|

Kurban derisinde THK tekeli tarih oldu

Yıllardır tartışma konusu olan kurban derisi toplama yetkisi Türk Hava Kurumu'ndan alındı. 28 Şubat ürünü yardım toplama usullerini belirleyen yönetmelik değiştirildi. 100 milyon TL'yi geçen kurban derisi pazarında THK tekeli tarih oldu.

Ayfer Mallı
00:00 - 27/09/2013 Cuma
Güncelleme: 22:26 - 26/09/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Kurban derisinde THK tekeli tarih oldu
Kurban derisinde THK tekeli tarih oldu

28 Şubat döneminde Türk Hava Kurumu'nun (THK) tekeline verilen kurban derisi toplama ve fitre zarfı dağıtma yetkisi bu kurumun elinden alındı. 28 Şubat döneminde THK'ya kurban derisi toplama ve fitre zarfı dağıtma yetkisini veren yönetmelik kaldırıldı. Bu yönetmeliğin kaldırılmasıyla birlikte 28 Şubat'ta yürürlüğe giren bir antidemokratik uygulama daha ortadan kaldırıldı. Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik'te yapılan değişiklikle bir 28 Şubat antidemokrat uygulaması daha ortadan kaldırıldı.

ARTIK HER KURUM EŞİT

Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik'te yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeyle kurban derisi toplama, fitre ve zekat zarfı dağıtarak yardım toplama konusunda Türk Hava Kurumu'na tanınan tüm yetki düzenlemeler yönetmelikten çıkarıldı. Bugüne kadar Türk Hava Kurumu'nun yetkisinde bulunan kurban toplama işini bundan sonra her kurum yapabilecek.

FİTRE VE ZEKAT DAHİL

THK, kurban derisi toplama görevini, 1983'ten bu yana 2860 sayılı Yardım Toplama, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunları ile nasıl uygulanacağını açıklayan Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik gereği yerine getiriyordu. Yönetmeliğe göre, THK deri ve Ramazan'da toplanan fitre ve zekatlardan elde edilen gelirleri yardım kuruluşlarına bölüştürmekle sorumluydu.

THK: Devlet kaosu önledi

Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Osman Yıldırım, yardım konusunda zorunluluk getirilmesine kendilerinin de taraftar olmadığını belirterek, 'Yıllardır yasak olmasına rağmen bir çok dernek ve kurum kurban derisi topluyordu. Burada bir kaos vardı, hükümetin düzenlemesiyle bu kaos önlenmiş oldu. Kimse kimsenin hayrını elinden zorla alamaz, vatandaş kime isterse ona verir' dedi. Yıldırım, gönüllülük esasıyla fitre, zekat ve kurban derisi toplamaya devam edeceklerini söyledi.


11 yıl önce