|

Davutoğlu'na acil davet

İstanbul'da bir toplantıya katıldığı sırada İranlı mevkidaşı Muttaki'den 'acil' kodlu davet alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu ülkeye gitti. Davutoğlu ve Muttaki'nin nükleer enerji görüşmeleri konusundaki olasılıkları masaya yatırmaları bekleniyor

İstihbarat Servisi
00:00 - 16/05/2010 Pazar
Güncelleme: 01:29 - 16/05/2010 Pazar
Yeni Şafak
Davutoğlu'na acil davet
Davutoğlu'na acil davet

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile nükleer enerji konusundaki olasılıkları görüşmek üzere İran'a gitti. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, Four Seasons Otel'de “21. Yüzyılın Başında Bölgesel/Küresel Düzen ve Türk Diplomasisi” konulu toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu toplantı arasında 'acil' kodla aradı. Muttaki'nin, Davutoğlu'na nükleer müzakerelerin olumlu bir seyir izlediğini söylediği belirtildi. Ahmet Davutoğlu, dün akşam saatlerinde İran'a hareket etti. Davutoğlu, bu sabah Muttaki ile görüşecek. Görüşmede, nükleer enerji konusundaki yeni olasılıklar masaya yatırılacak.

SORUNLAR DA KÜRESELLEŞİYOR

Bu arada Bakan Davutoğlu, '21. Yüzyılın Başında Bölgesel/Küresel Düzen ve Türk Diplomasisi' konulu uluslararası konferansın açılışında yaptığı konuşmada iki gün boyunca dünyaya nasıl şekil verileceğinin, konunun uzmanlarıyla tartışılacağını belirtti. Soğuk Savaşın bitmesiyle birlikte uluslararası güç odaklarının değiştiğini ifade eden Davutoğlu, globalleşen dünyada artık sorunların, yerel bir bakış açısıyla açıklanamayacağını belirtti. Davutoğlu, bu kapsamda, Bosna, Çeçenistan ve Abhazya'daki olayların Türkiye'yi ilgilendirmediğinin söylenemeyeceğini, Türkiye'nin bu ülkelerle tarihi bağları olduğunu anlattı. Türkiye'nin sınır komşularıyla ilişkilerini bundan 10 yıl öncesine göre tahmin edilemeyecek şekilde geliştirdiğini de belirten Davutoğlu, "Eğer komşularınızla barış halinde değilseniz, kendi içinizde de barış sağlayamazsınız. Sıfır problem hayal gibi algılanabilir, ama amacımız ortak paydalarımızı artırmak, ilişkilerimizi normalleştirmek. Güvenlik hepimiz için geçerlidir. Kimse 'Ben özelim, sadece benim güvenliğim geçerlidir' diyemez' şeklinde konuştu.

14 yıl önce