|

Pınar E'nin dramı 5 gün sonra bitti

154 kaçağı ölümden kurtaran Türk gemisi 'Pınar E' dün İtalya'daki bir limana yanaştı. Gemidekiler, Malta ve İtalya'nın limana yanaşmasına izin vermemesi nedeniyle 5 gündür aç ve susuzdu

Roma
00:00 - 20/04/2009 Pazartesi
Güncelleme: 03:39 - 20/04/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Pınar E'nin dramı  5 gün sonra bitti
Pınar E'nin dramı 5 gün sonra bitti

154 Afrikalı mülteciyi batmakta olan iki tekneden kurtaran kurtaran 'Pınar E' adlı Türk gemisinde 5 gündür adeta can pazarı yaşanıyordu. İtalya ve Malta arasındaki diplomatik kriz nedeniyle bir türlü kurtarılamayan mülteciler, medya ve AB'den gelen baskılar sonrası dün geminin bir İtalyan limanına yanaşmasıyla kurtuldu.

Gemide hamile bir kadın yaşamını yitirirken, 16 yaşındaki bir kız da ölmek üzereydi. Suyunu ve kumanyasını göçmenlerle paylaşan 13 kişilik Türk mürettebatı da kokmaya başlayan ceset nedeniyle bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıyaydı. İtalya, göçmenlerin bulunduğu bölgenin, Malta'nın sınırları içinde bulunduğunu söyleyerek gemiye izin vermezken Malta da, göçmenlerin Lampedusa Limanı'nın yakınlarında bulunduğunu ve İtalya'nın kabul etmesi gerektiğini söylüyordu.

KOŞULLAR KÖTÜLEŞİYOR

Dün gemiye ulaşan üç gazeteciden biri olan Franco Viviano, gemideki koşulların giderek kötüye gittiğine dikkati çekerek, “Durum kötü. Bu insanların en yakın limandan karaya çıkması lazım” dedi. Viviano, gemide gördüğü manzarayı, “Pınar gemisinde durum kötü. Yalın ayak insanlar var, yiyecekten mahrum durumdalar ve karaya çıkmak istiyorlar. Zira on günden beri denizde perişan durumdalar” diye özetledi. İtalya'daki muhalefet partilerinden Yeniden Komünist Yapılanma Partisi Genel Başkanı Paolo Ferrero ise İtalyan hükümetini Türk gemisi konusunda sergilediği tutum nedeniyle eleştirdi.

UTANÇ VERİCİ BİR DURUM

Ferrero, geminin İtalya'daki bir limana yanaşmasına izin verilmesi gerektiğini belirterek, "Geminin yanaşmasına izin verilmemesi medeni bir ülkeye yakışmayan utanç verici bir davranıştır" diye konuştu. AB ve medyadan gelen bu tepkiler üserine İtalya, Türk yük gemisi tarafından kurtarılmış olan kaçak göçmenlere kapıyı açmayı kararlaştırdı. Geminin Sicilya adasındaki bir limana yanaşmasına izin veren İtalya, sahil güvenlik birimlerini de harekete geçirerek sağlık durumları kritik olan on göçmeni motorla hastaneye naklettirdi.



15 yıl önce