|

'Sarı Levent'in ekibine sorgu

Cizre'deki kazılarla ilgili gözaltına alınan 8 kişinin bir dönem bölgede görev yapan 'Sarı Levent' lakaplı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün ekibi olduğu ileri sürüldü

BEYHAN YALÇINKAYA /İSTANBUL
00:00 - 20/03/2009 Cuma
Güncelleme: 00:21 - 20/03/2009 Cuma
Yeni Şafak
'Sarı Levent'in ekibine sorgu
'Sarı Levent'in ekibine sorgu

Ergenekon soruşturması kapsamında Silopi'de açılan 'ölüm kuyuları'yla ilgili gözaltına alınan ve JİTEM infazcıları oldukları ileri sürülen 8 kişinin, bir dönem bölgede görev yapan Ergenekon tutuklusu emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün ekibinden olduğu ileri sürüldü. Liderliğini bir JİTEM elemanının yaptığı iddia edilen 8 kişi Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar tarafından sorguya alındı.

LİDERLERİ ERSÖZ'ÜN ADAMI

Bir PKK itiraçısının ifadeleri doğrultusunda Şırnak'ın Cize İlçesi'ne bağlı Kuştepe köyünde yapılan kazılarda 20 kemik parçasının bulunmasından sonra Silopi'de 8 kişi gözaltına alındı. Koçero Salucin, Hasan Saluci, Ramazan Erkan, İzzettin Erkan, Sadık Düzgün, Lokman Gündüz, İsmet Tatar ve eski PKK itirafçısı Ramazan Altay gözaltına alındı. Önceki gece Diyarbakır'dan uçakla İstanbul'a getirilen şüphelilerden Koçero Saluci'nin, 1995-96 yıllarında bölgede JİTEM Grup Komutanı olarak görev yapan 'Sarı Levent' lakaplı emekli Tuğgeneral Ersöz'ün en yakın adamlarından biri olduğu ve bir çok infaza katıldığı öğrenildi. Saluci'nin ekibin lideri olduğu ileri sürüldü.

BİRİ JİTEM DAVASINDA SANIK

Şüphelilerden Lokman Gündüz'ün ise JİTEM elemanı olduğu ileri sürülüyor. Gündüz, PKK itirafçıları ile intihar eden emekli Binbaşı Abdülkerim Kırca'nın da yargılandığı JİTEM davasında, örgüte çalışan Ahmet Zeyrek'i infazlarla ilgili dışarıya bilgi sızdırdığı için öldürmekle suçlanıyor. Ergenekon savcılarının ek gözaltı süresi aldıkları şüphelileri, 1990'lı yıllarda karıştıkları olaylar ve infazlarla ilgili sorgulandıkları belirtildi. Cizre eski Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atak ise aranıyor.


Ersöz infazla suçlanıyor

2001'deki 'Silopi Kayıpları' olayı JİTEM'in kurucularından Levent Ersöz'ün Şırnak İl Jandarma Alay Komutanlığı döneminde yaşandı. Kayıplardan HADEP İlçe Başkanı Serdar Tanış'ın babası Şuayip Tanış, Ersöz'ün olaydan önce kendisini arayarak, "Oğlun Şırnak topraklarına ayak basarsa öldürürüm" tehdidinde bulunduğunu söylemişti. Ersöz'ün ismi 'Silopi Kayıpları' davasında Şemdinli sanığı PKK itirafçısı Veysel Ateş'in adıyla birlikte geçiyor.



15 yıl önce