|

Sınırda kolera alarmı

Sağlık Bakanlığı, Irak'ta kolera görülmesinin ardından, sınır kapısında 24 saat görev yapan bir sağlık merkezi kurdu. Irak'tan gelen herkesin sağlık kontrolünden geçirildiği merkezlerde, henüz kolera vakasına rastlanmadığı açıklandı.

Anka
00:00 - 6/10/2007 Cumartesi
Güncelleme: 12:00 - 6/10/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Sınırda kolera alarmı
Sınırda kolera alarmı

Sağlık Bakanlığı Irak'ta kolera görülmesinin ardından, kolera konusunda gerekli önlemleri aldı, sınır kapısında 24 saat görev yapan bir sağlık merkezi kurdu. Vatandaşlara “yanınızda yiyecek götürün” uyarısında bulunan Bakanlık, Irak'tan gelen herkesi sınır kapısına kurduğu sağlık merkezinde, sağlık taramasından geçiriyor.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Irak'ta görülen Kolera vakalarına karşı Türkiye'nin aldığı önlemleri ANKA'ya anlattı.

Irak'ta kolera vakalarının olduğunun duyulmasıyla birlikte 29 Ağustos'tan itibaren önlem almaya başlandığını bildiren Buzgan, öncelikle sınır illerinin uyarıldığını belirtti. Buzgan, “4 Eylül'de Dünya Sağlık Örgütü ile yazıştık. Onlar da Irak'ta kolera vakalarının görüldüğünü doğruladı. Bu nedenle başta Şırnak olmak üzere sınır illere 4 kişilik uzman ekip gönderdik. Şırnak'taki laboratuvar altyapısını kontrol ettik. Habur sınır kapısında bir sağlık merkezi oluşturduk. Bu sınır kapısı 24 saat iki ekip, 4 sağlık memuru olmak üzere hizmet veriyor” dedi.

Buzgan, Habur sınır kapısındaki giriş çıkışları izledikleri ve günde yaklaşık 1200 giriş ve 1200 çıkış olduğunu tespit ettiklerini ifade ederek, bu nedenle Irak'a gidecek herkese “kolera bulunan ülkelere gidenler için broşür” başlığıyla bilgilendirici broşür hazırladıklarını anlattı. Bu broşürde koleraya karşı alınması gereken tedbirlerin anlatıldığına işaret eden Buzgan, tedbirler arasında su, el yıkama ve yemek yeme konularının belirleyici olduğunu bildirdi.


IRAK'TAN GELEN YİYECEKLER İMHA EDİLİYOR

Buzgan şöyle devam etti:



“İshal, kusma, ateş, karın ağrısı, halsizlik gibi belirtiler olursa mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekiyor. Su kaybının önlenmesi, serum desteği şart. Antibiyotik tedavisi de gerekiyor. Sınırdan geçen herkesi tek tek sağlık merkezine alıyoruz. Şikayeti olanlardan örnekler alıyoruz. Kolera görülen yerden getirilen yiyecekler hemen imha ediliyor(meyve, sebze, et gibi). Şırnak'ta laboratuvar altyapısını bu iş için hazır hale getirdik. Burada tetkikler yapılıyor. Gerekirse, Diyarbakır ve Ankara Hıfzıssıhha yoluyla destek veriliyor. Şimdiye kadar kolera vakasına rastlanmadı.

Bilimsel çevreler herhangi bir ülkede kolera salgını varsa sınırı kapatma, ticareti yasaklama gibi konuları desteklemiyor. Çünkü bu önlemin tek başına yeterli olmadığı düşünülüyor.

Vatandaşlara, 'yanınızda Türkiye'den yiyecek götürün, mutlaka kapalı su için, kıymalı yemek tüketmeyin' uyarısında bulunuyoruz. Irak'a gidenlere klor tableti veriyoruz.

Bu arada Irak'a uzman desteği konusunda yazışmalar devam ediyor. Oraya suyun dezenfekte edilmesi için klor tabletleri gönderebileceğimizi, güvenlik sağlanırsa uzman ekip desteği verebileceğimizi bildirdik. Kızılay da yine sıvı klor ve uzman ekip göndermek için hazırlık yapıyor. Ancak henüz Irak'tan bize herhangi bir talep gelmedi. Ama olursa yardımcı olacağız.”


16 yıl önce