|

Kardeşim iyileşsin de hemen evlendirelim

Önceki gün yüz nakli ameliyatı yapılan Uğur Acar'ın ağabeyi Mustafa Acar, kardeşinin en büyük hayallerinden birinin evlenmek olduğunu ve taburcu olduktan sonra bu isteğini yerine getireceklerini ifade etti.

Aa
00:00 - 23/01/2012 Pazartesi
Güncelleme: 00:59 - 23/01/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Kardeşim iyileşsin de hemen evlendirelim
Kardeşim iyileşsin de hemen evlendirelim

Türkiye'de ilk 'yüz' nakli yapılan Uğur Acar'ın ağabeyi Mustafa Acar, kardeşinin en büyük hayallerinden birinin evlenmek olduğunu ve taburcu olduktan sonra bu isteğini yerine getireceklerini ifade etti. Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüzün nakledildiği 19 yaşındaki Uğur Acar'ın ağabeyi Mustafa Acar, kardeşinin 1993'te Manavgat'ın Gebece köyünde dünyaya geldiğini söyledi.

9 kardeş olduklarını ve 3 kardeşlerinin çeşitli nedenlerle hayatını kaybettiğini anlatan Acar, maddi sıkıntılar içinde büyüdüklerini ifade etti.

BEŞİKTE BATTANİYE YÜZÜNÜ YAKMIŞ

Mustafa Acar, ismini vermek istemediği 4 yaşındaki bir kardeşinin oyun oynadığı sırada beşiğin üzerindeki battaniyeyi tutuşturduğunu, bu sırada yanan battaniyenin beşikte uyuyan Uğur Acar'ın üzerine düştüğünü ve kardeşinin yüzünün yüzde 90'ının yandığını ifade etti.

Yangından sonra kardeşinin yüzünün tanınmayacak hale geldiğini belirten Mustafa Acar, 'Kardeşim öğrenmek için istekliydi. Gebece İlköğretim Okulu'nda öğretmenleri tarafından sevilirdi. Çok akıllı bir öğrenciydi, ancak okuldaki arkadaşları kendisini dışladığı ve dalga geçtiği için okuluna devam edemedi. O dönem büyük maddi sıkıntılar da yaşıyorduk. Maddi sıkıntılar nedeniyle annem ve babam da onu eğitimini sürdürmesi için pek zorlayamadı' dedi.

Kardeşinin okulu bıraktıktan sonra çeşitli işlerde çalıştığını anlatan Mustafa Acar, yüzündeki yanık nedeniyle rahat yemek bile yiyemediğini kaydetti.

Acar, kardeşinin daha önce çeşitli hastanelerde ameliyatlar geçirdiğini ve kalçasından alınan bazı dokuların yüzüne nakledildiğini, bu şekilde özellikle dudak bölgesinin daha düzgün hale getirildiğini söyledi.


Yüzdeki başarılı sonuç sağ bacakta tutmadı

Akdeniz Üniversitesi'nde aynı anda iki kol ve sağ bacağın nakledildiği Atilla Kavdır'ın vücudu, bacağı reddetti.

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli yapılan Uğur'u dün ilk kez uyandırdıklarını ve işaret diliyle iyi olduğunu söylediğini bildirdi.

AYNAYA BAKABİLİR

Kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır'da dolaşım sorunu yaşandığını anlatan Özkan, 'Bu dokuyla ve damarlarıyla ilgili olabilir. Kollarda şu an sorun yok. Hastaya daha fazla ümit vermemek için bacağını almak zorunda kaldık. Diğer konularda bir sorun yok. Hayatı riske atmamak lazım. Onu feda ettik ama diğer dokular duruyor' dedi.

Yüz nakli yapılan Uğur Acar'da ise şu anda sorun yaşanmadığını vurgulayan Ömer Özkan, 'Yüz nakli hastamızın şu ana kadar en ufak problemi olmadı' diye konuştu.

Prof. Dr. Özkan, her iki hastada, cerrahi açıdan sorun olup olmadığının kesin olarak 10 gün içinde görüleceğini vurguladı. Uğur Acar'ın istediği zaman aynaya bakabileceğini belirten Özkan, nakledilen yüzün ölçülerinin uyduğunu ve nakledilen yüze yeni yüzün bir miktar benzeyeceğini söyledi. Dünyada bugüne kadar yapılan ameliyatlardan 7 ya da 8 tanesinin tüm yüz nakli olduğunu belirten Özkan, 'Zor ameliyatlar. Her yerde yapılmamasının nedeni de bu' diye konuştu.

ERDOĞAN'DAN TEBRİK

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da başarılı ameliyatı gerçekleştiren Prof.Dr. Ömer Özkan'ı ve rektör Prof. DR. İsrafil Kurtcephe'yi telefonla arayarak tebrik etti.


Leyla heyecanla sırasını bekliyor

Kahramanmaraş'ta, 2 aylık bebekken üzerine örtülü naylon eşarbın tutuşması sonucu yüzü yanan 14 yaşındaki Leyla Demirci'nin umutları, Antalya'da gerçekleştirilen ilk yüz nakli ameliyatı yeniden yeşerdi. Baba Sait Demirci kızının yaklaşık 2 aydır Antalya'da bulunduğunu ifade ederek, 'Çok zor günler geçirdik. Antalya'daki doktorlar kızımla yakından ilgileniyor. Zaten daha önce bize kızımın nakilde ikinci sırada bulunduğunu ve uygun yüz bulunduğu takdirde nakil işleminin yapılacağını ifade ettiler. Umutla bekliyoruz' dedi. Kızının yüz ameliyatı müjdesini telefonla kendilerine verdiğini belirten Demirci, kızının büyük umut içinde heyecanla ameliyat olacağı günü beklediğini dile getirdi.


Nakledilen elleri yüzleri öpeceğim

Beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'nın yakınları ile kolları, bacağı ve yüzünün nakledildiği iki hastanın yakınları buluştu. Ahmet Kaya'nın kızı Leyla Kahveci, damadı Gökhay Kahveci ile yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın ağabeyi, iki kol ve bacağın nakledildiği Atilla Kavdır'ın annesi Ayşe Kavdır, ameliyattan sonra ilk kez biraraya geldi. Ahmet Kaya'nın kızı Leyla Kahveci, bacağın vücut tarafından reddedilmesini üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Kahveci, "Şu kritik durumlar geçsin ik ziyaretçileri ben olacağım nakledilen elleri yüzleri öpeceğim" dedi.

12 yıl önce