|

O ekip dağıtıldı

''17 Aralık darbesi''nin odağındaki Çağlayan Adliyesi''nde deprem. HSYK, Balyoz ve Ergenekon gibi davalara da bakan başsavcı vekilleri Fikret Seçen, Cihan Kansız ve Ercan Şafak''ı farklı illere düz savcı olarak atadı. Korsan bildiri dağıtan Muammer Akkaş ise Tekirdağ''a gönderildi.

İlhan Toprak
00:00 - 17/01/2014 Cuma
Güncelleme: 00:02 - 17/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
O ekip dağıtıldı
O ekip dağıtıldı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 19'u savcı 1'i hakim olmak üzere 20 hakim ve savcıının görev yerini değiştirdi. 25 Aralık girişimi sonrası korsan bildiriye imza atan iki Kurul üyesinin 2. ve 3. Dairelere, bildiriye şerh koyan iki ismin de 1. Daire'ye atanmasından bir gün sonra hazırlanan Adli Yargı Kararnamesi ile Ergenekon, Balyoz gibi davalarının özel yetkili başsavcıvekilleri Fikret Seçen, Cihan Kansız ve Ercan Şafak düz savcı olarak farklı illere atandı. HSYK 1. Dairesi tarafından görev yerleri değiştirilen savcılar şu ana kadar çok tartışılan soruşturmaları yürütmüştü.

ADLİYEDE DEPREM

Yargıdaki paralel örgütlenmenin açığa çıkmasıyla birlikte gerçekleştirilen görev değişiklikleri İstanbul Adliyesi'nde deprem etkisine neden oldu. Başta Ergenekon, Balyoz gibi önemli soruşturmaları yürüten İstanbul Başsavcıvekillerinden Fikret Seçen Gebze'ye, Cihan Kansız Sakarya'ya, Ercan Şafak Kocaeli'ye, Ali Güngör de İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı'na düz savcı olarak tayin edildi. İstanbul'da 5 başsavcıvekilinin görev yerleri değiştirilirken 25 Aralık operasyonunun mimarı Muammer Akkaş da Tekirdağ'a atandı.

ÇOLAKKADI DA GİTTİ

Kararnamede dikkat çeken atamalardan biri de İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı oldu. Çolakkadı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandı. 25 Aralık operasyonunun kendisinden saklandığı ortaya çıkan Çolakkadı hakkında HSYK inceleme yapılmasını istemiş, ancak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Kurul Başkanı sıfatıyla buna izin vermeyeceğini dile getirmişti. Çolakkadı, atama sonrası yaptığı açıklamada, 'Ne görev verilirse yaparız. HSYK'nın takdiri' dedi. Çolakkadı'dan boşalan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ise Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu getirildi. İstanbul TMK Bürosu'ndan sorumlu Başsavcıvekili Oktay Erdoğan ise Bakırköy'e Cumhuriyet Başsavcıvekili oldu. TMK Bürosu'na çıkmak isteyen gazetecilere kısıtlama getiren Erdoğan, gazetecilerin tepkisini çekmişti.

'ACİL' TOPLANDILAR

Atama kararlarının duyulmasının ardından, bir süre önce Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne atanan Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu bir grup savcı, İstanbul Adalet Sarayı'nda Cihan Kansız'ın odasında toplandı. Savcıların burada kriz toplantısı yaparak bundan sonra olacaklara ilişkin değerlendirmede bulundukları iddia edildi. Bakırköy Adliyesi'ne atandıktan sonra göreve başlayıp ardından hemen yıllık izne çıkan ve adliyeye spor kıyafetlerle gelen Zekeriya Öz, ziyaretini soran muhabirlere 'Geçerken uğradım' dedi.

İzin çıktı inceleme başladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'nın inceleme kararı verdiği cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Celal Kara hakkında inceleme için izin verdi. TBMM'de açıklamalarda bulunan Bozdağ, şikayet edilen hakim-savcılar için de yeni bir mekanizmanın sinyalini verdi.

17 ARALIK ETKİSİ

Hükümete yönelik 17 Aralık operasyonunun koordinatörü Savcı Zekeriya Öz ve Celal Kara ile birlikte 25 Aralık'ta ikinci korsan dalgaya kalkışan Savcı Muammer Akkaş'la ilgili Bozdağ'ın inceleme izni verdiği ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı, HSYK'nın bir süre önce incelemeye aldığı Öz, Kara ve Akkaş hakkında Kurul'a inceleme izni vermiş oldu. HSYK, eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ile İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında da inceleme izni istemişti. Adalet Bakanlığı'ndan onay çıkmamıştı.

Bakan Bozdağ, yeniden yargılamayla ilgili çalışmaların da yürütüldüğünü kaydetti. Yeniden yargılama ile ilgili Türkiye Barolar Birliği'nin teklifinin Kanunlar Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini ifade eden Bozdağ, çalışmaların olgunlaştıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti. Bozdağ, bilhassa Ergenekon ve Balyoz davalarına bakan hakim-savcılara ilişkin gelen şikayetler konusunda şunları söyledi: 'Disiplinle ilgili esasında kurula intikal eden ihbar ve şikayetler bir daire tarafından inceleniyor. Bundan sonra disiplin soruşturmasına ilgili daire karar verirse kurum başkanının olurununa sunuluyor. Ergenekon, Balyoz gibi davalarda birçok ihbar oluşmuş ve kurul başkanının önüne gelmeden daireden direkt 'soruşturmaya gerek yok' kararı verilmiş. Daireden bir rapor gelmezse kurul başkanının haberi olmaz. Bu çalışmadan sonra daha titiz bir yol izlenecektir.'

Büyük paket geliyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yargıda sorunları giderecek köklü bir değişiklik paketi üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Bozdağ, 'Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nda birçok yargısal soruna yönelik bir çalışmayı Bakanlıkça yapıyoruz. Pek çok eleştirilere bu paket ile düzenleme getiriyoruz. Bu da olgunlaştıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız' dedi. Pakette yer alacak hususlardan birini açıklayan Bozdağ, bunun 'dinlemeler'le ilgili olduğunu söyledi. Kişinin mahremiyetini korumaya yönelik önlemlerin artırılacağı mesajı veren Bozdağ, davalarda sanık olmayanları mağdur edenlere yönelik olarak da 'caydırıcı cezalar' öngörüldüğünü ifade etti.

Savcılara HSYK ayarı

Görev yerleri değiştirilen savcılar arasında Örgütlü Suçlar Bürosu Koordinatör Başsavcıvekili Fikret Seçen de yeraldı. Gebze Savcısı olarak ataması yapılan Seçen, Hrant Dink soruşturmasının ilk savcısıydı. Daha sonra Ergenekon soruşturmasına dahil olan Seçen, Zekeriya Öz'ün ardından İstanbul'daki özel yetkili savcıların amiri olmuştu. Seçen, 7 Şubat'taki MİT krizi sırasında başsavcıvekiliydi. Seçen'in bu süreçte özel yetkileri kaldırılmıştı.

Yine İstanbul Adliyesi'nde Başsavcıvekili olarak görev yapan Cihan Kansız da Sakarya'ya gönderildi. DHKP-C'ye yönelik soruşturmaları yürüten Kansız, Zekeriya Öz'ün ardından Ergenekon soruşturmasını yürüttü. İstanbul Adliyesi Genel Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu Başsavcıvekili Ercan Şafak da Kocaeli'ne atandı. Şafak, Zekeriya Öz ile birlikte Ergenekon iddianamelerini hazırlamasıyla ismi duyulmuştu.

TÜRKİYE KCK SAVCISI

Memur Suçları Bürosu'nda görev yapan Adnan Çimen, Çağlayan'da özel yetkili savcı olarak görev yapıyordu. KCK Ana Soruşturması'nın da savcısı olan Çimen son olarak Gezi Parkı'nda orantısız şiddet uygulayan polisler hakkında soruşturma yürütüyordu. Çimen, son kararnameyle birlikte Büyükçekmece'ye gönderildi.

TIR'CI SAVCI MERSİN'E

Adana TMK 10. Maddesi'yle Yetkili Savcı Özcan Şişman ise Mersin'e atandı. Suriyeli Türkmenlere yardım götüren TIR'ı içinde silah olduğu iddiasıyla aramak isteyen Şişman'ın tavrı krize neden olmuştu. Geçtiğimiz hafta İzmir'de Liman İşletmeleri'ne operasyon yaparak çok sayıda gözaltı kararı aldıran Savcı Ali Haydar ise Karşıyaka Cumhuriyet Savcılığı'na atandı. Haydar, İzmir Adliyesi Örgütlü Suçlar Bürosu'nda Başsavcıvekiliydi.

10 yıl önce