|

Turgut Onbaşı'ya 50 yıl sonra tören

Lefkoşa'da 50 yıl sonra cenazesi bulunan Kıbrıslı Türk şehit Turgut Fahri (Fahri Onbaşı) için cenaze töreni düzenlendi.

İha
00:00 - 27/09/2013 Cuma
Güncelleme: 21:41 - 27/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Turgut Onbaşı'ya 50 yıl sonra tören
Turgut Onbaşı'ya 50 yıl sonra tören

29 Aralık 1963'te Lefkoşa Küçük Kaymaklı'daki evinden alınarak Üsküdar Bar'a götürülen ve kendisinden bir daha haber alınamayan Turgut Fahri, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi'nin araştırmaları sonucu Güney Kıbrıs'ta bulunan Strovolo bölgesinde bir su kuyusunda dün bulunmuştu. Kayıp Şehit Turgut Fahri Cihangir Camisi'nde kılınan cenaze namazı sonrası, Beyköy Mezarlığı'nda düzenlenen askeri törenle defnedildi.

Törene, Fahri'nin ailesi ve arkadaşlarının yanı sıra, 14'üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, 1'inci Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Ertan İnaltekin, Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, Şehit Aileleri Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan ile Ulusal Birlik Partisi milletvekili Ersin Tatar ve vatandaşlar katıldı.

KKTC Şehit Aileleri Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan yaptığı konuşmada, kayıp şehit Turgut Fahri'nin 24 yaşındayken bazı Rumlar tarafından Küçük Kaymaklı'daki evinden alındığını anlattı. Ersan, başından vurularak Strovolos'ta bulunan bir kuyuya atılan Fahri'nin kaybolduğunda bir tanesi 10 aylık diğeri anne karnında 2 oğlu olduğunu kaydetti. Aradan 50 yıl geçtiğini ancak yaşananların unutulmadığını ifade eden Ersan, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin bir arada yaşayabileceğine inanmadığını söyledi. Kayıp Şahıslar Komitesi'ne, Komite'nin Türk üyesi Gülden Plümer Küçük'e ve çalışmalara katkı koyan herkese teşekkür eden Ersan, 'Artık şehit evlatları babalarının mezarına gidip dua edebilecekler' diye konuştu.

Cihangir Camisi'nde kılınan cenaze namazı sonrası Fahri'nin kemikleri, saygı duruşu ve saygı atışının ardından toprağa verildi.

11 yıl önce