|

Gurbete özel İmam Hatip

Gurbette yaşayan Türk vatandaşlarının yoğun talebi üzerine Avrupa ve ABD'de 'Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi' açılacak.

Elif Özlem Karataş
00:00 - 2/01/2013 الأربعاء
Güncelleme: 22:28 - 1/01/2013 الثلاثاء
Yeni Şafak
Gurbete özel İmam Hatip
Gurbete özel İmam Hatip

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) işbirliğine giderek dünya çapında bir ilki gerçekleştirecek. İşbirliği çerçevesinde Amerika ve Avrupa ülkelerinde Açık İmam Hatip Liseleri açılacak. Dersler Diyanet'in yurtdışındaki bina ve kültür merkezlerinde gerçekleştirilecek. 2013'te başlayacak uygulama ile yurtdışında yaşayan Türk ailelerinin çocuklarına da yaşadıkları ülkede İmam Hatip'te okuma imkanı tanınmış olacak.

YURTDIŞINAN YOĞUN TALEP

Kur'an-ı Kerim hafızlarının ve gurbette yaşayan Türk vatandaşlarının yoğun başvuruları üzerine MEB ve DİB ortak bir proje başlatarak 'Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi' projesini başlatacak. Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte başta yurtdışında yaşayan Türk öğrencilerin, bulundukları ülkelerde imam hatip liselerinde okuması sağlanacak. Ayrıca Kur'an-ı Kerim hafızları, hafızlık eğitimi süresinde kaybettiği zamanı açık öğretim sisteminden tamamlayacak.

AÇIK LİSE FORMATINDA EĞİTİM

DİB ve MEB yetkililerinden edinilen bilgiye göre Türkiye'de sistem açık lise formatında yapılacak. Ancak yurt dışında bu sistem biraz farklı yürütülerek örgün eğitim de verilecek. 2013 yılında başlayacak olan uygulama çerçevesinde dersler, o ülkede bulunan Diyanete bağlı merkezlerde gerçekleştirilecek. Dersleri ise çoğu üniversite mezunu olan imamlar verecek. İmamlar yeterli olmadığı taktirde MEB uygulamanın yapıldığı ülkelere din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni atayacak. Açık İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Edebiyat, Matematik, Fizik, Kimya Biyoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Felsefe derslerinin yanı sıra Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in Hayatı, Arapça, Tefsir, Hadis, Fıkıh gibi dersleri alacak.

Hafızlar mevzuat nedeniyle mağdur

Diyanet yetkilileri, Türkiye'de Kur'an-ı Kerim hafızlarının kurslarda hafızlık eğitim süresinde aslında İmam Hatip okulları ve ilahiyat fakültesi derslerinden eğitim aldıklarını; ancak mevzuat gereği diploma olmadan atanamadıklarını belirtti. Yetkililer, hafızların bu durumdan şikayetçi olduklarını dile getirdi. Hafızların mevzuat yüzünden mağdur olduklarını dile getiren yetkililer, diğer taraftan yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşların imam hatip okulları konusunda yoğun bir talep olduğuna dikkat çekerek bu çağrılara kulak verdiklerini dile getirdi.


٪d سنوات قبل