|

Selçuklu motifleri hayat buluyor

Aa
00:00 - 20/06/2009 Cumartesi
Güncelleme: 10:06 - 20/06/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Selçuklu motifleri hayat buluyor
Selçuklu motifleri hayat buluyor

Sivas'ta, 2 ahşap oyma ustası, tarihi Buruciye Medresesi'nde Selçuklu motiflerini ahşaba işliyor.

Geleneksel Türk el sanatlarından biri olan ağaç oymacılık sanatını kentte yaşatmaya çalışan ağaç oyma ustaları Uğur Karadeli ve Selahattin Ekerer, tarihi Buruciye Medresesi'ndeki atölyelerinde Selçuklu dönemine ait motifleri ahşap üzerine işleyerek, o dönemi ve sanatını bugüne taşıyor.

Karadeli ve Ekerer, medresede gün boyu ellerinde iskarpelaları ile Gökmedrese ve Çifte Minareli Medrese'deki Selçuklu motiflerini, sandık, tablo, ayna çerçevesi ve kapılara büyük bir sabırla nokta nokta işliyorlar.

Ustalardan Uğur Karadeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap oymacılığının çok zahmetli bir meslek olduğunu belirterek, ahşap üzerine çeşitli desenler ve şablonlar çıkartıp, desenleri kabartarak şekil verdiklerini söyledi.

Çalışmalarında Selçuklu motiflerine ağırlık verdiklerini ifade eden Karadeli, Sivas'ta çok sayıda Selçuklu eseri bulunduğunu, bu eserlerdeki motiflerin de kendilerine ilham kaynağı olduğunu söyledi. Karadeli, çalışmalarında Osmanlı devlet nişanı ve hayat ağacı motiflerini de kullanarak, turistlerin ilgisini çekmeye çalıştıklarını kaydetti.

Yaptıkları işe iç piyasadan talebin çok az olmasından yakınan Karadeli, şunları söyledi:

“Diğer el sanatları gibi ağaç oymacılığı da yurt dışından gelen gurbetçilerimiz ve yabancı turistler dışında talep görmüyor. Sivaslıların daha duyarlı olmasını bekliyoruz. En azından burada üretilen bir eşyayı evlerinde bulundurmaları Sivas'ın tanıtımı açısından oldukça önemli.”

Mesleklerini yeni nesile öğretemediklerini de ifade eden Karadeli, gençlere el sanatlarından herhangi birini öğrenmeleri çağrısında bulunarak öğrenecekleri bir sanat dalıyla ileride geçimlerini sağlayabileceklerini sözlerine ekledi.


15 yıl önce