|

Şikede ikinci yarı

Futbolda temiz krampon operasyonunda ikinci dalga yaşandı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın tutuklandığı şike operasyonunda dün Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, eski Federasyon Başkanı Mahmut Özgener, Bursaspor eski Başkanı Levent Kızıl, futbolcu Serdar Kulbilge dahil 22 kişi gözaltına alındı.

Aa
00:00 - 12/07/2011 Salı
Güncelleme: 01:01 - 12/07/2011 Salı
Yeni Şafak
Şikede ikinci yarı
Şikede ikinci yarı

Futbolda şike operasyonu çerçevesinde ikinci dalga gözaltılar başladı. Aralarında Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Asbaşkanı Nevzat Şakar ve TFF'nin eski yöneticisi Levent Kızıl, TFF eski Başdanışmanı Mümtaz Karakaya, Ankaragücü kalecisi Serdar Kulbilge'nin de aralarında bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı. TFF eski Başkanı Mahmut Özgener de aynı soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ifade verdi.

ŞENER'İN İKİ GÖRÜŞMESİ TEKNİK TAKİBE TAKILDI

Sabah saatlerinde evinde gözaltına alınan Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Şener, girişte gazetecilerin soruları üzerine "Emniyete gidiyoruz. Yavaş sorun, yavaş cevap verelim" yanıtı verdi. Şike soruşturmasının geçen haftaki 1. dalga gözaltıları sırasında Trabzonspor kulüp yönetim merkezinde arama yapılmıştı. Gözaltına alınan Trabzonspor başkanı Şener'in şike şüphesine neden olan 2 telefon görüşmesinin teknik takibe takıldığı öğrenildi.

Gözaltına alınan Trabzonsporlu yöneticilerin Fenerbahçenin Karabükspor ve Sivasspor ile anlaştığını öğrenince devreye girerek Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz ile görüştüğü iddia edildi. Trabzonsporun eski Yöneticilerinden işadamı Zeki Mazlum'a Odyakmaz'ın “Fenerbahçe ne veriyorsa iki katını verin anlaşalım” dediği öne sürüldü. Odyakmazın teklifini Trabzonsporun kabul ettiği ancak parayı toplayarak gönderemediği belirlendi.

Sadri Şener'in gözaltına alınmasının ardından Kıbrıs'ta tatilini yarıda keserek İstanbul'a gelen Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar da gözaltına alındı. İstanbul Emniyeti'ne götürülen Şakar, sorguda rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

TRABZON BECEREMEMİŞTİ

Şike operasyonunun ilk dalgasında şike iddialarıyla ilgili Trabzonspor'un da adı geçiyordu. İddiaya göre Trabzonspor'lu yöneticiler de şike yapmaya çalışmış ama becerememişti. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen futbolda şike ve teşvik soruşturması kapsamında geçtiğimiz Pazar günü Trabzonspor Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde yapılan aramada, polislerin bir dizüstü bilgisayardaki bilgileri kopyalayarak İstanbul'a gönderilmişti. Trabzonspor Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'ne giden ekipler, Başkan Sadri Şener ve Nevzat Şakar'ın aynı odayı kullandığını tespit etmiş ve bu odada bulunan dizüstü bilgisayarın harddiskini kopyalayıp İstanbul'a göndermişti. Trabzonspor'un teşvik için diğer kulüplerle görüşme yaptığı iddiaları basına yansımıştı. Sadri Şener'e sorgusunda yönetim merkezinde ele geçirilen bu belge ve bilgilerin sorulduğu öne sürüldü.

MAZLUM, PEKER'LE İRTİBATLI

Operasyon kapsamında Trabzonlu iş adamı Zeki Mazlum da gözaltına alındı. Trabzon'da gözaltına alınan Mazlum'un evinde ve işyerinde arama yapıldı. Zeki Mazlum'un soruşturmanın 1. dalgasında tutuklanan Giresun eski Kulüp Başkanı Olgun Peker ve yeraltı dünyasının önde gelen isimlerinden babası Sedat Peker ile irtibat içinde olduğu iddia edildi. Zeki Mazlum'un Sedat Peker'in Trabzon'daki faaliyetlerinin izlenmesi kapsamında teknik takibe takıldığı belirtildi. Avni Aker Stadı'nda özel güvenlik hizmeti veren Mazlum, uçakla İstanbul'a getirldi ve Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Ayrıca, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca, futboldaki şike iddiaları ile ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Renap T. isimli bir kişiyi daha emniyete getirdi. Renap T'nin İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığının talimatı üzerine emniyette ifadesine başvurulacağı öğrenildi.

LEVENT KIZIL DA GÖZALTINDA

Futbolda şike' soruşturmasının 2 nci dalgasında Eski TFF Yönetim Kurulu üyesi ve eski Bursaspor Başkanı Levent Kızıl da gözaltına alındı. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen Kızıl, burada sağlık kontrolünden geçirildi. Eski TFF yöneticisi Kızıl, daha sonra Vatan Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Türkiye Futbol Federasyonu eski yöneticisi Mehmet Ufuk Özerten ise Muğla'nın Milas ilçesinde gözaltına alındı. Özerten, uçakla İstanbul'a getirildi. Ankara'da gözaltına alınan önceki dönem Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlık Koordinatörü ve Ankargücü'nün eski yöneticisi Mümtaz Karakaya da polis eşliğinde ifade vermek üzere uçakla İstanbul'a getirildi. Ankara polisinin refakatinde getirilen Karakaya, ifadesine başvurulmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

ÖZGENER İFADE VERDİ

Futbolda Şike soruşturması TFF yöneticilerini de kapsayacak şekilde genişledi. Federasyonun eski yöneticileri Levent Kızıl, Ufuk Özerten ve Mümtaz Karakaya'nın gözaltına alınmasının yanı sıra Emniyetin fezlekesinde adı geçen ve ifade vermesi beklenen TFF eski başkanı Mahmut Özgener de İstanbul Emniyeti'nde sorguladı. Özgener'in Sedat Peker'in manevi oğlu Giresunspor eski Başkanı Olgun Peker'le iyi arkadaş olduğuna dair buldu ve bilgilere ulaşıldığı iddia edildi. Özgener'e ayrıca menajerlik sınavında soruların çalınması ve bu soruların Sedat Peker'in adamlarında çıkması hakkında sorular sorulduğu belirtildi.

26 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Soruşturma çerçevesinde, geçen hafta da 59 kişi gözaltına alınmış, bu kişilerden Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 26'sı tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.


Emniyetten aradılar ifadeye gideceğim

Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı, futbolda şike soruşturmasında kapsamında İstanbul'a çağrıldı. Emniyet yetkililerinin sabah saatlerinde telefonla ulaştığı Adalı, takımının kamp yaptığı Avusturya'dan İstanbul'a gelecek. Serdar Adalı'nın önümüzdeki saatlerde ifade vermesi bekleniyor. Beşiktaş'ın Avusturya'daki hazırlık kampında takımın başında bulunan Adalı, İstanbul'dan ifade için çağrılacağı yönündeki iddialara, gazetecilerle sohbetinde cevap verdi. Adalı, "Benim İbrahim Akın ile görüşmemden doğal ne olabilir ki? Hocamızın isteği doğrultusunda futbolcuyu transfer etmek istedik. Futbolcuya teklifte bulunurken İstanbul Büyükşehir Belediyespor rakibimiz değildi. Hem ben, transfer etmek istediğim bir oyuncuya şike yapsın diye para verecek kadar aciz değilim" dedi. Ayrıca, Adalı, Emniyet'den telefon geldiğini; bu konu ile ilgili sadece ifade vermek için çağrıldığını ve İstanbul'a döneceğini söyledi.


Fener ve Trabzon maçlarından gözaltında

Ankaragücü kalecisi Serdar Kulbilge'nin ise Gençlerbirliği'nde forma giydiği dönemde 2 maçtan gözaltına alındığı öğrenildi. Kulbilge, Fenerbahçe'nin geçen sezon Ankara'da Gençlerbirliği'ni 4-2 yendiği maçta şike yapmak, Trabzonspor'un Gençlerbirliği'ni 2-1 yendiği maçta teşvik primi almak ve şike yapmak iddiasıyla gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan, geçen sezon Gençlerbirliği'nde oynayan, bu sezon Ankaragücü'ne transfer olan kaleci Serdar Kulbilge, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Kulbilge, sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü.


Çarşı'nın şampiyonu belli

Çarşı grubunun internet sitesi forzabeşiktas.com'un açılış sayfasına dün çok ilginç bir görsel konuldu. Futbolda şike iddialarıyla ilgili soruşturma devam ederken Beşiktaş'ın medyatik taraftar grubu Çarşı, şampiyonluğu Fenerbahçe'den alıp Trabzonspor'a verdi.

Kazım Koyuncu'nun üzerinde Trabzonspor formasıyla çekilmiş bir fotoğrafıyla yapılan kolajda, "Trabzonspor'un alın teriyle kazandığı şampiyonluğu kutlarız! Büyük Beşiktaş Taraftarı" ifadesi yer aldı.


Soru pazarlığı

FIFA'nın menajerlik sınavı sorularına ulaşmak isteyen Olgun Peker bir restoranda Türkiye Futbol Federasyonu'ndan Levent Kızıl ile Mümtaz Karakaya ile yemekte. Türkiye Futbol Federasyonu yöneticileriyle irtibat kuran Olgun Peker'in telefon dinleme kayıtları; Kızıl ve Karakaya'yla İstinyepark'taki buluşmasının polis takibine takılan kamera görüntüleri ortaya çıkmıştı.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun haftalar öncesinden duyurduğu 31 Mart tarihli menajerlik sınavı için 120 kişi başvurdu. Ancak bunlardan 118'i sınava katıldı. Sınava giren adaylara toplam 20 soru soruldu. Bunlardan 15'i bizzat FIFA'nın gönderdiği soruydu. Diğer 5 soru ise TFF tarafından belirlendi. Sınavı kazanmak için 20 sorudan 14'ünün doğru bilinmesi gerekiyordu.

2 Nisan 2011 günü resmi internet sitesinde bir duyuru yayınlanan TFF 38 kişinin sınavı kazandığını açıkladı. Sınavı kazananlardan biri de Olgun Peker'di. 15 soruyu da doğru yanıtlayıp kazanan Peker'in durumu şüphe yaratmış, bunun üzerine federasyon sınavı iptal etmişti.

İddiaya göre sınavı kazanmayı ve menajerlik lisansı almayı kafasına koyan Olgun Peker, soruların peşine düşüyor. Peker bu amaçla sınavdan bir gün önce 30 Mart günü dönemin Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Milli Takımlar Sorumlusu Levent Kızıl'ı arıyor:

LK: Şimdi çıktım spora gidiyorum spor bitiminde arıyorum seni İstinye Park'ta buluşuyoruz tamam mı? Sen içersin ben yemek yiyeceğim...

OP: Ben de yerim ya ısmarlarsın belki yeriz niye?

LK: Ben geniş spor yaparım öyle bakma vücut şişman ama iyiyimdir...

LK: 2'de buluşuruz Masa'da...

OP: 2'de Masa'da tamam başkan...

Bu görüşmenin ardından Levent Kızıl, Federasyon Başkanlık Koordinatörü Mümtaz Karakaya'yı arıyor:

LK: Spor yaptım Masa'ya gidiyorum

MK: İyi gelirim Masa'ya...

LK: Olgun gelecekmiş ya Olgun bir şey konuşacağım dedi gel sen de...


15 isme daha şüpheli sıfatıyla ifade çağrısı

Şike soruşturması kapsamında, teknik direktör, kulüp yöneticisi, menajer ve futbolcuların da aralarında bulunduğu 15 kişi, 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'in yürüttüğü futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Beşiktaş Jimnastik Kulübü yöneticilerinden Serdal Adalı, eski Beşiktaş Jimnastik Kulübü menajeri Sinan Engin ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor futbolcularından İbrahim Akın'ın da aralarında olduğu 15 kişi, 'şüpheli' olarak ifadelerine başvurulmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne çağrıldı.

GELMEZLERSE YAKALANACAKLAR

Bu kişilerden yurt dışında olanların emniyete gelmemeleri durumunda haklarında yakalama emri çıkartılacağı belirtilirken, yurt dışından gelenlerin de emniyete çağrılacakları ve daha sonra Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne götürülerek savcı Berk tarafından ifadelerinin alınacağı öğrenildi.

Takımlarıyla birlikte yurt dışında kampta olan Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu ve futbolcu İbrahim Akın'ın ise kamp dönemi bitiminde gelmelerinin bir sakınca doğurmayacağı, bu kişilerin kamplarının bitmesiyle birlikte emniyete gidecekleri ifade edildi.

SAVCI BERK'TEN 14 TAHLİYE'YE İTİRAZ

Savcı Berk'in, aralarında gözaltında tutulan 22 kişi dışında, 5 kişiyi daha ifade vermeye çağıracağı ve bu hafta bitimine dek şüphelilerin ifade alınması işlemini bitirmeye çalışacağı da öğrenildi. Bu arada Savcı Berk'in, geçen hafta İstanbul Nöbetçi 11 ve 14. Ağır Ceza hakimliklerince ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılan 16 kişinin, serbest bırakılmasına 2 kişi dışında itiraz ettiği ve 14 kişinin tutuklanmasını istediği belirtildi.


İfadeye çağrıldılar

Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Beşiktaş kökenli Sivasspor teknik direktörü Rıza Çalımbay, yorumcu Sinan Engin ile İBB futbolcusu İbrahim Akın, İskender Alın ve eski Konyaspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural şike soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldı.



Yargısız infaz YAPILMASIN

Türkiye'yi sarsan futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma birinci haftasını doldururken, Türkiye Futbol Federasyonu ile Spor Toto Süper Lig'de yer alan kulüplerin başkan ve yöneticileri dün biraraya geldi. TFF'nin İstinye'deki merkez binasında gerçekleştirilen ve yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından Kulüpler Birliği Vakfı adına açıklamayı en yaşlı üye sıfatıyla Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav yaptı.

YÜZDE YÜZ BERABERİZ

Cavcav, bütün kulüplerin temsilcilerinin de hazır bulunduğu sırada yaptığı açıklamada, bugün TFF'nin davetiyle toplantı yaptıklarını kaydederek, 'Kulüplerin başkanları olarak tek ses, tek yürek durumundayız. Birlik ve beraberlik içinde en ufak çatlak ses bulunmamakta, herkes ortak mutabakat ve yüzde yüz beraberlik içindedir' dedi.Gerçekleştirdikleri toplantıda ana konunun 8 gündür kamuoyunun gündeminde olan gelişmelerden oluştuğunu kaydeden İlhan

18 KULÜP ADINA...

Cavcav, şunları söyledi: 'Bu konuyu Futbol Federasyonu başkanı ve yöneticileriyle paylaştık. Tüm kulüp başkanları ve yöneticileri de görüşlerini belirtti. Türk futbolunun en değerli markası olan Spor Toto Süper Lig'i oluşturan ku-lüplerin başkanları olarak tek ses, tek yürek durumundayız. Tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Birlik içinde en ufak çatlak ses bulunmamakta. Herkes ortak mutabakat ve yüzde yüz beraberlik içindedir. Tabii son kararı Futbol Federasyonu verecektir. Daha bundan sonra da görüş alışverişi olacaktır. Kulüplere karşı bazı basın yayın organları tarafından yapılan yargısız infazı kabul etme-miz mümkün değildir. Gelişmelerle ilgili Futbol Federasyonu gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Kulüplerimiz, Kulüpler Birliği başkanı olarak arkadaşımın adına en yaşlı üye sıfatıyla bu açıklamayı bana verdiler. Bu açıklamayı 18 kulüp adına yapmaktayım.'



13 yıl önce