|

Tespih çeker gibi

Kandil''in bugün ''şartsız çekilme'' kararını açıklamasının ardından PKK''lılar, birbirini izleyen tesbih taneleri gibi 7''şerli gruplar halinde K.Irak''taki Hakurk ve Haftanin kamplarına yönelecek. Çözüm sürecinin en kritik aşaması olan sınır dışına çıkışın başlamasıyla terör tarih olacak.

Çetiner Çetin
00:00 - 25/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:58 - 25/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Tespih çeker gibi
Tespih çeker gibi

MİT-İmralı görüşmeleriyle başlayan dört aşamalı çözüm sürecinde, ateşkesin ardından Kandil'in açıklayacağı geri çekilme kararıyla ikinci safhaya geçilmiş olacak. 21 Mart nevruz kutlamalarında Öcalan'ın mesajıyla birlikte PKK ilk adımı atmış ve Kandil'deki örgüt yöneticisi Murat Karayılan 22 Mart'ta ateşkes ilan etmişti. BDP heyetinin 5 kez gittiği İmralı'dan Öcalan'ın 'Geri çekilme başlasın' mesajını içeren mektubunu alan Kandil yönetimi ise yurtdışına çekilme kararı aldı. Karayılan'ın basın toplantısıyla ilan edeceği çekilme kararıyla birlikte yurtiçinde bulunan PKK'lılar Kuzey Irak'taki Hakurk ve Haftanin kamplarına gidecek. Geriye ise, PKK'nın tümden silah bırakması, örgüt yöneticilerinin Avrupa'da bir ülkeye gitmeleri, örgüt üyelerinin ise sosyal hayata dahil olma süreci kalacak.

TALİMAT MINTIKAYA KADAR ULAŞACAK

Karayılan'ın bugün yapacağı basın toplantısının ardından Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan PKK'lılara 'geri çekilin' talimatı verilecek. 8 ayrı telsiz kodu ve farklı frekanslar kullanılarak verilecek talimatlarla, Türkiye içinde örgütün bütün bölge sorumlularına çekilme stratejisi iletilecek. Kandil'den gelecek direktifler örgütün 'mıntıka' diye nitelediği ufak bölgelerde yer alan PKK'lıra bile gidecek. Talimatı alan 2194 örgüt üyesi, güvenli koridorlardan geçerek Irak sınırındaki kamplara gidecek.

ÇIKIŞLAR KONTROLLÜ OLACAK

Kandil'in 'Eyalet/Bölge/Mıntıka' şeklinde sıraladığı örgüt şemasının dağılması birbirine klavuzluk yapan tespih taneleri gibi olacak. Talimatla 7'şerli gruplar halinde harekete geçecek olan PKK'lı gruplar, bir önceki grubun yolunu takip ederek güvenlik koridorlardan 'karşılama', 'erzak', 'lojistik' ve 'öncü' gibi timlerin gözetiminde yurtdışına çıkacak.

Geçici üs bölgelerinde asker yok

PKK'lıların geri çekilmeleri esnasında daha önce örgütün saldırı ve eylemlerine karşı riskli görüldüğü için 'geçici üs bölgesi' ilan edilen yerlerde asker bulunmayacak. Bu bölgeler, PKK'nın ateşkesten önce eylemleri için sıklıkla kullandığı güzergahlar arasındaydı. PKK tehdidine karşı bu bölgelerde tedbir alan Türk Silahlı Kuvvetleri geçiş noktalarında güvenlik güçlerini hazır tutuyordu. Ancak çekilme sürecinde, PKK'nın ateşkes ilan etmesi ve geri çekilme kararını almasından ötürü sözkonusu yerlerde güvenlik güçlerinin tedbir almasına gerek görülmedi. Çıkışları iki ana koridordan gerçekleştirecek olan PKK'lılar Kuzey Irak'taki Haftanin ve Hakurk kamplarında toplanacak. Sürecin tamamlanmasının ardından örgüt üyeleri buradan da gruplar halinde Kandil'e yol alacak.


11 yıl önce