|

Eczane yayın sistemi kuruluyor

Aa
00:00 - 20/06/2009 Cumartesi
Güncelleme: 10:11 - 20/06/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Eczane yayın sistemi kuruluyor
Eczane yayın sistemi kuruluyor

Ankara Eczacı Odasına bağlı eczanelere, nöbetçi eczane bilgileri, duyurular ile halk sağlığı bilgilendirmelerinin yer alacağı “Ankara Eczane Yayın Sistemi-AEYS” kuruldu. Proje, ilk olarak Kızılay-Sıhhiye'yi içine alan 5. bölgede pilot olarak uygulamaya girdi.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 aydan fazla bir süredir konu hakkında ilgili firmayla görüşmeler yaptıklarını belirtti. Geçtiğimiz Perşembe günü protokol imzaladıklarını anlatan Ekincioğlu, sistemin isteyen eczaneye kurulacağını söyledi.

Yeni sistemin, eczacıya ve vatandaşa öncelikle bilginin duyurumu ve paylaşılması açısından avantaj sağlayacağını belirten Ekincioğlu, kurulacak sistemi şöyle anlattı:

“Buna göre, her eczaneye bildiğimiz bir bilgisayar monitörü takılacak. İnternete bağlı olarak çalışan bu monitörle eczacı internet üzerinden o bölgedeki nöbetçi eczaneleri görebilecek ve nöbet kartını takmak için her gün sitemize girerek kontrol etmesi gerekmeyecek.

Ayrıca, monitörden bölgedeki o gece nöbetçi eczanenin haritayla hangi noktada bulunduğu görülebilecek. Bu da vatandaşın eczaneye kolay ulaşımını sağlayacak.”

Ekincioğlu, sistem sayesinde eczanelerin yanlış nöbet kartı takmalarının da önüne geçilebileceğini dile getirerek, “Çünkü, sistem her gün güncellenecek. Resmi olarak kapanan bir eczane, doğrudan nöbet çizelgesinden silinecek ve bu bilgi anında tüm eczanelere iletilecek. Nöbetçi eczacının herhangi bir nedenle o gece nöbet tutamayacak olması durumunda da ilgili yakın bir eczaneyle rıza doğrultusunda yaptığı nöbet değişimi, anında ekranlarda görülecek. Bizim, değişikliği tek tek eczacılara mesaj atarak bildirmemize gerek kalmayacak. Buna bağlı oluşabilecek sorunlar nedeniyle vatandaşın yanlış eczaneye gitmesi engellenmiş olacak” diye konuştu.

Monitörde, hem eczacılara hem de vatandaşlara sağlık alanında günlük duyuruların da yapılacağını anlatan Ekincioğlu, şöyle devam etti:

“Örneğin kimi ilaçların verilebilmesi için yeni uygulamalar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giriyor, meslektaşlarımızın ve vatandaşların yeni uygulamadan haberi geç olabiliyor.

Şimdi değişikliği anında burada yayımlayarak eczacılarımızı aramaya gerek kalmadan uyarabiliyoruz. Böylece, uygulamadaki değişiklik nedeniyle eczacı ile vatandaşın karşı karşıya gelmesi de önlenebiliyor.

Onun dışında eşdeğer ilaç kullanımında, ilaç danışmanlığı, vitaminlerin kullanımı gibi konularda da güncel sağlık bilgileri veriliyor.”

Sistemin şu an için Kızılay-Sıhhiye'yi içine alan 5. bölgede pilot olarak uygulamaya girdiğini, 2010'nun ilk aylarına kadar uygulamanın yaygınlaştırılacağını belirten Ekincioğlu, başarı sağlanması durumunda Ankara Eczacı Odası'na bağlı tüm ilçelere yayılacağını bildirdi. Ekincioğlu, “Aynı ekranlar, Ankara İl Sağlık Müdürlüğünün talebi doğrultusunda tüm hastanelerde de bulunacak. Monitör, hastanelerin acil çıkışlarına takılacak ve hastaların daha kolay nöbetçi eczaneye ulaşımını sağlayacak” dedi.

Ekincioğlu, “Ekranların kurulum ve işletimleri için üyeler herhangi bir ücret ödemeyecek ve AEO bütçesinden herhangi bir harcama yapılmayacak. Kurulacak dijital ekran ağı nöbetçi eczanelerin yayınlanabileceği bir altyapıya sahip olacak. Ekran kurma, arıza ve bakım için gerekli olan teknik destek hizmetlerini firma sağlayacak” diye konuştu.



15 yıl önce