|

Çerkeslerden TRT'ye protesto

Aa
00:00 - 12/03/2008 Çarşamba
Güncelleme: 13:21 - 12/03/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Çerkeslerden TRT'ye protesto
Çerkeslerden TRT'ye protesto

TRT-1'de yayınlanacağı 10 gün önce ilan edilen Abhazya Cumhuriyeti konulu "Sınırlar Arasında" adlı haber programında yayınlanacak belgeselin son anda hiçbir gerekçe gösterilmeden yayından kaldırılması tepki yarattı. Türkiye'de yaşayan Çerkesler TRT yayınlarını izlememe kararı aldı.


10 GÜN ÖNCE YAYINLANACAĞI İLAN EDİLMİŞTİ

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAF-DER) Genel Başkan Cihan Candemir imzasıyla, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile TRT yöneticilerine gönderilen protesto mektubunda, gazeteci Banu Avar'ın, TRT adına hazırlayıp sunduğu ve TRT-1 ekranlarında 10 Mart'ta yayınlanacağı on gün önce ilan edilen Abhazya ile ilgili belgeselin yayından hiçbir gerekçe gösterilmeden kaldırıldığına işaret etti.



Candemir, mektubunda, "Son günlerde dünya politikasındaki gelişmeler nedeniyle güncel hale gelen Abhazya Cumhuriyeti'nin tanıtılacağı ve kamuoyunun bilgi sahibi olma imkanı yakalayacağı bu program, son anda bilinmeyen nedenlerle yayından kaldırıldı. Yayından kaldırılış şekli itibarıyla olay son derece düşündürücüdür. Önceden programlanan yayını son dakikada kaldırmış olmanız, bunun ilk anda belirli lobilerin baskısı sonucunda yapılmış olduğu ihtimalini akla getirmektedir. O takdirde bunun adı 'sansür'dür ve özerk bir kurum olması gereken Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal yayın organında, hala çağdışı sansür anlayışının egemen olduğunun göstergesidir" dedi.



KAF-DER Genel Başkanı Candemir, bu belgeselin önemli bir izleyici kitlesine hitap edeceğini belirterek, son dakikada yayınlan kaldırılmasının gerekçesinin açıklanmasını da istedi. Candemir, "Abhazya ile ilgili bu programı hiç bir açıklama yapmadan durdurmanız, TRT olarak izleyicilerine karşı yaptığınız bir saygısızlıktır. Olay TRT'nin yayın ilkelerinden yoksunluğunun, kararsızlığının ifadesi olarak, son derece üzücüdür. TRT'yi bu kararsız, baskılara boyun eğen tavrı, izleyicilerine olan saygısızlığı nedeniyle kınıyoruz. Kaldırılan programın en kısa zamanda yayınlanmasını talep ediyoruz" dedi.

Bu arada, Türkiye'de bulunan tüm Kafkas Dernekleri TRT'yi protestoya çağrıldı. TRT'nin üst düzey yöneticilerine protesto mektupları gönderilmesi istendi. Ayrıca, yayından kaldırılan program tekrar yayınlanıncaya kadar Çerkes kamuoyunun TRT'nin hiçbir kanal ve programını izlememesi kararı alındı.

16 yıl önce