|

Celepoğlu müebbetlik suç işledi

Adana'daki baskınla ilgili Jandarma Bölge Komutanı Hamza Celepoğlu da şüpheliler kapsamına alındı. Celepoğlu, TCK'nın 330. maddesindeki "Gizli kalması gereken bilgileri açıklamaktan siyasi casuslukla suçlanıyor

Sabah
00:00 - 16/02/2014 Pazar
Güncelleme: 14:50 - 16/02/2014 Pazar
Yeni Şafak
Celepoğlu müebbetlik suç işledi
Celepoğlu müebbetlik suç işledi

Adana'da TIR'a yapılan baskınla ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu da şüpheliler kapsamına alındı. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, TMK 10. Madde ile Yetkili Başsavcı Vekili Ali Doğan tarafından yürütülen 2014/117 numaralı soruşturmaya Hamza Celeopğlu da dahil edildi. Celepoğlu, TCK'nın "Gizli kalması gereken bilgileri açıklama" başlığı ile düzenlenen 330. Maddesi kapsamında düzenlenen siyasi casuslukla suçlanıyor.

SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Ceyhan'da 19 Ocak'ta Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait TIR'lara jandarma tarafından yapılan baskın, İçişleri Bakanlığı'na gönderilen bir ihbar mailinde 'ihtilal'e benzetilmişti. İhbarcı subay mailinde operasyon talimatının bölge komutanından geldiğini ifade etmişti. Bu ifade ve Celepoğlu'nun baskın anında bir ara olay yerine geldiği iddiası savcılığı harekete geçirdi. TCK 330. Madde kapsamında yapılan soruşturma çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı'na da yazı yazıldı. Yazıda idari soruşturma olup olmadığı varsa sonuçlarının savcılığa bildirilmesi istendi. Adana'da MİT TIR'larına yapılan baskına ilişkin bir subay tarafından gönderilen ihbar mailinde "Operasyon hazırlığı tam bir ihtilal havası içinde geçti. Alt kademe kobay gibi kullanıldı" denildi.

ALT KADEME KULLANILDI

İhbarcı subay İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği mailde şu ifadelere yer vermişti: "Operasyon günü, bölük komutanları emirlerinde bulunan asayiş ve istihbarat kısım komutanlarını aramış, 'Alay komutanı toplantı yapacak acil bölüğe gelin' emri verilmiştir. Personel konudan habersiz olmasına rağmen pazar günü bölüklerde toplanılmıştır. Bölüklerden araçlara binilerek, malum olay bölgesine gidilmiş, Alay Komutanı'nın toplantı yalanı olay yerine gidilince ortaya çıkmıştır. Olay yerinde bomba imha, narkotik, KOM, olay yeri inceleme unsurları vardı. Hatta nükleer alarm bile alınmıştı. Bu emri bilen başta Bölge Komutanı, sırasıyla Alay Komutanı, istihbarat şube müdürleri, Seyhan, Yüreğir, Sarıçam İlçe Jandarma komutanları ve Asayiş İstihbarat Kısım başçavuşları konunun içindedir. Alt kademeye kesinlikle bilgi sızdırılmamıştır. Komutan toplantı yapacak diye izin gününde kışlaya çağırılan alt kademe personel aptal yerine konulmuş, operasyon dönüşünde hukuk dışı şekilde cep telefonları toplanarak kontrol edilmiştir. Gelen müfettişler de kandırılarak gönderilmiştir. Olay tekrar araştırılırsa ve merkez ilçe personelinin ifadelerine başvurulursa gerçekler ortaya çıkacaktır." Adana Cumhuriyet Başsavcılığı TIR baskınına katılan jandarma görevlileri hakkında görev sınırlarını aştıkları ve görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

İFADE VERECEKLER

Bu soruşturma halen 2014/9245 numarası ile açık. Diğer taraftan TMK 10. Madde ile Yetkili Başsavcı Vekili Ali Doğan casusluk soruşturmasında TIR baskınına katılan Jandarma personelini de dinleme kararı adlı. Gerek kamera görüntüleri tespit edilen görevliler gerekse de baskına katılan birimlerin yöneticileri savcılığa ifade verecek. Alt kademe jandarma görevlilerinin şüpheli sıfatıyla değil "bilgi veren" sıfatıyla ifade verecekleri öğrenildi. Baskına katılan bir subay İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği ihbar mailinde "Alt kademe kobay gibi kullanıldı" ifadelerini kullanmıştı.

MÜEBBETLİK SUÇ

Türk Ceza Kanunu'nun "Gizli kalması gereken bilgileri açıklama"başlıklı 330. Maddesinde şu ifadeler yeralıyor: 1-Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklayan kimseye müebbet hapis cezası verilir. 2-Fiil, savaş zamanında işlenmiş veya devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış ise, faile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.

10 yıl önce