|

Bedelli geliri şehitliklere

Hükümet, bedelli askerlik gelirlerinin, şehitliklerin bakım ve onarımına harcanması için proje başlattı. Elde edilen gelir ayrıca gazilerin ve ailelerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesinde kullanılacak

Ayfer Mallı
00:00 - 10/08/2013 Cumartesi
Güncelleme: 00:58 - 10/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Bedelli geliri şehitliklere
Bedelli geliri şehitliklere

Bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin şehitliklerin yenilenmesi ve bakımı, şehit ve gazi çocuklarının başarılı birer öğrenci olmaları ve kurulacak Gazi Evleri için kullanılması için proje başlatıldı. Bakanlık tarafından planlan ve çalışmaları devam eden dev projelerle şehit ve gazi çocuklarının eğitimlerine önem verilecek. Şehit ve gazi çocuklarının başarılı öğrenci olmaları için desteklenecek. Gazilerin engellerine göre, yaşadıkları ortamların tespit edilerek olabildiği ölçüde banyo, tuvalet, rampa, araç parkı gibi temel yaşam koşulları iyileştirilecek.

GAZİEVİNDE BULUŞACAKLAR

İllerde özellikle şehit yakınları ve gazilerin kurmuş olduğu derneklerin faaliyet yapabileceği mekan eksikliği ile şehit yakınları ve gazilerin bir araya gelebileceği mekan eksikliğini tespit eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gazievi projeleri hazırlamaya karar verdi. Bu proje ile ayrıca genç nesillerin, belirli bir program ve rehberlik eşliğinde şehit yakınları ve gaziler ile bir araya getirilerek yeni nesillerin konuya duyarlılığının arttırılması sağlanacak.

ŞEHİT VE GAZİ MÜZELERİ

Türkiye'nin değişik yerlerinde, o yerlerin özelliklerine göre ihtisas müzelerinin yapılacak. Kore ve Kıbrıs'ta şehit olan vatandaşlarımızın soyundan gelen kişileri bir gezi programı dâhilinde Kore ve Kıbrıs'a götürmek amaçlı gezi programları düzenlenecek. Terör sebebi ile şehit olan vatandaşların soyundan gelen belirli sayıdaki kişiler gezi programı dâhilinde, ülkenin birlik ve beraberliğinin veya bu ülkenin geçmişinde yaşadığı tarih sayfasındaki temel yerleri gezi programı dâhilinde gezdirilerek anlatılacak.

Osmanlı şehitliği onarılacak

Burma (Myanmar)'da I. Dünya Savaşı sırasında Hicaz ve Filistin'de İngilizler tarafından esir edilen askerlerden Burma'da vefat edenlerin olduğu şehitliğin (Yerleri belli olan 3.000'e yakın iki ayrı şehitlik var) yapılması planlandı. Şehitlik yapım alışmaları devam ediyor. Sarıkamış'taki şehitliklerin yapımı için de gerekli çalışma başlatıldı.


11 yıl önce