|

Bir süre sonra giderleri karşılayamayacağız

Başkentteki ulaşım ücretlerinin düşürülmesi ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, “Kısa bir süre sonra akaryakıt ve personel giderlerini karşılayamayacağız” dedi.

Aa
00:00 - 9/03/2010 Salı
Güncelleme: 23:10 - 9/03/2010 Salı
Yeni Şafak
Bir süre sonra giderleri karşılayamayacağız
Bir süre sonra giderleri karşılayamayacağız

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, başkentteki ulaşım ücretlerini düşüren karar nedeniyle kısa bir süre sonra akaryakıt ve personel giderlerini karşılayamayacak duruma geleceklerini söyledi.

Gökçek, Mövenpick Otel'de düzenlenen ve onur konuşmacısı olduğu Bab-ı Ali Toplantıları 2. Başkanlar Kulübü Toplantısı öncesinde gazetecilerin, başkentte ulaşım ücretlerinin düşürülmesine ilişkin sorularını yanıtladı.

Ankara'daki bilet fiyatlarının iki idare mahkemesi kararıyla hem 2007 yılının hem de 2003 yılının fiyatlarına çekilmek zorunda kaldığını hatırlatan Gökçek, 2003 fiyatlarına gelinince de otobüs bileti fiyatlarının yaklaşık olarak yarı yarıya düştüğünü kaydetti.

Gökçek, bu gelişmenin, belediyenin gelirlerinin de yarı yarıya düşmesi anlamına geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

'Zaten Ankara Büyükşehir Belediyesi otobüsten ayda 10 trilyon zarar ediyor. Ayrıca yeni aldığı otobüslere her ay minimum 15 trilyon veriyor. Bu da 25 trilyon ediyor. Şimdi hasılatın da yarısı kaybolunca inanılmaz bir çıkmaz içerisine girdik. Bunu vatandaşımıza hissettirmiyoruz ama bir süre sonra hissetmemeleri mümkün değil. Şundan dolayı, öyle zannediyorum ki kısa bir süre sonra hem otobüslerin akaryakıt giderlerini karşılayamayacağız hem de personel giderlerini karşılayamayacağız. Bu nedenle de mutlaka çok ciddi aksamalarla karşı karşıya gelebileceğiz.'

Minibüs ve halk otobüslerinin durumunun da aynı şekilde olduğunu dile getiren Gökçek, '2003-2010 yılları arasındaki enflasyon toplam olarak yüzde 124,5, ama buna karşılık Ankara Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu zam toplamda ortalama yüzde 85. Yani enflasyonun yüzde 40 altında. Bu kadar altında olmasına rağmen bu fiyatların kalkıp tekrar yarı yarıya düşürülmesi ister istemez bizi çıkmaza sokuyor' şeklinde konuştu.

Gökçek, bu indirimi makul gösterecek hiçbir mazeret olmadığını çünkü tüm hesapların meydanda olduğunu belirterek, bunu halka en düşük düzeyde hissettirmek için ilk yaptıkları işin, otobüslerin sabah ve akşam pik saatlerdeki sefer sayılarını azaltmayarak aynı rakamlarda tutmak olduğunu kaydetti.

Melih Gökçek, sözlerini şöyle tamamladı:

'Yani sabah ve akşam pik saatlerde önceden 500 seferimiz varsa şimdi de 500 seferimiz var. Ancak diğer saatlerdeki seferlerimizi yarı yarıya düşürdük. Bu, ilk anda aldığımız önlem. Tabii sıkıştıkça, ekonomik olarak çıkmaza girdikçe, istesek de istemesek de zaman içerisinde bu sefer sayılarını azaltmak durumunda kalacağız. Böyle gözüküyor. Bunun tek çözümü, mahkeme kararının düzeltilmesi. Mahkemeye itiraz etmemize rağmen hala mahkeme, itirazımıza bakıp şu ana kadar bize bir cevap vermedi. Merakla bunu bekliyoruz.'


14 yıl önce