|

Bedava süt dağıtımının ilk günü zehirlendiler

Ajanslar
00:00 - 2/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 12:07 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Bedava süt dağıtımının ilk günü zehirlendiler
Bedava süt dağıtımının ilk günü zehirlendiler

Diyarbakır'da bugün ilköğretim öğrencilerine dağıtılan sütten yaklaşık 50 çocuk zehirlendi. En fazla çocuğun rahatsızlandığı Bağlar ilçesindeki Hürriyet İlköğretim Okulu'na onlarca ambulans sevk edildi.

Diyarbakır'da okullarda dağıtılan sütten içerek zehirlenen ve durumu ağır olan toplam 28 ilköğretim okulu öğrencisi Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne kaldırıldı. Sağlık Müdürlüğü tarafından 112 ekiplerinin koordinesinde Hürriyet İlköğretim Okulu'nun bahçesinde sağlık merkezi kuruldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü 'Okul Sütü Akıl Küpü' projesi kapsamında öğrencilere süt dağıtımı bugün başladı. Diyarbakır'daki bazı okullarda öğrenciler sütü içtikten bir sonra sonra karın ağrısı ve kusma şikayetleriyle hastanelere kaldırıldı. Bazı öğrenciler okulda ayakta tedavi edilirken, durumu ağır olanlar hastanelere sevk edildi.

Velilerin okullara akın etmesi üzerine polis güvenliği sağlamaya çalıştı. Öfkeli veliler zaman zaman sinirlerini ambulans ekipleri ve okul yöneticilerinden almaya çalıştı. Doktorlar, sütlerin bekletilmiş olabilme ihtimali üzerinde duruyor. Diyarbakır Merkez Laboratuvarı yetkilileri sütlerden numune alarak tetkik edecek.


Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, dağıtılan sütleri içen öğrencilerin zehirlenmesine yönelik yaptığı açıklamada, "Olayı genel olayla karıştırmamak gerekir" dedi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 5 Nisan İlköğretim Okulu'nda öğrencilere süt dağıtma programına katıldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Toprak, merkez Bağlar ilçesinde bulunan Hürriyet İlköğretim Okulu'nda dağıtılan sütlerden zehirlenen öğrencilerin bulunduğu sorusu üzerine, olayı genel olay ile karıştırmamak gerektiğini söyledi. Diyarbakır'da 30 bin okul öncesi sınıfın, ilköğretim okulunda da 200 bin öğrencinin bulunduğunu belirten Toprak, "Bugün sabah itibariyle tüm çocuklarımıza sütler dağıtıldı ve dağıtılıyor. Şu ana kadar herhangi bir problem yok. İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu'nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bunaltısı şikayetiyle ortaya bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz" diye konuştu. Aynı partide aynı noktada gelen sütün bir başka noktada olumsuz çıkmasının mümkün olmadığını aktaran Vali Toprak, herhangi bir problemin oluşmaması için de Sağlık Müdürlüğü'nün konuyu incelediğini dile getirdi. Konuyu incelikle incelemek noktasında olduklarını, bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini ifade eden Toprak, yumurta ve süt alerjisinin olabileceğini, bazı çocukların da ciddi manada aç kalmış olabileceklerini kaydetti. Farklı faktörlerin olabileceğini bildiren Toprak, "'Mide bulantısı yapabilir. Onun için öğrencileri sınıflarda uyarıyoruz. Ama ilk süt dağıtımının sabahında sanki bunun sütten gösterilmesi haksızlık olur. Çünkü bu büyük bir proje. Tüm bireylerimizin kemik ve diş yapısını iyi şekle getirebilmek, dengeli ve sağlıklı beslenmesine önemli bir katkı sunabilmek çok önemli. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ciddi bir kararıdır. Bunların imalinden dağıtımına kadar her türlü zincir ve eğitimler de verildi. Dolaysıyla oradaki birkaç çocuğun mide bunaltısı şikayetiyle hastaneye götürülmesi diğer çocukların da onlara uyararak herhangi bir risk yaşamaması için götürülmesi bu kampanyanın geneline zarar vermemesi lazım. Ola ki bir problem varsa da arkadaşlarımız bunu inceliyor. Genelde bizim toplumumuzda anne ve babalar çocuklara evde süt içirmek için zorlanırlar. Ama sağlıklı bireyler yetiştirmek ve dengeli beslenmeden bahsetmek için mutlaka süt çocuklarımıza içirmeliyiz. Hükümet ve bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Diyarbakır'da 230 bin çocuğa süt dağıtılıyor. 1 okulumuzda mide bunaltısı şikayeti olayının genellenmesini bu büyük projenin sekteye uğratılmamamasını istirham ediyorum. Yanlış olur" ifadelerini kullandı.



Kırıkkale'de de 18 öğrenci sütten zehirlendi

Kırıkkale merkez ile Keskin ve Karakeçili ilçelerinde 18 öğrenci süt zehirlenmesi teşhisiyle değişik hastanelerde tedavi alına alındı. Öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Bu gelişmeler üzerine okullarda Kırıkkale Valiliği oluruyla süt dağıtımı durduruldu.

Ülke genelinde olduğu gibi Kırıkkale'de ilköğretim okullarında 5'inci sınıfa kadar olan öğrencilere süt dağıtımına bu sabah başlandı. Kentteki bazı ilköğretim okullarında, dağıtılan sütleri içen öğrencilerde mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ortaya çıktı. Öğrenciler, okullara çağrılan ambulanslar ve öğretmenlerin araçlarıyla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Kırıkkale Devlet Hastanesi'nde 5, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 4, Karakeçili ve Keskin ilçelerinde 9 öğrenci hastanelerde tedavi edilmeye başlandı. Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu ve çoğunun ayakta tedavi edildiği öğrenildi.

Çocukların rahatsızlanması üzerine Kırıkkale Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okullardaki süt dağıtımının durdurulmasını kararlaştırdı. Öğrencilerin birkaç okuldan aynı şikayetlerle hastaneye geldiğini açıklayan İl Sağlık Müdür Vekili Fatma Sönmez, “Kan tahlillerinin sonuçları çıkmadan net bir şey söylememekle beraber, öğrencilerde zehirlenme belirtileri var. Olay okullarda olduğu için süt dağıtımını durdurduk.” dedi.


Adana'da çok sayıda öğrenci hastanede

Ülke genelinde bugün başlatılan "Okul Sütü Programı" kapsamında Adana'da bir okulda dağıtılan sütten zehirlendiği iddia edilen çok sayıda öğrenci hastaneye kaldırıldı.

Merkez Seyhan ilçesi Aydınlar Mahallesi'ndeki 24 Kasım İlköğretim Okulu'nda bu sabah sütlerin dağıtımından sonra birçok öğrencide mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ortaya çıktı. Okul idarecilerinin durumu bildirmesiyle okula ambulanslar sevk edildi. Öğrenciler, sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından 10'ar, 15'er kişi bindirildikleri ambulanslarla çeşitli hastanelere kaldırıldı. Ambulanslar yetersiz kalınca veliler ile sağlık görevlileri arasında tartışma çıktı. Yaşanan tartışma

sırasında çıkan arbede okula gelen polis ekipleri tarafından önlendi. Bu arada öğrenciler gözyaşlarına boğulurken, bazı veliler çocuklarını kucaklarına alıp "Bunun sorumlusu kim?" diyerek tepkisini dile getirdiler.

Süt dağıtılmadan önce bir şeylerinin olmadığını söyleyen öğrenciler, "Sütü çtikten sonra bu hale geldik" dediler. Yaşananlara tepki gösteren veliler ise, "Biz çocuklarımıza süt veriyorduk, böyle bir şeyle karşılaşmadık" diye konuştular.


Mersin'de de 15 öğrenci hastanelik

Mersin'in Mut ilçesinde ilköğretim okulunda dağıtılan sütten içtikten sonra fenalaşan yaklaşık 15 öğrenci hastaneye kaldırıldı.

Alınan bilgiye göre, Mut Şehit İbrahim Soysal İlköğretim Okulu'nda dağıtılan sütten içen öğrencilerden bazıları fenalaştı. Zehirlenme şüphesiyle yaklaşık 15 öğrenci, Mut Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Mut İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Gergin, öğrencilerin okulda dağıtılan sütü içtikten sonra rahatsızlandıklarını belirterek, "Bu öğrencileri hastaneye kaldırdık. Şu an 3 öğrencinin tedavisi sürüyor. Diğer öğrenciler kontrolden geçirilerek okullarına geri gönderildi" dedi.


Edirne'de 30 öğrenci zehirlendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü "Okul Sütü Akıl Küpü Projesi" kapsamında Edirne'de dağıtılan sütlerden zehirlendiği öne sürülen 30 öğrenci, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Sabah saatlerinde Yusuf Hoca İlköğretim Okulu'nda dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci; mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi şikayetleri ile okul yönetimine başvurdu. 112 ekiplerine haber verilmesi ile okula çok sayıda ambulans sevk edildi. Okulun bahçesinde ağlayarak bekleyen öğrenciler, ambulansla Edirne Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Okul önünde ambulans bekleyen öğrenciler, "Sabah dağıtılan sütlerden içtik, ondan sonra hastalandık" diyerek gözyaşı dökerken, çocuklarının rahatsızlandığını duyan veliler de okula geldi.


Sivas'ta öğrencilerin sütten zehirlendiği iddiası

Sivas Valisi Ali Kolat, ilköğretim okulu öğrencilerinin sütten zehirlendiği iddiasına ilişkin, 'Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle' dedi.

Mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetiyle Sivas Numune Hastanesi'nde tedavi gören öğrencileri ziyaret eden Vali Kolat, çocukların sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Çocuklarla yakından ilgilenen Kolat, ağlayan bazı çocukları da teselli etti.

Hastane çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali Kolat, 'Zehirlenme değil de arkadaşlar sanıyorum süt herhalde biraz bozuk. Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle. 'Zehirlenme' demeyelim de bozuk sütün, bozuk gıdanın verdiği biraz kısmen psikolojik diyelim, kısmen de rahatsızlık şeklinde ama ciddi bir vaka yok' diye konuştu.

Süt dağıtılan 7 okuldan şikayet geldiğini belirten Kolat, şunları söyledi:

'Birbirinden duyan okullar da tedbir anlamında gelmeye başladı. Yoğun bir şey var. Arkadaşlarımız duruma müdahale ediyorlar. Hemen hepsine gerekli müdahaleyi yapıyorlar. Ciddi bir vakamız yok. Çocukların genel durumu iyi. İnşallah bizi üzecek bir durum olmayacak. Sonra arkadaşlar durumu rapor edip, tespit edecekler.'

Sütlerin gıda yönünden tahlilini yaptırdıklarını, süt dağıtımını durdurduklarını vurgulayan Kolat, konuyu takip ettiklerini söyledi.

Paketler üzerinde yazılı olan son kullanma tarihlerinde olumsuzluk görülmediğini, iki parti halinde gelen sütlerden birisinin gıda tahlilinin yapıldığını, bunda da olumsuz bir durum olmadığını belirten Kolat, 'Gıda tahlilini yapmadığımız ya da bizden habersiz dağıtım olmuş, inisiyatifimiz dışında dağıtım olmuş sanıyorum, muhtemelen o ikinci partideki dağıtımdan kaynaklandı. Son kullanım tarihi 26 Ağustos tarihi olan partiden kaynaklandı' diye konuştu.

Eğitime ara verilip verilmeyeceği yönündeki soru üzerine Kolat, bu durumun söz konusu olmadığına, tedavi gören öğrencilerin durumlarına göre okullarına dönebileceğini söyledi.

Bu arada bazı veliler, dağıtıcı firmaların, çocuklarına son kullanım tarihi geçmiş süt verdiğini öne sürdü.


Antalya'da öğrencilerin sütten zehirlendiği iddiası

Antalya'da 48 öğrencinin 'Okul Sütü Programı' kapsamında dağıtılan sütten zehirlendiği iddia edildi.

Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu'ndan karın ağrısı ve kusma şikayetiyle 30 öğrencinin Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, 18 öğrencinin Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Nurullah Bülbüller, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaneye bir grup öğrencinin dağıtılan sütlerden zehirlendikleri iddiasıyla geldiğini söyledi.

Bülbüller, 'Sadece 2 öğrenci kusma şikayetiyle geldi, diğer öğrencilerde karın ağrısı şikayeti bulunuyor. Kusma şikayetiyle gelen 2 öğrenciye serum takıldı, karın ağrısı şikayetiyle gelen diğer öğrenciler ayakta tedavi edilip gönderildi' dedi.

Hastaneye gelen İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, konuyu araştıracaklarını daha sonra bilgi vereceklerini kaydetti.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay açıklama yapmadı.


Diyarbakır'da sütten zehirlenmeyi provoke etmeye çalıştılar

Diyarbakır'da bazı okullarda, devletin dağıttığı sütten çocukların mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvurma olayını, bazı çevrelerin provoke etmeye çalıştığı ortaya çıktı.

Zehirlenme olayının yaşandığı Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde terör örgütüne yakın bazı kişilerin 'Çok sayıda durumu ağır öğrenci var, 2 kişi öldü, 3 kişi öldü' şeklinde yalan yanlış bilgileri yaydıkları tespit edildi.

Bir anda Diyarbakır'ın geneline yayılan bu tür haberler üzerine Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri, okulların önünde çok sayıda ekip görevlendirdi.

Zehirlenme olayının yaşandığı Bağlar ilçesi Hürriyet İlköğretim Okulu'nun önünde görev yapan sivil ekipler, çocuklarının durumunu merak edip okula gelen velilere kapıda, bazı kişilerin yalan bilgiler verdiğini tespit etti. Bunun üzerine takibe başlayan polis, 'Sütten zehirlenen çocuklardan 8 tanesi ölmüş' şeklinde yalan haber yayan bir kişiyi gözaltına alındı. Zanlı, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.


12 yıl önce