|

Tek kartla çok iş dönemi başlıyor

Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı''na göre hazırlanacak akıllı kimlik kartları kadın ve erkekler için tek tip olarak hazırlandı. Pilot uygulaması devam eden akıllı kimlik kartlarının güvenli kullanımı için, görsel ve elektronik güvenlik unsurlarını içeren iki yongalı sistemle taklit edilmesi imkansız olacak.

Fazıl Şahan
00:00 - 19/02/2013 Salı
Güncelleme: 00:10 - 19/02/2013 Salı
Yeni Şafak
Tek kartla çok iş dönemi başlıyor
Tek kartla çok iş dönemi başlıyor

B ilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planına göre hazırlanacak akıllı kimlik kartları kadın ve erkekler için tek tip olarak hazırlandı. Pilot uygulaması devam eden akıllı kimlik kartlarının güvenli kullanımı için, görsel ve elektronik güvenlik unsurlarını içeren iki yongalı sistemle taklit edilmesi imkansız olacak.

3 KADEMEDE TAMAMLANDI

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ilk olarak Bolu''da üç aşamalı olarak tamamlandı. Akıllı kartın 2013 yılından itibaren tüm vatandaşlara dağıtılması bekleniyor. 3-4 yıl içerisinde tüm Türkiye''de artık eski kimlikler tarih olacak. Akıllı kart bir çok kolaylığını da beraberinde getiriyor. Vatandaş artık işlerini tek kart üzerinden yapabilecek. Akıllı kart ile sigortadaki kaçak insan çalıştırmanın da önüne geçilmiş olacak. Tamamen milli işletim sistemi ile hazırlanan kimlik kartlarının her iki ara yüz özelliklerinden yararlanılacak akıllı kimlik kartın özellikleri şöyle;

ÖMRÜ 10 YIL

Taklit edilemez olmakla beraber tahrip ya da tahrif edildiğinde tespit edilmesine imkan veren görsel ve elektronik güvenlik özelliklerine sahip polikarbon gövde içerisinde iyi yonga formatında karttır. 10 yıllık dayanıklılık ömrüne sahip polikarbon malzemeden üretilmiş olup kart gövdesine sahiptir. Kadın ve erkek kişiler için tek tip kart tasarıma sahiptir.

Herkesin şifresi olacak

Karta erişimde PIN (kart parolası) kullanılacak. Elektronik olarak güvenli işlem yapılacak. Kart yongası ve işletim sistemi karttaki bilgileri sadece yetkisi olanların kullanılmasına izin verecek. Kart yongası içindeki özel anahtarlar hiçbir şekilde dışarı verilmeyecek. Parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınacak. Bu veriler kartın temaslı yongasında yer alacak. Bu farklı kurumların bu verilerden herhangi biri ile kimlik doğrulaması yapmasına olanak sağlayacak.

11 yıl önce