|

Somali'nin umudu Türkiye

Kızılay ve TİKA'nın yardımlarını Somali'ye taşıyan iki kargo uçağı Mogadişu'ya ulaştı. Kızılay Genel Müdürü Taşlı, “Uçağın inişi heyecanla karşılandı. Sevinçten ağlayanlar vardı. Somali içine yerleşerek hizmet verecek ilk yardım kuruluşu biziz. Somali Türkiye'ye büyük bir umut bağladı” dedi

Nairobi
00:00 - 10/08/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:21 - 9/08/2011 Salı
Yeni Şafak
Somali'nin umudu Türkiye
Somali'nin umudu Türkiye

Açlık, kıtlık, yoksulluk nedeniyle milyonlarca insanın ölümle karşı karşıya olduğu Somali'deki drama duyarsız kalmayan Türk halkının yardımlarını taşıyan ilk uçaklar Somali'ye ulaştı. TİKA, AFAD, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Sabah gazetesinin katkılarıyla oluşturulan 50 ton gıda yardımını taşıyan uçakları Mogadişu Havalimanı'nda Somali Başbakan Yardımcısı ile Planlama ve Uluslararası İlişkiler Koordinasyon Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın da aralarında bulunduğu bir heyet karşıladı.

GÖZYAŞLARIYLA KARŞILANDI

Heyeti karşılayanlar arasında bulunan Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, alanda ihtiyaç tespiti yapmak için iki gün önce Somali'ye geldiklerini belirterek, Somali Başbakanı Muhammed Abdullahi Muhammed ile görüştüklerini, görüşmede Türkiye'nin ve Türk Kızılayı'nın amaçları ve Somali'de yapmak istedikleri faaliyetler hakkında bilgi verdiklerini kaydetti. “İftara çok yakın bir saatte yardım uçaklarımızın inişi Somali'de çok büyük bir heyecan yarattı. Çok duygusal sahneler izledik. Havaalanına gelirken sivil halkın tepkilerini de görme fırsatı buldum. Ağlayanlar vardı, gökteki uçağa el sallayanlar vardı. Hepimiz ağladık. Somali büyük bir umut bağladı Türkiye'ye. Çok uzaklardan, köylerden, kırdan Mogadişu'ya göçen insanlar Türkiye'yi çok iyi biliyor. Yani bir umut dalgası yayılmış Somali'ye. Büyük bir umut oluşmuş. Bu büyük bir sorumluluk tabii bizim için. Bugün çok büyük bir heyecanla Mogadişu'dayız.'

SORUNLAR ÇOK

Taşlı, yardım malzemelerinin ciddi sorunların olduğu Mogadişu'da merkeze yakın bir kampa dağıtılacağını belirterek, “İki gün içinde yardımların tamamının dağıtımı bitmiş olacak' diye konuştu.


Sadece iki kurum kaldı

Türk Kızılayı'nın Somali'nin içine yerleşerek, hizmet verecek ilk kurum olduğunu vurgulayan Taşlı “İç çatışmaların yaşandığı Somali 20 yıldır devlet sistemi yıkılmış, darmadağın vaziyette. Uluslararası yardımlar sürekli buraya geliyor ama son 3-4 yıldır bütün uluslararası kuruluşlar çekildi. En son Dünya Gıda Programı da çekildi. Burada Kızılayı dışında üç gündür, İslam İşbirliği Teşkilatı bürosu var, onun dışında kimse yok. Bugün Mogadişu merkezde kiralanan binamızda hizmet vereceğiz. Devleti, Kızılay'ı, TİKA'sıyla böyle güçlü bir şekilde Somali'nin içine Mogadişu'ya yerleşerek hizmet verecek ilk biziz bu dönemde' dedi.

13 yıl önce