|

TİB kuruldu faili meçhul kalmadı

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın kurulmasının ardından işlenen bütün cinayetlerin failleri kısa sürede yakalandı. Hrant Dink cinayeti başta olmak üzere birçok suçun aydınlatılmasında önemli rol oynayan Başkanlık, yasal olmayan yollardan dinleme olaylarına da son verdi.

Hamdi Ateş
00:00 - 13/12/2007 Perşembe
Güncelleme: 02:05 - 13/12/2007 Perşembe
Yeni Şafak
TİB kuruldu faili meçhul kalmadı
TİB kuruldu faili meçhul kalmadı

Son yıllardaki bütün cinayetlerin faillerinin yakalanmasında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) çok önemli rol üstlendiği ortaya çıktı. Hrant Dink cinayeti başta olmak üzere birçok suçun aydınlatılmasında cep telefonu sinyal takipleri çok önemli rol oynadı.

Son olarak Mor Yakup Süryani Kilisesi rahibi Daniel Savcı'nın bulunması ve faillerinin yakalanmasında da TİB önemli başarı sağladı. TİB'in başarısının ardından takip edilme korkusuna kapılan terör örgütleri uydu telefonu kullanmaya başladı. Bunun üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı da uydu telefonlarının teknik takibi için yeni bir sistem kurdu. y'a TİB'in çalışmaları hakkında bilgi veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 23 Temmuz 2006 tarihinde çalışmalarına başlayan TİB'in, Türkiye'nin demokaratikleşmesi ve sivilleşmesinde önemli bir görev yerine getirdiğini söyledi.

Türkiye'de yıllarca insanların telefonunun dinlenip dinlenmediği endişesiyle yaşadığını hatırlatan Yıldırım, istihbarat birimleri arasında kavgaya neden olan telefon dinleme ve sinyal (teknik) takip işinin artık tamamen yasal ve tek bir merkezden yönetildiğini ifade etti.

DAHA HIZLI SONUÇ ALINIYOR

Bundan böyle telefonların TİB'in onayıyla dinlendiğini ve daha hızlı bir şekilde sonuç alındığını dile getiren Yıldırım, TİB'in göreve başlamasının ardından dinlemelerin insanların haberleşme özgürlüğünü engellemeden, tamamen yasal şekilde yapıldığını vurguladı. TİB'in faaliyete geçmesinin ardından faili meçhul cinayet olmadığına da işaret eden Yıldırım, teknolojik gelişmeler doğrultusunda suçluların daha hızlı yakalandığını belirtti. Yıldırım, teknik takip yöntemiyle Hrant Dink cinayetinin çözüldüğünü, geçen hafta kaçırılan rahip Daniel Savcı'nın kurtarıldığını söyledi. PKK'nın şehirlerde veya kırsalda yapacağı eylemlerin engellenmesinde de TİB'in büyük başarılar sağladığını ifade eden Yıldırım, Ankara'da bulunan bomba yüklü minibüs ile PKK'nın Güney Doğu'da yaptığı saldırıların faillerinin de yakalanmasında elektronik takibin çok önemli rol üstlendiğini söyledi.

DİNLEME ŞÜPHESİNİ KALDIRDI

Yıldırım'ın, suçluların yakalanmasında çok önemli role sahip olduğunu söylediği TİB, Türkiye'nin demokratikleşmesinde çok önemli bir rol üsleniyor. Daha önce her kurum kendi başına dinleme yapıyor ve zaman zaman istihbarat birimleri arasında rekabet yaşanıyordu. İstihbarat birimleri arasında yaşanan rekabet nedeniyle suçlulara ulaşmakta zaman zaman sorunlar yaşanırken, vatandaşlar da kaydı tutulmayan telefon dinmeleri nedeniyle "beni de dinliyorlar mı?" şüphesi duyuyordu.


Uydu telefonları yasal takipte

Yasa dışı örgütlerin uydu telefonu kullanmaya başlamasının ardından uydu telefonlarının teknik takibi için yeni bir sistemin kurulma aşamasında olduğunu bildiren Bakan Binali Yıldırım, gerekli cihazların alındığını, yazılımların tamamlandığını dile getirdi. Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, uydu telefonlarının da dinlenilmesi konusunda mahkeme kararları TİB'e gelecek, GSM'de olduğu gibi datalar ilgili kurumun altveri taşıyıcısına aktarılacak.


Aydınlatılan olaylar
  • Ankara'da ele geçirilen bomba yüklü minibüsle ilişkili kişiler de yine teknik takip (cep telefonu görüşmelerindeki sinyallerin takibi) ile ele geçirilmişti.

  • Mardin'in Midyat İlçesi'ne bağlı Barıştepe Köyü'ndeki, Süryani cemaatine ait Mor Yakup Manastırı'nın rahibi Daniel Savcı'nın kaçırılmasına karışan 7 kişi teknik takip sonunda gözaltına alınmıştı.

  • Agos gazetesi yayın yönetmeni, gazeteci Hrant Dink 19 Ocak 2007'de gazetenin İstanbul, Şişli'de bulunan bürosunun önünde vurularak öldürüldü. Cinayeti işleyen Ogün Samast yakalandı. Cinayetin arkasındaki isimler de yine teknik takip sonrası tek tek yakalandı.

    Dink cinayetini teftiş kurulu inceleyecek

    Geçtiğim yaz aylarında öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti ile ilgili olarak Başbakanlık Teftiş Kurulu inceleme yapacak. Dink'in katil zanlısının yakalanmasına ve mahkeme sürecinin devam etmesine rağmen Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile Başbakanlık Teftiş Kurulu'da bir inceleme başlatacak. Cinayetin nedenlerini araştırılması ve bugüne kadarki seyri teftiş kurulu tarafından da değerlerdirecek. İncelemenin Başbakan'ın talimatı ile başlatıldığı öğrenildi.





  • 16 yıl önce