|

İstanbul'un kurtuluşu törenlerle kutlandı

Cihan
00:00 - 6/10/2007 Cumartesi
Güncelleme: 13:23 - 6/10/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
İstanbul'un kurtuluşu törenlerle kutlandı
İstanbul'un kurtuluşu törenlerle kutlandı

İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 84. yıldönümü etkinlikleri, törenlerle kutlandı. Vatan Caddesi'ndeki resmi geçit töreni, vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.



Kutlamalar kapsamında ilk tören Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlendi. Törene; İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenkler konuldu. Daha sonra anıt şeref defterini imzalayan Kadir Topbaş, deftere şunları yazdı; "İstanbul'un kurtuluşunun 84. yıl dönümünde aziz Türk Milleti'nin sahip olduğu hürriyet ve istiklal düşüncesinin abideleşen bir sayfasının yaşıyoruz. Bu kutlu gün, bağımsızlığımızın yegane ifadesi olan Cumhuriyetimizin ilanına giden yolun önemli kilometre taşlarından biridir. 6 Ekim 1923'te kahraman ordumuz bu muazzez şehre geri dönmüş, işgali sona erdirmiş ve İstanbul'a hürriyetini geri kazandırmıştır. O gün, bu şehrin insanları o kahraman orduyu nasıl yürekten bağrına başmışsa, bugün de aynı coşkuyla başta aziz Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, bütün gazi ve şehitlerimizi minnetle ve şükranla anıyoruz. "




VATAN CADDESİ'NDEKİ GEÇİT TÖRENİ, İLGİYLE İZLENDİ

Taksim Cumhuriyet Anıtı'ndaki törenin ardından İstanbul Valisi Muammer Güler, valilik binasında tebrikleri kabul etti. Dini liderler ile protokol, Vali Güler'e tebrikleri iletti.

Kutlama törenlerine Vatan Caddesi'nde devam edildi. Törende; İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, halkı selamladı. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende; 25 sporcu tarafından Türk ordusunun İstanbul'a girmeden önce konakladığı son yer olan Gebze'den alınan toprak ve Türk bayrağı 1. Ordu Komutanı Orgenaral İsmail Koçman'a sunuldu. Orgenaral Koçman da, sporculara madalya verdi.

Ayrıca törende, İstanbul'da liseler arasında yapılan kompozisyon, resim ve şiir dalında yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödül verildi. Türk Halk Oyunları'ndan örneklerin sergilendiği kutlamada, resmi geçit töreni yapıldı. Resmi geçit töreni vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı.

Bu arada, töreni izleyen seyircilar arasında bir kişi baygınlık geçirdi. Ayakta fazla beklemesinden dolayı baygınlık geçirdiği öğrenilen şahıs, ambülansla hastaneye kaldırıldı.

17 yıl önce