|

En zengin astsubay BDDK'ya takıldı

Yeni Şafak yazdı, BDDK gördü. 'Emekli askere 40 milyon dolarlık hisse devri' ve 'sahte bilirkişi skandalı' haberlerini incelemeye alan BDDK, Ankara'daki Hedef Faktoring A.Ş.'nin tüm faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Şirketin 'tefecilik' yaptığını belirleyen BDDK, sahte belgeler düzenlendiğini de tespit etti

Orhan Turan
00:00 - 21/09/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:15 - 20/09/2011 Salı
Yeni Şafak
En zengin astsubay BDDK'ya takıldı
En zengin astsubay BDDK'ya takıldı

Yeni Şafak'ın 'Sahte bilirkişi' ve '40 milyon dolarlık usulsüzlük' başlığıyla haberleştirdiği 'hisse devri skandalı'na Bankacılık Denetleme Kurulu (BDDK) nokta koydu. BDDK, haberlere konu olan Ankara merkezli Hedef Faktoring A.Ş.'nin, tüm kuruluş ve faaliyet izinlerini iptal etti. Yapılan incelemede, şirketin el altından para satıp, sahte belge üreterek 'tefecilik' yaptığı belirlenirken, 40 milyon doları bulduğu ileri sürülen hisselerin de, usulsüz olarak Astsubay Emeklisi Abdullah K.'ya devredildiği tespit edildi. Usûlsüzlüğü sayfalarına taşıyan Yeni Şafak, 28 Mart tarihli yayınında '40 milyon dolarlık emekli astsubay' başlığıyla konuyu gündeme getirmiş, 20 Eylül tarihli haberinde de usulsüzlüğe 'olur' veren bilirkişilerin, belge üzerinde 'sahte' olduklarını 'Milyonluk davada sahte bilirkişi skandalı' başlığıyla ortaya çıkarmıştı.

TÜM FAALİYETLERİ DURDURULDU

BDDK, Ankara'da milyon dolarlık vurgun iddialarıyla gündeme gelen 'Hedef Faktoring usulsüzlüğü' ile ilgili kararını internet sitesinde duyurdu. Denetçi Bülent Yalçın imzalı kararda "Hedef Finans Faktoring Hizmetleri A.Ş.'nin faaliyet iznini 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman şirketlerinin kuruluş ve faaliyet esasları hakkında yönetmelik çerçevesinde iptal edilmesine karar verilmiştir" denildi. BDDK'nın, el altından para satmak olarak bilinen 'açığa işlem yapmak' (Tefecilik), 'sahte belge düzenlemek' gibi gerekçelerle kararı aldığı öğrenildi.

40 MİLYONLUK DOLARLIK HİSSE

Olay, tekstilci Hamza Bulga'nın Hedef Faktoring A.Ş'nin yüzde 23'lük hissedarı Muzaffer Ç. aleyhine açtığı 1 milyon TL'lik alacak davasıyla başladı. Bakırköy 2. İcra Mahkemesi'nin aldığı haciz kararı sonrasında, avukatlarıyla haciz tespiti yaptırmak isteyen Bulga, borçlu Hedef Faktoring ortağı Muzaffer Ç.'nin, 40 milyon doları bulduğu ileri sürülen hissesini, Astsubay Emeklisi Abdullah K.'ya devrettiğini tespit etti. Yüzde 23'lük hisselerin üzerine devredildiği Astsubay Emeklisi Abdullah K.'nın da Hedef Faktoring'in yüzde 23'lük hissedarı Muzaffet Ç.'nin yakını olduğu ortaya çıktı

BİLİRKİŞİLER DE GÖR(E)MEMİŞTİ

Milyonluk dava ilk kez 'Bilirkişi skandalıyla' gündeme gelmişti. Borçlu Muzaffer Ç. lehinde hazırlanan bilirkişi raporunda adı geçen uzmanların unvanlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmış, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı ve Yargıtay'da inceleme başlatılmıştı. Hacizli olmasına rağmen, borçlu faktöring şirketinin hisse devretmesi için sakınca bulunmadığı yönünde görüş açıklayan bilirkişi heyeti hakkında Ankara Adliyesi'nde görevli yazı işleri müdürü hakkında da disiplin soruşturması başlatılmıştı. Oysa BDDK denetçileri yaptıkları incelemede bilirkişilerin 'uygun' dediği hisse devirlerinde de usulsüzlük yapıldığını tespit etti.

BDDK'YA RAĞMEN HİSSE DEVRİ

BDDK'nın verdiği kararı değerlendiren tekstilci Hamza Bulga'nın avukatı Selim Çakıcı, müvekkilinin Hedef Faktoring A.Ş ortaklarından Muzaffer Ç. aleyhine açtığı alacak davasının sürdüğünü hatırlatarak, "BDDK, müvekkilimin 1 milyon TL'lik alacağını vermemekte direnen şirket ortağının, borcunu kaçırmak için 40 milyon TL'lik hissesini usulsüz olarak devrettiğini tespit etti. Yasal olarak yüzde 10'u aşan hisse devrine izin verilmemesine rağmen borçlu Muzaffer Ç. kendisine ait, yüzde 23'lük hisseyi yakınına devretmiştir" dedi.

'HER ŞEY YASAL' DEMİŞTİ

İddialara cevap veren Hedef Faktoring A.Ş'nin Avukatı Ali Kozun, iki ayrı haberle usûlsüzlüğü haberleştiren Yeni Şafak'a açıklama yaparak iddiaların gerçeği yansıtmadığını söylemişti. Kozun, BDDK'nın iddialarla ilgili tüm denetimleri ve incelemeleri yaptığını belirterek, "Herhangi bir usûlsüzlük yok, hisse devrinde hukuk dışı uygulamamız da bulunmuyor. Her şey yasal" ifadelerine yer vermişti.


Sahte uzman avukat çıktı

Konuyla ilgili yürütülen alacak davasında Ankara 4. İcra Hukuk Mahkemesi'nin 'Bilirkişi Yemin ve Teslim Tutanağı'nda, Kırıkkale Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilimdalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fethi O. olarak adı geçen bilirkişinin bu üniversitede kaydına rastlanmadı. Araştırma sonucunda O.'nun, tutanakta yer aldığı gibi profesör değil avukat olduğu anlaşıldı. Kurulun atadığı diğer bilirkişi Mali Müşavir Cafer O. ile ilgili de aynı skandal yaşandı. Cafer O.'nun da teslim tutanağında belirtildiği gibi 'Yeminli Mali Müşavir' değil, 'Mali Müşavir' olduğu ortaya çıktı.



13 yıl önce