|

'Gaz kaçağı' kursu 18 çocuğa mezar yaptı

Güngören'deki bombalı saldırı ve havasızlıktan ölen mültecilerin haberleriyle sarsılan Türkiye dün de Konya'nın Balcılar beldesinde bulunan üç katlı Boğaziçi Kız Yurdu'nda gaz kaçağının neden olduğu şiddetli patlamayla şok oldu. Sabah saat 04.00 sularındaki patlamayla yurdun bir bölümü yerle bir oldu. Yurtta kalan 18 kız öğrenci hayatını kaybetti, 27 öğrenci ise yaralandı

Yakup Bulut
00:00 - 2/08/2008 Cumartesi
Güncelleme: 01:00 - 2/08/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
'Gaz kaçağı' kursu 18 çocuğa mezar yaptı
'Gaz kaçağı' kursu 18 çocuğa mezar yaptı

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde bulunan üç katlı Boğaziçi Kız Öğrenci Yurdu, LPG tankından mutfak ve banyoya giden borulardaki gaz kaçağının neden olduğu şiddetli patlamayla yerle bir oldu. Göçen binada bulunan 18 kız çocuğu hayatını kaybederken 27 öğrenci de yaralandı.

Konya'ya 160 km uzaklıktaki Balcılar'da 'Balcılar Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği'ne bağlı olarak hizmet veren Özel Boğaziçi Ortaöğretim Kız Öğrenci sabah saat 04.00 sularında gaz kaçağı sonucu meydana geldiği öğrenilen şiddetli bir patlama meydana geldi.

FELAKET ELEKTRİKLE GELDİ

Öğrencilerin anlatımına göre yurt kalanlar sabah namazı için uyandıklarında zemin kattan kuvvetli bir hışırtı duydu. Mutfaktaki gaz hortumunun çıktığı ve sesin gaz kaçağından geldiği anlaşılınca hocalardan biri öğrencilerden kapıyı kapatmalarını istedi.

Bir öğrencinin elektrik düğmesine basmasıyla birlikte yurtta korkunç bir patlama oldu. İki bölüm halindeki binadan eskisi tamamen göçerken sonradan yapılan bölümü ağır hasar gördü.

BİNA YERLE BİR OLDU

Patlamayla birlikte yurt binası tamamen tahrip olurken bir bölümü de çöktü. İlk müdahale vatandaşlar ile jandarma ekiplerince yapıldı. Enkaz altından çıkarılan öğrenciler özel araç ve ambulanslarla Hadim ve Konya'daki hastanelere kaldırıldı. Arama kurtarma çalışmalarına daha sonra Ankara'dan 4 askeri helikopterle gelen 30 kişilik jandarma ekibi, Konya, Afyon Sivil Savunma Ekipleri, AKUT Ekipleri, TSK Özel Kuvvetler Arama Kurtarma Ekipleri ve itfaiye çalışanları katıldı. Çalışmalar sonucunda yurt enkazından 18 ceset çıkarılırken, 27 kişi de yaralı olarak kurtarıldı.

BELDE HALKI SEFERBER OLDU

Patlamanın meydana geldiği kız yurduna komşu olan Kadir Kırboğa isimli bir vatandaş, erken saatlerde büyük gürültü duyduğunu ve hemen gürültünün geldiği evinin yakınındaki kız yurduna doğru koştuğunu söyledi. Enkaz alanında kalanları görünce kurtarmaya başladıklarını aktaran Kırboğa, enkazdan çok sayıda yaralı çıkardıklarını, beldenin yolunun engebeli olması dolayısıyla kurtarma ekipleri gelinceye kadar kurtarma çalışmalarını belde sakinleriyle birlikte kendilerinin yaptığını anlattı.

ÖĞRENCİLER TARLA İZNİNDEYDİ

Enkazına ilk ulaşanlardan biri olan 15 yaşındaki Mümin Sarıyar da gördüklerini şu şekilde anlattı: “Geldiğim de binanın yıkılmayan kısmından aşağıya atlayan yaralı kız öğrenciler vardı. Yıkılan yerin içinde de 'beni kurtarın, kimse yokmu' diye bağırıldığını duydum.” Sarıyar, bazı öğrencilerin tarımla uğraşan ailelerine harmanda yardımcı olmak için izne ayrıldığını bu sayede yıkılan yurdun altında kalan öğrenci sayısının daha az olduğunu söyledi. Kız yurdunun 30 yıl önce inşa edilen ana binası patlama anında çökerken, ilave olarak yapılan kısmın çökmemesi 28 kızın hayatını kurtardı.


Diyanet: Yurdun bizimle ilgisi yok

Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu ve Konya Müftüvekili Muhammet Ünal çöken kız yurdunun, Diyanet İşleri Başkanlığı veya İl Müftülüğüyle hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi. Muhammet Ünal, “Konya Taşkent'tekiyurdun, Diyanet İşleri Başkanlığı veya İl Müftülüğüyle hiçbir ilgisi yoktur. Bize bağlı olan yerler müfettişlerimiz tarafından denetlendikten sonra bizim onayımızla açılır. Bu yurdun bizle alakası yok” diye konuştu.


Yurt Milli Eğitim'den izinli

Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği bünyesinde kurulan Boğaziçi Erkek Öğrenci yurdunun 27 Eylül 2000'de 'yurt açma izin belgesi' aldığı öğrenildi. Konya Milli Eğitim Müdürlüğü kayıtlarına göre, dernek daha sonra 17 Nisan 2008'de ek bina yaparak, kız öğrenci yurdu açmak için izin talebinde bulunmuş. Konya Milli Eğitim Müdürlüğü yurt ve burslardan sorumlu Şube Müdürü Sabit Çalık da söz konusu yurdun kendilerinin izniyle açıldığını belirtti.


Hayatını kaybedenler

Patlamada hayatını kaybeden kız çocukları şunlar: "Leyla Semerci, Sema Ünal, Elif Beyza Turan, Sema Bayram, Rukiye SemaDemirbaş, Teslime Duran, Ümmünur Gümüştekin, Fadimana Toz, Hatice Doğru,Fadime Yazıcı, Şerife Göktaş, Cennet Karaalp, Zehra Güllü, HuriyeDurmuş, Hatice Özçömlekçi, Teslime Gökdemir, Şerife Bağcı."

Yaralıların isimleri ve tedavi gördükleri hastaneler ise şöyle: Asude Akdere, Teslime Akcan, Cennet Tatmaz, Meryem Özbağrıaçık, Ünzile Semerci, Meryem Semerci, Semra Kambur, Züleyha Kulu, Zahide Kambur, Dilek Türker (Numune Hastanesi), Fadimana Toz, Aysun Erdoğan, Teslime Gümüştekin, Zehra Parlatıcı, Seher Sümer, Selma Doğrul, Z. Büşra Demirtaş, Tuba Güllü, Tuba Özçömlekçi (Hadim Devlet Hastanesi), Şerife Atayer, Fatma Özbağrıaçık, Teslime Dağtekin, Büşra Güneş, Ayşe Semerci, Zehra Uysal (Tıp Fakültesi Hastanesi), Fadime Dağtekin, Menekşe Vural (Konya'ya sevk).



Kurtarma ekipleri 'Sesimizi duyan var mı?' diye seslendi

K-9 arama kurtarma köpeğiyle yapılan arama kurtarma çalışmalarında enkaz çevresinde güvenlik çemberi oluşturuldu. Yol boyunca toplanarak çalışmaları izleyen vatandaşlara 'canlı dinleme' yapılacağı belirtilerek ve sessiz olmaları istendi. Depremdeki kurtarma çalışmalarını andıran çalışmalarda görevliler megafonla “Sesimizi duyan var mı, varsa duvara vursun veya bağırsın” diye seslendi. Çalışmalar sonucunda yurt enkazından 17 ceset çıkarılırken, 27 kişi de yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz altından sağ olarak çıkarılan 3 öğrenci Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait helikopterlerle Konya'ya gönderildi. Yaralıların bir bölümü Hadim Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken bir bölümü de Konya'daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.


Yurt müdürü gözaltına alındı

Yurdun bağlı olduğu Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı ve aynı zamanda Yurt Müdürü olan Hüseyin Çömlekçi, gaz kaçağının ardından meydana gelen patlamayla ilgili olarak gözaltına alındı. Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin ise patlamada tamamen çöken Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'nun deprem ve itfaiye raporunun bulunmadığını söyledi.




16 yıl önce