|

Ölenlerin elindeki ekmekleri yedik

IŞİD''in saldırılarından kaçmayı başaran 21 aile Türkiye''ye sığındı. Saldırıya sofrada yakalanan aileler, sofrada öldürülen yakınlarının ellerindeki ekmekleri alarak kaçtıklarını söyledi.

Hamdi Koçoğlu
00:00 - 22/08/2014 Cuma
Güncelleme: 00:17 - 22/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Ölenlerin elindeki ekmekleri yedik
Ölenlerin elindeki ekmekleri yedik

Şengal''deki saldırılardan kaçmayı başaran yaklaşık 130 Iraklı Yezidi, Türkiye''ye sığındı. 10 gün ince Duhok''tan kaçan Yezidiler, Batman''ın Yolveren ve Üçkuyular köylerine yerleşti. Yolveren köyünde altı aile ile kalan Yezidi Alefa Duyal, verdikleri yaşam mücadelesini gözyaşlarıyla anlattı. Türkiye''nin kendilerine umut olduğunu belirten Duyal, ''Ölümden kaçarak Türkiye ye sığındık. Akrabalarımız IŞİD tarafından katledildi. Yaşadığımız zulmü anlatacak kelime bulamıyorum. Ezidi olduğumuz için bize saldırdılar. Fakat Türkiye''de Ezidi olduğumuz için hiç bir sıkıntı çekmedik. Aksine hep destek gördük '' diye konuştu.

GERİ DÖNÜP ALAMADIK

IŞİD''in Şengal''e saldırıları sırasında sofrada olduklarını söyleyen Duyal, IŞİD''in çok kişiyi ellerinde ekmekle öldürdüğünü belirtti. Duyal, ''Erkekleri öldürdüler, yakaladıkları kadınları rehin aldılar. Çoğumuzun ailesi rehin kaldı. Geriye dönemiyoruz, içimizdeki korkuyu atamıyoruz. Öyle hale geldik ki, ellerinde ekmekle ölen akrabalarımızın elindeki ekmeği alıp yedik ve idare ettik. Yol boyunca ise yaprak yemek zorunda kaldık'' dedi.

HERKESİ ÖLDÜRDÜLER

Militanların Müslüman olmayanları öldüreceklerini söylediğini kaydeden Duyal, aralarından İslam dinin seçen Yezidilerin bile IŞİD tarafından öldürdüğünü söyledi. Duyal, ''Bizi Müslüman olmazsak öldürmekle tehdit ettiler. Aramızda İslam dinini seçenler oldu fakat onları da öldürdüler. Kimseye acımadılar'' diye konuştu.

İHH, Yezidilere yardım gönderdi

Üçkuyular ve Yolveren köylerine yerleşen yaklaşık Yezidilere İnsani Yardım Vakfı (İHH) ekipleri yardım gönderdi. Yezidierin yaralarını sarmaya çalışan İHH ekipleri, evleri teker teker gezerek gıda, kıyafet ve battaniye yardımında bulundu.


10 yıl önce