|

Çocuklar çıplak ayakla yürümeli

Malatya)
00:00 - 2/06/2009 Salı
Güncelleme: 10:46 - 2/06/2009 Salı
Yeni Şafak
Çocuklar çıplak ayakla yürümeli
Çocuklar çıplak ayakla yürümeli

Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güntekin Güner, çocuklar için en iyi ayak egzersizinin uygun zeminde çıplak ayakla yürümek olduğunu söyledi.

Güner, çocuklarda ayakkabı seçimi konusunda ailelerin dikkatli davranmaları gerektiğini kaydetti.

Çocukların 10 -18 ay arasında yürüdüğünü anımsatan Prof. Dr. Güntekin Güner , "Çocuk ayağı büyüklerin ayağının küçük bir modeli değildir. Ayak bağları daha gevşek, yağ dokusu daha fazladır. Bu farklı görüntü normal kabul edilmelidir." dedi.

Ayakkabının, ayağın şekillenmesini sağlayan bir kalıp olmadığına dikkat çeken Güner, "Ayakkabının temel görevi koruyuculuktur. Ayağı şekillendirme fonksiyonu yoktur. Yürüme öncesinde ayakkabı kullanımı gereksizdir. Koruyucu patik yeterlidir. Yürümeye başlayan çocuklarda ev içinde ayakkabı giymesi gereksizdir." şeklinde konuştu.

Çocuklar için en iyi ayak egzersizinin uygun zeminde çıplak ayakla yürümek olduğunu belirten Prof. Dr. Güner, "Çocuk ayakkabılarının bot tarzında olması şart değildir. Kış aylarında koruyucu amaçlı olarak bot tarzı olanlar tercih edilebilir. Ayakkabı büyük, geniş, yumuşak ve hafif olmalıdır. Çocuk ayağının özellikle ilk 3 yaşta çok hızlı büyüdüğü unutulmamalıdır. Ayakkabının ucu ile başparmak ayasında yaklaşık 1-1,5 cm boşluk olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Ayakkabı tabanının yumuşak ve ayak kavsine uyumlu olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Güntekin Güner, şöyle konuştu : "Ayakkabı topuk bölgesi ayak topuğunu her yönde iyi kavramalı. Ayak sırtı tercihen kapalı olmalıdır. Özel yapım ortopedik ayakkabı nadiren gereklidir. Doğuştan ayak yapısında bazı az görülen kemiği veya yumuşak dokuyu ilgilendiren durumlarda özel bot kullanımı gerekebilir. Çocuklara ayakkabı alırken her 2 ayakkabı giydirilerek kontrol edilmelidir. Ayakkabının içi de el ile değerlendirilmeli rahatsız edebilecek yapıların olmadığında emin olunmalıdır. Spor çağındaki çocuklarda şok emici spor ayakkabılar kullanılmalıdır."

15 yıl önce