|

Sapanca Gölü'nde batık kilise kalıntısı bulundu

Aa
00:00 - 11/12/2008 Perşembe
Güncelleme: 16:46 - 11/12/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Sapanca Gölü'nde batık kilise kalıntısı bulundu
Sapanca Gölü'nde batık kilise kalıntısı bulundu

Kocaeli Müze Müdürlüğü ekipleri, Sapanca Gölü'nde batık bir kilise kalıntısı buldu. Su altı arkeoloğu Ali İlker Tepeköy, Sapanca Gölü'nde batık kilise olduğu yönündeki ihbar üzerine, Zeynep Cansever, Ahmet Uykal ve Serdar Gülderer'den oluşan su altı ekibinin Sapanca Gölü'nde inceleme yaptığını söyledi.

TÜPRAŞ'tan alınan ekipman desteğiyle yapılan dalışlarda batık kilise olarak ihbarı yapılan mimari kalıntının tektonik çökme ile su altında kaldığının tahmin edildiğini belirten Tepeköy, kilisenin 3x4 metre boyutlarında düzgün kesilmiş yerel taştan yapılmış dikdörtgen bir mimariye sahip olduğunu bildirdi.

Göldeki tatlı su bitkileri arasında kalan mimari kalıntının iç kısmının dolu ve bitkilerle kaplı olması nedeniyle niteliği ve fonksiyonu hakkında yeterli bilgi elde edilemediğini aktaran Tepeköy, “Ancak kalıntının bulunduğu alanın kuzeyinde ve güneyinde su derinliğinin 8 metre olması ve kalıntının su yüzeyinden 1-2 metre aşağıda tespit edilmesi tektonik çöküntüleri belgelemesi ve kara-göl değişimlerini göstermesi açısından önemlidir” dedi. Tepeköy, ilk resmi dalışların ekim ayında Dilovası'nda yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Gelen ihbar üzerine, Dilovası'ndaki bir batık alanına daldık. Bu dalışta 30 metrede kum gemisine ait modern bir batıkla karşılaştık. Vatandaşların ihbarıyla her zaman tarihi eser bulamasak da su altı varlıklarımızı belirlemekte bu ihbarlar önemli bir rol oynayacaktır.”


15 yıl önce