|

Melen Suyu 20 Ekim'de geliyor

DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Salar, “Melen Çayı'nın Yeşilçay uzantısı 20 Ekim'de tamamlanacak. Bu tarihte İstanbul'a bu su ulaşacak” dedi.

Anka
00:00 - 6/10/2007 Cumartesi
Güncelleme: 13:48 - 6/10/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Melen Suyu 20 Ekim'de geliyor
Melen Suyu 20 Ekim'de geliyor

İstanbul'un su ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacak olan Melen Projesi'ne ilişkin DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Emin Salar, “Melen Çayı'nın Yeşilçay uzantısı 20 Ekim'de tamamlanacak. Bu tarihte İstanbul'a bu su ulaşacak” dedi

Devlet Su İşleri (DSİ), İstanbul'un artan nüfus projektörlerini dikkate alarak doğacak su ihtiyacını karşılamak amacıyla 1997 yılında hazırladığı “Büyük Melen Projesi” inşaatı devam ediyor.

DSİ Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Müdürlüğü, İstanbul'un uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak üzere gerçekleştirilen Melen Suyu Projesi'nde gelinen son durumu, düzenlenen basın gezisiyle anlattı.

DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Emin Salar, proje tamamlanıncaya kadar Melen suyunun Anadolu Yakası'nda ve Salacak-Sarayburnu Hattı ile Avrupa Yakası'nda kullanılacağını bildirdi. Salar, İSKİ'nin su talebi ve 190 milyon YTL destek sunmasıyla birlikte, projeye 2007'e kadar 500 milyon YTL harcandığını, bu yıl boyunca da 750 milyon YTL, tamamlanıncaya kadar da 65 milyon YTL daha harcanacağını söyledi. Melen'den suyun İstanbul'a aktarılmasını sağlamak amacıyla yürütülen Yeşilçay aşamasının ise tamamlanmak üzere olduğunu belirten Salar, “Böylece İstanbul'un Anadolu Yakasına yılda 268 milyon metreküp ilave su sağlanarak yaklaşık 4 milyon kişinin ihtiyacı giderilecektir. Projeyle, İstanbul'un günde 700 bin metre küp günlük su ihtiyacını karşılanacak” dedi. İstanbul'a su sağlayan barajların 1.025 milyar metreküp verimi olduğunu ifade eden Salar, projeyle bu rakamın yüzde 20 arttığını söyledi. Melen Projesi'nin tamamlanmasına ise 2.5 kilometre kaldığını, günde 600 metre boru döşendiğini belirten Salar, “Melen Çayı'nın Yeşilçay uzantısı 20 Ekim'de tamamlanacak. Bu tarihte İstanbul'a bu su ulaşacak” dedi.

Salar, Melen Çayı'nın Yeşilçay'a ulaşmasını sağlamak amacıyla 105 kilometrelik boru döşeneceğini bunun taşınmasında da 20 bin tır kullanılacağını, projenin tamamının 182, Yeşilçay'a kadar olan kısım ise 105 kilometre olduğunu ifade etti.



DSİ, İstanbul'un artan nüfus projektörlerini dikkate alarak doğacak su ihtiyacını karşılamak amacıyla 1997 yılında “Büyük Melen Projesi”ni hazırladı. Üç aşamadan oluşan projenin 1. aşamasının inşaat çalışmaları 2001'de başladı. Toplam 180 kilometrelik boru hattı, “Cumhuriyet Arıtma Tesisi” ve “Boğaziçi Tüneli” inşaatını da içeren 1. aşama ile Melen Çayı'ndan İstanbul'a yılda 268 milyon metreküp su taşınması hedefleniyor. Projenin 1. aşama inşaatı için bugüne kadar 11 ayrı ihale yapıldı ve yaklaşık 700 milyon dolara mal oldu.

2010 yılında tamamlanması hedeflenen 1. aşamada, Melen Çayı'ndan getirilecek olan su, Ağva'dan itibaren Yeşil Vadi'den geçirilip “Cumhuriyet Arıtma Tesisi”ne aktarılarak burada arıtılacak. Daha sonra bu suyu Avrupa yakasına aktarmak amacıyla İstanbul Boğazı'nın 60-65 metre altından tabana tünel kazılarak boru döşenecek. Beykoz Ortaçeşme'den başlayacak ve Sarıyer'de Ayazağa'ya ulaşacak 5,5 kilometre uzunluğundaki boru hattından geçecek su, İSKİ'nin Kağıthane'deki arıtma tesislerine aktarılarak dağıtımı yapılacak.

Ancak DSİ, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının düşmesi ve şehrin su sıkıntısıyla karşı karşıya kalması üzerine, bu sorunu aşmak için Melen projesinin 1. aşamasının bitmesini beklemeden Ağva ile Yeşilçay arasındaki 105 kilometrelik boru hattından Ağva ile Yeşilçay arasında kalan 30 kilometrelik boru hattını tamamlayarak Melen Çayı'nı Yeşilçay isale hattına bağlıyor. Daha sonra bu hattan Ömerli Barajı'na akıtılacak su, İSKİ tarafından İstanbul Boğazı'na yapılacak yeni bir isale hattı ile Avrupa Yakasına aktarılacak. DSİ, bu çalışmayı 80 günde tamamlayarak 20 Ekim'de İstanbul'a Melen suyunu verecek.


BÜYÜKŞEHİR İSTANBUL BOĞAZI'NA BORU HATTI DÖŞEYECEK

Çalışma kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ, İstanbul Boğazı'nda Salacak-Sarayburnu inşaatına başladı. Boğaz geçişi, 1200 milimetre çapında 1830 metre uzunluğunda 2 isale hattından oluşacak. Proje ile Anadolu yakasından Avrupa yakasına günde 300 bin metre küp suyun ulaştırılması hedefleniyor.

Batırılarak çektirme yöntemiyle inşa edilecek olan isale hattı, 2007 yılı sonuna kadar bitirilecek ve toplam 32 milyon 111 bin YTL'ye mal olacak. Bu isale hattının devreye girmesiyle mevcut günlük 300 bin metreküp kapasiteli Boğaz Geçiş Hattı'nın kapasitesi 600 bin metreküpe çıkacak. Boğaz geçişi ile Avrupa yakasında Bahçelievler ve münzevi depolarına aktarılacak olan su, 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak.

Ağva'da sürdürülen çalışmalarda 30 kilometrelik boru döşeme, dere geçişleri, hendek ve platform kazı çalışmalarının belirlenen sürede bitmesi için 24 saat aralıksız çalışmalar sürüyor. Melen Projesi'nin ikinci ve üçüncü aşaması ile Melen Barajı'nın yapımı da tamamlandığında, İstanbul'a yılda 1 milyar 180 milyon metreküp su gelecek. Bu aşamalar DSİ'nin 2009-2010 yatırım programlarında yer alıyor.(ANKA)

(DG/KEN/ZG)



16 yıl önce
default-profile-img