|

Evlerine döndüler

PKK'nın Dağlıca saldırısında kaçırdığı 8 asker iki hafta sonra dün sabah saatlerinde DTP'li milletkevilleriyle Kuzey Iraklı yetkililere teslim edildi. Askerler aynı gün Türkiye'ye getirildi. İçişleri Bakanı Atalay, “Askerlerin sağlık durumu iyi” dedi

Haber Merkezi
00:00 - 5/11/2007 Pazartesi
Güncelleme: 01:25 - 5/11/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Evlerine döndüler
Evlerine döndüler

Hakkari Dağlıca'da 13 Mehmetçik'in şehit edildiği terörist saldırı sırasında birlikleriyle irtibatı kesilen 8 asker dün Kuzey Irak'ta, ABD'li subayların gözetiminde DTP'li vekiller ve bölgesel Kürt yönetimi yetkililerine teslim edildi. ABD'nin Irak'taki en üst rütbeli komutanı general David Petraeus tarafından bizzat Diyarbakır'a getirilerek TSK'ya teslim edilen Özhan Şabanoğlu, Nihat Başova, Ramazan Yüce, İrfan Beyaz, Mehmet Şenkul, İlhami Demir, Fatih Atakul ve Halis Çağan adındaki askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.


AMERİKALI SUBAYLARLA BİRLİKTE ALDILAR

Terör örgütü tarafından salıverilmesi beklenen 8 askeri almak için bir süredir Kuzey Irak'ta bulunan DTP milletvekilleri Osman Özçelik, Aysel Tuğluk ve Fatma Kurtulan, bölgesel Kürt yönetiminin İçişleri Bakanı Hacı Mahmut Osman, Uluslararası Tolerans Vakfı'nın Başkanı Kerim Sincari ile birlikte dün sabah erken saatlerde karayoluyla Türkiye sınırına yakın Zap bölgesine gitti. Heyete tahsis edilen plakası çıkarılmış özel araçlardan oluşan konvoya ABD'li subaylar nezaret etti.

Tutanak karşılığı terör örgütü üyelerinden 8 askeri alan heyet, aynı yoldan Erbil'e döndü. Buradan ABD'ye ait askeri uçakla Musul'a götürülen askerler, daha sonra, yine askeri bir uçakla Diyarbakır Askeri Havaalanı'na getirilerek yetkililere teslim edildi. Diyarbakır'a inen ABD uçağında Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim ve Irak'taki işgal güçlerinin komutanı general David Petraeus'un da askerlere eşlik etmesi “Türkiye'ye jest” olarak yorumlandı.


Genelkurmay Başkanlığı, 8 askerin dün "TSK bünyesine katıldığını" açıkladı. İnternet sitesinde yapılan açıklamada "8 personel, 4 Kasım 2007 tarihi itibarıyla TSK bünyesine katılmış bulunmaktadır" denildi.


KÜRT YÖNETİMİ: İNSANİ GİRİŞİMDİ

Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin yetkililerinden Fuad Hüseyin, 8 askerin, Barzani ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin "şahsi ve insani" girişimleriyle serbest bırakıldığını" söyledi.


İçişleri Bakanı Beşir Atalay da askerlerin sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, "Askerlerimizle ilgili devletimizin bütün mekanizmaları, bütün kurumları çok yoğun bir çaba sarf etti" dedi.


Tarihi zirve öncesi jest

ABD, Beyaz Saray'da bugün yapılacak Erdoğan-Bush zirvesine saatler kala 8 askerin Türkiye'ye teslimi için, Irak'taki en yüksek rütbeli komutanını görevlendirdi. Askerleri Diyarbakır'a getiren askeri uçakta general Petraeus'un da yer alması ABD yönetiminin konuya verdiği önemi gösterdi. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Süleymaniye'deki olaydan sonra adı "Çuvalcı general"e çıkan Petraeus'la ilgili, "Böyle anılmaktan çok rahatsız. Kendisi çuvalcı general değildir" demişti. Petraeus'un dün askerlerle aynı uçağa binmesi 'jeste jest' olarak değerlendirildi.


16 yıl önce