|

Topbaş'tan Aydın Bey'e kötü haber

Aa
00:00 - 10/09/2008 Çarşamba
Güncelleme: 17:29 - 10/09/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Topbaş'tan Aydın Bey'e kötü haber
Topbaş'tan Aydın Bey'e kötü haber

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazı siyasi çevrelerin, “İstanbul'da yeşil alanların yok edildiğini, birtakım alanların imara açıldığını” söylediğini belirterek, “Bu yanlış, böyle bir şey yok” dedi.

Hilton arazisine ilişkin Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile aralarında geçen görüşmeye ilişkin soru üzerine Topbaş, şunları kaydetti:

“Orası bölge kentsel sit alanı olarak ilan edilmiş. Kurul buna onay verseydi ya da verse bile biz planlarımızda bunu işleyemeyiz. Çünkü bu bölgedeki emsaller belli ve ciddi bir yoğunluk gelebilir. Yani talep edilen emsal uygulamaya konulduğu takdirde burada Gökkafes'e benzer rezidans adı altında büyük yapılar çıkar. İstanbul'un Galata-Pera bölgesi, Beyoğlu sırtları esasında yüksek yapıları kaldırmayacak noktada. Burada yüksek yapı olarak bir Galata Kulesi var. Onunla hiçbir yapının yarışmaması lazım. Özellikle daha önce yapılmış olan sanayi odası binası, 'Odakule' dediğimiz bina bile ki ben bunu sanayi odası başkanına da söyledim, burada bu yapılarla yarışmaması lazım. Maslak hattında daha önceden girişilmiş olan bir hat var. O biraz daha uzak noktada ama bu bölgede bu olamaz diye düşünüldü. Birincisi, ciddi bir yoğunluk getirir. İkincisi, bahsettiğim gibi bir yeşil alan, kentsel sit, doku var burada.

Bazı siyasi çevreler İstanbul'da yeşil alanların yok edildiğini, birtakım alanların imara açıldığını söylüyor. Bu yanlış, böyle bir şey yok.” Topbaş, Şişli Belediyesinden oy birliğiyle geçen 2.7 tarzındaki emsal talebiyle ilgili soru üzerine de ana planları Büyükşehir Belediyesinin yaptığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesinin şehrin tamamını gördüğünü, ilçe belediyesinin ise olaya kendi ölçeğinde baktığını vurgulayan Topbaş, şöyle devam etti:

“Kendi ölçeğinde baktığı zaman bunu göremeyebilir. Biz kent bütünü içine baktığımız zaman değerlendirmeyi plancılarımız ona göre yapar. Daha önce gelen Şişli Belediyesi planları içerisinde mevcut emsali koruyan planlara itiraz edilerek farklı bir talep geldi. Şişli Belediyesinden geçmiş dahi olsa, bunun esas değerlendirmesini kent bütünlüğü içerisinde Büyükşehir yapacaktır.”

16 yıl önce