|

Sebze meyve ticaretine ilişkin yasa tasarı tamamlandı

TBMM Genel Kurulunda sebze meyve ticaretinin düzenlenmesine ilişkin yasa tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı

Aa
00:00 - 9/03/2010 Salı
Güncelleme: 22:45 - 9/03/2010 Salı
Yeni Şafak
Sebze meyve ticaretine ilişkin yasa tasarı tamamla
Sebze meyve ticaretine ilişkin yasa tasarı tamamla

Sebze ve meyve ticaretinin düzenlenmesini öngören yasa tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen yasa tasarısı üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tasarının getirdiği düzenlemeleri anlattı.

Tasarının, gerek bakanlıktaki hazırlık çalışmalarında gerekse de komisyondaki görüşmelerde, ilgili bütün sivil toplum örgütlerinin görüşlerini almaya çalıştıklarını belirten Ergün, bir milletvekilinin, 'tasarının AB dayatması olduğu' yönündeki eleştirisi üzerine, 'Tasarıyı AB'nin dayatması olarak kabul etmek doğru değil. Biz sadece oradaki yüksek hal standartlarının örneğini ülkemize taşımaya çalıştık' dedi.

Bakan Ergün, tasarıyla, laboratuvarı ve soğuk hava depoları olan hallerin olacağını ifade ederek, belediyelere, mevcut halleri bu standartlara getirmeleri için 4 yıl süre verildiğini söyledi. Nihat Ergün, belediyelerin bu işi yapabilmeleri için yeterli kaynağa sahip olduklarını, gerekirse belediyelere kaynak da aktarabileceklerini kaydetti.


-'MEYVE VE SEBZELERE ÜRÜN KÜNYESİ KONULACAK'-

Tasarıyla, yüzde 70'i kayıtdışı olan sebze ve meyve ticaretini kayıt altına almayı planladıklarını belirten Ergün, 'Meyve ve sebzelere, ürün künyesi konulma şartı getiriyoruz. Artık ne pazarda ne de manavda, ürün künyesi olmayan sebze ve meyve satılamayacak' dedi. Ergün, o künyelerin, meyve ve sebzenin halden geçtiğini de göstereceğini bildirdi.

Bakan Ergün, mevcut hal rüsumunun yüksek olmasının fiyatların da artmasına neden olduğunu, bu nedenle de hal rüsumlarını düşürdüklerini söyledi.

Üreticilerin, üretici birlikleri vasıtasıyla ürünlerini satabileceğini ifade eden Ergün, hal ve pazarlarda üretici birliklerine yer ayrılacağını kaydetti. Nihat Ergün, 'Böylece üreticinin ürünü tarlada kalmayacak ve üreticiye sunulacak' dedi.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, çalışma süresinin dolduğunu belirterek, birleşimi, yarın saat 13.00'de toplanmak üzere kapattı.


14 yıl önce