|

Efe Boz ders oldu

2010 yılında 6 yaşındaki Efe Boz''un ana sınıfında tuvalette lavabonun düşmesi sonucu yaşamını yitirdiği olay, ders oldu. Milli Eğitim Bakanlığı, norm fazlası öğretmenleri iş güvenliği uzmanı olarak eğitip, okullardaki kaza riskini düşürmeyi planlıyor.

Yasemin Asan
00:00 - 21/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:50 - 20/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Efe Boz ders oldu
Efe Boz ders oldu

2010 yılında 6 yaşındaki Efe Boz''un Maltepe''deki Dumlupınar İlköğretim Okulu''nun ana sınıfında tuvalette lavabonun düşmesi sonucu yaşamını yitirdiği olay, ders oldu. Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nabi Avcı, okulları benzer kazalar konusunda uyarıda bulundu. Buna göre il milli eğitim müdürlüklerinde İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi oluşturulmasına karar verildi. Bu birim, okullarda risk değerlendirmesi yapacak. Okullarda tam zamanlı iş güvenliği uzmanı görev alacak. Okulda, lavabo, dolap, demir kapı düşmesi gibi kazaların önüne geçilecek.

İSTEKLİ OLAN DA SEÇİLEBİLİR

Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında okul ve kurumlarda görevli öğretmenlerden iş güvenliği sertifikası olanlar uzman olarak seçilecek. Bu kapsamda her okulda iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek. Valiliklerce tam zamanlı iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilecek olan öğretmenlerin norm kadro fazlası olması gerekecek. Öğretmen olmaması halinde diğer personelden istekli olanlar görevlendirilecek.

MESLEK OKULLARINA DENETİM

Uzmanlar mesleki ve teknik eğitim okullarını da denetleyecek. Ayrıca Bakanlığa bağlı Ders Aletleri Yapım Merkezi, Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü Baskı ve Sevk Hizmetleri Matbaası, Mesleki Teknik Eğitim Okulları, Yaygın ve Mesleki Teknik Okulları gibi tehlikeli iş yerlerinde her 10 çalışan için bir ilk yardımcı, az tehlikeli iş yerlerinde ise 20 çalışan için bir ilk yardımcı görevlendirilecek.

Sorumlulara ceza verildi

Okul tuvaletinde lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden 6 yaşındaki Efe Boz''un ölümüyle ilgili duruşmanın 16. celsesinde karar çıkmıştı. Geçtiğimiz Nisan aynında verilen karara göre okul müdürü Mustafa Katırcılar 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılırken, taşeron firmanın müdürü Yalçın Kaya ve taşeron firmanın mühendisi Murat Kılıç 2 yıl 6''şar ay hapis cezası aldı.


10 yıl önce