|

Somut kanıta gerek yok

Yargıtay, işe iade talebiyle açılan davanın temyiz başvurusunda önemli bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, mobing iddialarında, yerel mahkemelerce somut kanıt aramaya yer olmadığına hükmetti. Yargıtay''ın verdiği bu karar bir çok dava için emsal teşkil edecek.

.
00:00 - 20/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:40 - 19/08/2014 Salı
Yeni Şafak
Somut kanıta gerek yok
Somut kanıta gerek yok

İzmir''de işten çıkarılan bir özel banka çalışanının işe iade davasına ilişkin Yargıtay 22. Hukuk Dairesi''nde yapılan temyiz incelemesinde, mobing davaları açısından emsal teşkil edebilecek bir karara varıldı. 22 yıldır çalıştığı özel bir bankada işten çıkarılan A.B.G, ''işe devamsızlık halinin, işyeri müdürünün uyguladığı mobingden kaynaklandığı'' iddiasıyla dava açtı. İzmir 10. İş Mahkemesi açılan davaya red kararı verdi. Bunun üzerine A.B.G, temyiz başvurusunda bulunarak konuyu Yargıtay''a taşıdı. Avukatlar Cihaner Çelik ve Yüksel Çetingöz tarafından açılan davanın temyizine bakan Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin, davacı banka çalışanının mobing iddialarının şüpheye yer olmayacak şekilde ispat edememesine dayanarak, davanın reddi yönünde hüküm kurmasını hatalı buldu.

KARAR HATALI

Yerel mahkemenin red kararını bozan ve işverenin iş akdinin fesih kararının geçersizliğine hükmeden Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, bu kararı mobing iddialarında ''ceza davalarında olduğu gibi şüpheye yer olamayacak şekilde delil aranamayacağına'' gerekçesine dayandırdı.

ÇALIŞANLAR İÇİN ÖNEMLİ

Davacı avukatlarından Yüksel Çetingöz, kararla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu davada müvekkillerinin, maruz kaldığı mobing sonucunda yaşadığı psikolojik sorunlar nedeniyle tedavi gördüğünü ve sağlık raporu aldığını belirtti. Çetingöz, aynı gerekçelerle Yargıtay''a yaptıkları temyiz başvurusunda alınan kararın, Türkiye''deki mobing davaları için emsal teşkil edecek çok önemli olduğunu dile getirdi. Çetingöz ayrıca, ''Türkiye''de şimdiye kadar açılan davalarda somut deliller arıyordu. Bu kararla Yargıtay işçi lehine önemli bir yorum getirdi'' dedi.


10 yıl önce