|

İnegöl'deki olaylara karışanlar gözaltında

Bursa'nın İnegöl ilçesinde dün gece 8 polis ve zabıta aracının ateşe verildiği, 10 polisin yaralandığı olayın ardından emniyet güçleri, sokak sokak zanlı avına çıktı.

Ajanslar
00:00 - 26/07/2010 Pazartesi
Güncelleme: 13:18 - 26/07/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
İnegöl'deki olaylara karışanlar gözaltında
İnegöl'deki olaylara karışanlar gözaltında

Bursa'nın İnegöl ilçesinde Doğu kökenli vatandaşlarla ilçe halkı arasında yaşanan gerginlik polisle vatandaşların karşı karşıya gelmesine neden oldu. 5 kişinin bıçaklandığı olayın ardından 3 zanlının tutulduğu karakolu basmak isteyen öfkeli halkla polis arasında arbede yaşandı.


Öfkeli vatandaşlar, doğu kökenli zanlıların kendilerine verilmesini isteyerek karakolu, polis araçlarını taşladılar. Bursa'dan takviye olarak gönderilen çevik kuvvet havaya ateş açıp biber gazı kullanmak zorunda kaldı. Olaylarda ters çevrilen 3 resmi polis otosu ile beraber 7 polis aracı ve 2 zabıta aracı kullanılmaz hale gelirken, bir polis memuru da yaralandı.


Alınan bilgiye göre, ilçe merkezinde akşam saatlerinde Doğu kökenli bir halk otobüsü sürücüsü ile mahalleli gençler arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine Doğu kökenli vatandaşlar, Selahattin Orhan, Metin Bayram ve Şaban Demir ile kimliği öğrenilemeyen 2 kişiyi bıçakladı. 5 kişinin bıçaklandığı olayın ardından polis 3 zanlıyı gözaltına aldı.


İlçe halkı ise, zanlıların gözaltında tutulduğu Merkez Polis Karakolu'nu basıp zanlıların kendilerine verilmesini istedi. Yaklaşık 200 kişilik grup, ellerine geçirdikleri taşları sağa sola attılar. Olaylarda bir polis memuru yaralandı, polis otoları ile civardaki araçların camları kırıldı. Polis olaylar esnasında havaya ateş açmak zorunda kaldı.İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın konuşması ise öfkeli halkı teselli etmeye yetmedi.


Gece 23.30 sıralarında ise Bursa'dan gelen çevik kuvvet ekibi, havaya ateş edip biber gazıyla öfkeli vatandaşları dağıtmak istedi. Bu sırada arbede yaşanırken, resmi yedi polis aracı göstericiler tarafından ters çevrildi. İlçede halen olayların sürdüğü, öfkeli kalabalığın dağılması için güvenlik güçlerinin beklediği ifade ediliyor.


GÖZALTINA ALINANLAR BURSA'YA GÖNDERİLDİ

Bursa'nın İnegöl ilçesinde dün gece yaşanan olaylara karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan zanlılar, ilk ifadelerinin ardından Bursa'ya gönderildi.

İnegöl'de 10 kişi, bıçaklama olayına karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. 50 kişi ise 2911 sayılı toplantı ve gösteri yasasına muhalefet ve kamu malına zarar vermek suçlamasıyla yakalandı.

Çoğunluğunu 18 yaşından küçük çocukların oluşturduğu grup, İnegöl Emniyet Müdürlüğü'ndeki ilk sorgularının ardından özel bir otobüsle Bursa'ya gönderildi. Zanlılar, emniyetten çıkarılırken elleri kelepçelendi.

Polis, internet sitelerinde yayınlanan fotoğraflar ve güvenlik kameralarından tespit ettiği zanlıları aramayı sürdürüyor. Bu arada, izinde olan İnegöl Kaymakamı Durmuş Gençer de iznini yarıda keserek ilçeye döndü.


POLİS FOTOĞRAF VE KAMERA KAYITLARINI İNCELEDİ


Elindeki fotoğraflarla ve kamera görüntüleriyle olaya karışanları arayan polis, 50'yi aşkın kişiyi gözaltına aldı.


Alınan bilgiye göre, polis ekipleri sabahın ilk ışıklarıyla Orhaneyi Mahallesi ve ilçe merkezinde zanlı avı başlattı. 5 kişinin bıçaklanması üzerine doğu kökenli vatandaşların gözaltında bulunduğu polis merkezini basıp olay çıkaran kişiler birer birer gözaltına alınarak, İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne getiriliyor. Olaya karıştığı teyit edilen zanlılar sorgulanmak üzere Bursa'ya gönderiliyor.


Öte yandan, belediye ekipleri de ilçede kırılan camları ve tabelaları onarıyor. Yakılan polis araçlarının yerine Bursa'dan yeni araçlar gönderilirken, çevik kuvvet ekipleri tedbir amaçlı Emniyet Müdürlüğü önünde hazır bekletiliyor.

Gözaltına alınan zanlıların detaylı sorgulama için Bursa'ya gönderildiği, bıçaklanan 5 kişinin tedavisinin ise sürdüğü öğrenildi.




"ALKOLÜN ETKİSİYLE HOŞ OLMAYAN GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI"

AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Bursa'nın İnegöl ilçesinde üç kişinin beş kişiyi bıçakla yaralamasının ardından çıkan olaylarla ilgili, 'Birkaç kişi arasında yaşanan bir olayın ardından tahrik ve alkolün etkisiyle ne yazık ki hoş olmayan görüntüler ortaya çıktı' dedi.

Kızılcıklı, yaptığı açıklamada, olayın çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini, soruşturmanın güvenlik güçlerince sürdürüldüğünü söyledi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Osman Baykurt ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile olay sırasında bölgede bulunduklarını anlatan Kızılcıklı, 'Sorunun kaynağı hakkında herkes farklı şeyler söylüyor. Güvenlik güçlerinin yürüttüğü soruşturmanın ardından gerçek sebep ortaya çıkacak' diye konuştu.


"BİRLİK VE BERABERLİĞİ MUHAFAZA ETMELİYİZ"

Kızılcıklı, olayın bölgesel bir çatışma noktasına taşınmasının tahrikleri artırdığını dile getirerek, şunları söyledi:


'Birkaç kişi arasından yaşanan bir olayın ardından tahrik ve alkolün etkisi ile ne yazık ki hoş olmayan görüntüler ortaya çıktı. Kimsenin kendisini polisin yerine koymaya, suçun cezasını vermeye kalkışmaması gerekiyor. Bunun cezasını adalet, yargı verir. Bunun üzerine gitmek ve konuyu bölgesel bir çatışma noktasına getirmenin İnegöl'e bir faydası yok. Her şeye rağmen soğukkanlılığımızı korumalıydık. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza etmeliyiz. Bu ülkeyi seviyorsak nasıl ileri taşıyabiliriz, bunu düşünmeliyiz. Yaşananlar bize bir fayda getirmedi. Soğukkanlı düşünüp, soğukkanlı olmak zorundayız. Hep beraber olayları yatıştırmak için tekrar barış ortamını sağlamak için görev düşüyor. Bütün İnegöl'e görev düşüyor. Sağduyulu soğukkanlı şekilde tekrar barış ortamını temin etmeye çalışmalıyız.'


BELEDİYE BAŞKANI AKTAŞ: BİZİ DİNLEMEDİLER

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Türkiye'nin dört bir yanından göç alan ilçede bugüne kadar böyle bir olayın yaşanmadığına işaret etti.

Basit bir kavga sonucunda olayın farklı boyutlara çekildiğini anlatan Aktaş, şunları kaydetti:

'Bu olaylar İnegöl'de çok ciddi manada polis yetersizliğini bir kere daha ortaya koymuştur. Olayların büyüdüğü esnada bizler de yatıştırmaya çalıştık. Fakat ne yazık ki bizi dinlemediler. İnegöl tabiri caizse cehennem yeri gibiydi. Umarım bir daha tekrar yaşanmaz. Biz bu ilçede huzur içerisinde birlikte yaşadık ve yaşamaya da devam edeceğiz.'


14 yıl önce