|

İşkence yakasını bırakmadı

Adil Serdar Saçan'ın işkence beraatini Yargıtay bozdu. 8. Daire, farklı işkence davalarının birleştirilmesine ilişkin ret kararına mağdur avukatlarının yaptığı itirazı değerlendirdi. Yargıtay aralarında maddi bağ bulunan davaların birleştirilmesi gerektiğine hükmetti. Böylece Saçan yeniden hakim karşısına çıkacak.

İlhan Toprak
00:00 - 25/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:16 - 25/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
İşkence yakasını bırakmadı
İşkence yakasını bırakmadı

Yargıtay, 27 kişiye işkence yaptığı gerekçesiyle yargılanan eski polis şefi Adil Serdar Saçan'a verilen beraat kararını bozdu. 12-18 Aralık 1999 tarihinde gözaltına alınan 27 kişiye işkence yaptıkları gerekçesiyle aralarında Adil Serdar Saçan'ın da bulunduğu 7 polis hakkında açılan dava İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce karara bağlandı. Bazı sanıklar hakkında İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde de aynı içerikli dava açılmasına rağmen 7. Ağır Ceza Mahkemesi her iki davanın birleştirilme talebini reddetmişti. Bu karar üzerine mağdurların avukatları tarafından yapılan itiraz karara bağlandı.

YENİDEN YARGILANACAK

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 'Efrada kötü muamele'den verilen beraat kararını bozdu. 8.Daire, Adil Serdar Saçan ve diğer polislerin İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıklarını, aynı zamanda İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki derdest davada da 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıklarının aynı suçla yargılandıkları belirtildi.

ÇELİŞKİYE KARŞI BİRLEŞTİRME

Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin kararında şöyle denildi: 'Yargılamaların birleştirilmesi, tüm delillerin birlikte tartışılmasını, maddi gerçeğe daha çabuk ulaşılmasını sağlayacak, çelişkili kararlar verilmesini engelleyecektir. İncelenen dosyada, İstanbul 7. ACM'nin 2005-273 ve İstanbul 6. ACM'nin derdest 2006-80 esas sayılı dosyasındaki katılanlardan (mağdurlar) Altuğ Kürşat Berker, Burak Sanver, Halil Hilmi Müftüoğlu, Hasan Basri Güner, Kartal İş, Mustafa Kemal Gül, Murat Terkoğlu, Tarkan Yavaş ve Uğur Örmen'in; sanıklardan Ahmet Erdoğan, Vedat Mercan'ın 7. ACM'de karara bağlanıp temyize konu olan bu dosyada katılanlar (mağdurlar) ve sanık olmaları nedeniyle her iki dava arasında objektif ve subjektif bağlantı bulunması, ceza yargılamasının amacı olan maddi gerçeğe ulaşılabilmesi için her iki dosyadaki mevcut delillerin birlikte değerlendirilmesi ve davaların birbirlerini etkileyici nitelikte olduğu, çelişkili kararlara neden olunmaması için davaların birleştirilerek sonuca göre delillerin örnekleri de alınıp dosyaya konulmadan ve tüm deliller birlikte değerlendirilmeden karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulmasına karar verilmiştir.'

Adil Serdar Saçan, Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na bilgi vermiş, 2001 yılında Yeni Şafak'a yapılan baskın emrinin dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından verildiğini söylemişti.

11 yıl önce