|

Her şey 3 saniyede oldu bitti

Artvin'de Tigrat Deresi üzerindeki 2 bendin yıkılmasıyla meydana gelen selde kaybolan 3 kişiden 2'sinin cesedi bulundu. 6 yaşındaki küçük Selin ise hala kayıp. Köylüler, "Her şey 3 saniye içinde oldu. Sel, 3 kişiyi önüne katıp götürdü" dedi.

Aa
00:00 - 17/07/2009 Cuma
Güncelleme: 03:33 - 17/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
Her şey  3 saniyede  oldu bitti
Her şey 3 saniyede oldu bitti

Yurdu etkisi altına alan sağanak yağışlarda 4'ü kadın toplam 6 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı, 1 çocuk ise kayboldu.

Artvin'in Şavşat İlçesi'nden geçen Tigrat Deresi'nin taşması sonucu önceki gün meydana gelen selde Lütfiye Acar ve Dildar Demiral yaşamını yitirdi. Demiral'ın eşi Özgen Demiral ile 6 yaşındaki yeğeni Selin Demiral ve Mavinur Durmuş (60) ise kayboldu. Dün Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timlerince derenin, ilçe merkezinin yaklaşık 3 kilometre aşağısındaki bölümde, yaklaşık 20 metre arayla bulunan Mavinur Durmuş ile Özgen Demiral'ın cesetleri, yapılan incelemenin ardından vatandaşların da yardımıyla görevliler tarafından derenin diğer tarafına geçirilerek yola çıkarıldı. Ambulanslara konulan Durmuş ve Demiral'ın cesetleri, Şavşat Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kayıp olan Selin Demiral'ı arama çalışmaları ise sürüyor.

ÖNÜNE KATTIĞINI GÖTÜRDÜ

Dehşet anına tanık olan, kendisi de selden kurtarılan Ali Dede, evlerinde otururken patlama sesi duyduklarını söyledi. Dede, “İlk önce hanım, sonra ben dışarı çıktık. Baktım sel arabaları, atölyeleri, evleri önüne alarak götürüyor. Her şey 3 saniyede oldu” dedi. Sele kapılmaktan son anda kurtulduğunu ifade eden Dede, “Bir de ne göreyim, su bana doğru geliyor, evimin yakınındaki demir korkuluklara tutunarak kurtuldum. Dere kenarındaki barakada ekmek yapan halamın geliniyle birlikte 4 kişiyi su götürdü' diye konuştu.

13 BENTTEN 7'Sİ YIKILDI

Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu ise, sele karşı dere üzerine yapılan 13 bentten 7'sinin yıkıldığını belirterek, "Yaşanan felakete amacına uygun yapılmayan bentler yol açtı" dedi. Bu arada Şavşat Belediyesi, hoparlörle yaptığı anonsla vatandaşlara meteorolojik uyarıda bulunarak, tahliye edilen evlere girilmemesini istedi.

Öte yandan, bugün bölgede incelemelerde bulunacak olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yakın bölgelerdeki iş makinelerinin acil olarak taşkın mahallerine sevki için talimat verdi. İhtiyaç duyulması halinde Orman Genel Müdürlüğü'ne ait helikopterler de hazır tutuluyor. Öte yandan, Kızılay da afetzedeler için bölgeye yardım malzemeleri gönderdi.


Karadeniz'i sel vurdu

Pınarbaşı, Taşköprü, İnebolu, Çatalzeytin ilçelerindeçok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Sağanak yağışta bazı dereler taşarken, yollar da zarar gördü. Bozkurt ilçesi'nde de yıldırım düşmesi sonucu 3 ev ve 6 samanlık tamamen yandı.

TEM Otoyolu'nda toprak kayması meydana geldi. D-100 Karayolu'nu yağmur suları bastı. Asar Deresi'nin içinde bulunan tekne kafe parçalandı. Beyköy Beldesi'nde de yağışlar nedeniyle bazı yollar ulaşıma kapandı, şehir şebekesi arıza gördü.

Gökçebey İlçesi'ni su bastı. Ağustos Deresi taşarak ilçeyi su altında bıraktı. Kentin büyük bölümünde su seviyesi 1 metreyi bulurken, bazı bölgelerde ise 1,5 metreye ulaştı. Tren istasyonu, otobüs terminali ile resmi kurumları su bastı.

Bartın-Karabük yolu ulaşıma kapandı, taşkınlardan etkilenen evler boşaltıldı. Arıt Beldesi'ndeki Kur'an kursunda mahsur kalan 3 öğrenci ile Kozcağız Beldesi'nde sele kapılan, 3 çocuğun olduğu otomobil kurtarıldı.

Meteoroloji İl Müdürü Erol Öztabak, 2 günde düşen yağmur miktarının, 1929 yılından bu yana en yüksek miktar olduğunu söyledi. Öztabak, "24 saatlik yağış miktarı metrekareye 56,9 kilogramdır. Yağışlar bugün de aralıklarla sürecek, pazar günü terk edecek" dedi.


Selin'i 150 kişi arıyor

Arama kurtarma çalışmalarını, Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı 44 kişilik Jandarma Arama Kurtarma timleri ile 31 kişilik Sivil Savunma ekipleri ve vatandaşların da aralarında olduğu yaklaşık 150 kişi yürütüyor. Ekiplere ayrıca Ardahan, Erzurum, Rize, Artvin ve çevre illerden gelen 103 personel destek veriyor.




15 yıl önce