköy'den sonra Balyoz davasında da tahliye taleplerinin tamamı reddedildi. Mahkeme, red gerekçesinde, yeni değişikliğin tutuklu sanıkların hukuki durumlarında herhangi bir değişiklik meydana getirmediğini belirtti. Kararda, Meclis'te kabul edilen 3'üncü yargı paketiyle kaldırılan 'adli kontrol üst sınırının' Balyoz tutuklularının tahliyesi için yetersiz kalacağı vurgulandı. Balyoz Darbe Planı davasında mahkeme sanıkların tutukluluğunun devamına karar verirken, KCK davasından ise 'tahliye' kararı çıktı. PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile 16 sanık dün tahliye edildi.

DELİLLERE TOPYEKÛN YORUM

Balyoz davasında aralarında Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in de bulunduğu 250 tutuklu sanık yürürlüğe giren yeni yargı paketi sonrasında denetimli serbestlik uygulanarak tahliye talebinde bulunmuştu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, talepleri değerlendirdi. Mahkeme, bir gazeteci tarafından savcılığa teslim edilen deliller, Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde yapılan aramada elde edilen deliller ve sanıklardan emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde yapılan aramada ele geçirilen delillerin birlikte değerlendirildiğini belirtti.

ADLİ KONTROL YETERSİZ KALIR

Tutuklu sanıkların üzerlerine atılı suçla ilgili olarak kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunduğu ve halen devam ettiğini belirten mahkeme, CMK'nın 100. maddesinde anlatılan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde tutuklama nedenlerinin varsayılabileceğinin belirtildiğini hatırlattı. Kararda, "Sanıkların üzerlerine atılı suçun ağırlığı, kanundaki ceza miktarı, tutuklulukta geçirdikleri süre ve halen dava dosyasındaki iki sanığın yakalamalı olduğu, bulunamadığı dikkate alındığında sanıklar hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı ve tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu" denildi. 3'üncü yargı paketi olarak adlandırılan değişikliğin tutuklu sanıkların hukuki durumlarında herhangi bir değişiklik meydana getirmediği kaydedilen kararda, "Zira değişiklikten önce de CMK'da belirtilen en etkili adli kontrol uygulama imkanının bulunduğu ancak sanıkların üzerlerine atılı suçun ağırlığı, kanundaki ceza miktarı dikkate alınarak sanıklar hakkında mahkememizce daha önceden de adli kontrol hükümlerinin uygulanmadığı, mevcut durumda da sanıklar hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının sanıklar bakımından yetersiz kalacağı, CMK'daki tutukluluk koşullarının bulunduğu ve halen devam ettiği anlaşılmıştır" ifadeleri yer aldı.

ÜST MAHKEMEYE İTİRAZ YOK

Tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, bazı sanık avukatlarının "tahliye talepleri reddedildiğinde dosyanın bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi" taleplerini de kabul etmedi. Mahkeme, ceza usûl yasasında peşin itiraz müessesesi bulunmadığı gerekçesiyle bu talebi de reddetti.


Derin kulaklar da hapisten çıkamadı

Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken intihar ettiği öne sürülen Albay Kazım Çillioğlu'nun oğlu Gökhan Çillioğlu'nun telefonlarının yasadışı dinlendiği iddiasına ilişkin olarak tutuklu bulunan muvazzaf askerler Adem T, Vedat A, Mutlu S, Tuğrul Z, avukatları aracılığıyla Meclis'te kabul edilen yasa kapsamında tahliyelerini talep etti. Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirilen talepler reddedildi. Soruşturmada aralarında Albay Turhan Yazıcı'nın da bulunduğu 1'i emekli, 7'si muvazzaf asker 8 kişi, 'terör örgütüne üye olmak', 'sahte belge tanzim etmek' ve 'haberleşme gizliliğinin ihlali' suçlamalarıyla tutuklanmıştı.


12 лет назад