|

Kayıttaki cinsiyeti değişince...

Aa
00:00 - 2/07/2009 Perşembe
Güncelleme: 10:51 - 2/07/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Kayıttaki cinsiyeti değişince...
Kayıttaki cinsiyeti değişince...

Aydın'ın Söke ilçesinde, Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) düzenlemeleri sırasında nüfus kayıtlarına yanlışlıkla 'erkek' olarak işlenen 19 yıllık evli, 2 çocuk annesi kadın, büyük sıkıntı yaşıyor.

Gönül Purçu (36), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007'den sonra her yıl polislerin evine geldiğini ve 'asker kaçağı' olarak kendisini karakola çağırdığını veya götürdüğünü söyledi.

Polislerin de karşılarında kadın görünce şaşırdığını anlatan Gönül Purçu, şöyle konuştu:

'Kadın olduğumu görünce tabii serbest bırakıyorlar. 3 yıldır karakola gidiyorum. Asker kaçağıymışım. Başvurmama rağmen hala nüfustaki cinsiyetimi değiştirmediler. Konuyu bilenler, sokakta 'Şafak kaç', 'Tertip nasılsın', 'Merhaba asker' diyorlar. Benim de çocuklarımın da eşimin de psikolojisi bozuldu.'


CELAL PURÇU: 'BEN KADIN OLDUĞUNU BİLİYORUM AMA'

MERNİS düzenlemeleri sırasında cinsiyetinin nüfusa yanlış işlendiğini öğrendiğini belirten Gönül Purçu, şöyle devam etti:

'Yanlışlığı düzelttirmem için Nüfus Müdürlüğü'ne dava açmam gerekiyormuş. Ben zaten hasır şemsiye yaparak hayatını kazanmaya çalışan biriyim. Dava açacak param yok. Erkek olsam seve seve askere giderim. Beni kadın olarak çağırsalar da 'Vatan sağ olsun' der, giderim. Bizim analarımız, atalarımız cephelerde şehit olmuş ama beni erkek olarak çağırıyorlar.'

Her zaman pembe nüfus cüzdanına sahip olduğunu ifade eden Purçu, resmi makamlardan kayıtlardaki yanlışlığın giderilmesini talep ettiğini söyledi.

Gönül Purçu'nun eşi Celal Purçu (42) ise eşinin moralinin bozuk olduğunu, bunun kendisini de olumsuz etkilediğini bildirdi.

Celal Purçu, 'Ben hanımımın kadın olduğunu biliyorum ama sokakta birisi 'tertip' diyor. Morali bozuluyor. Karakola çağrılınca birlikte gidiyoruz. Artık eşim nüfusa kadın olarak geçsin istiyoruz' diye konuştu.


NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ

Söke Nüfus Müdürlüğü yetkilileri ise 2007'ye kadar sistemde kadın olarak görünen Gönül Purçu'nun cinsiyetinin MERNİS düzenlemeleri sırasında yanlışlıkla değiştirildiğini açıkladı.

Yetkililer, sorunun giderilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açılması gerektiğini belirterek, 'İki erkek kayıtlarda evli görünüyor. Türk Medeni Kanunu'na göre iki erkeğin evlenmesi yasak. Gönül Purçu dava açmadığı takdirde cinsiyet tahsisi yönünde biz kamu davası açacağız' dedi.


15 yıl önce