|

Tutuklama talebi

28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan 26 zanlıdan 16'sı sevk edildikleri adliyede gece saatlerine kadar sorgulandı. Savcılık 16 şüpheliyi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Çevik Bir ise bugün adliyeye sevk edilecek

Sercan Küçükşahin
00:00 - 15/04/2012 Pazar
Güncelleme: 03:04 - 15/04/2012 Pazar
Yeni Şafak
Tutuklama talebi
Tutuklama talebi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz hafta yapılan 28 Şubat postmodern darbesinin birinci dalgasında gözaltına alınan şüphelilerin savcılık sorgulaması başladı. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube polislerince gözaltına alınan 26 zanlıdan 16'sı, ifadeleri sonrası Gazi Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilerek adliyeye sevk edildi. Yoğun güvenlik önlemleri 3 ayrı gruba ayrılarak savcılık ifadesi için Ankara Adliyesi'ne getirilen şüpheliler, soruşturmayı yürüten özel yetkili savcılar Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin'in sorularına cevap verdi. 16 şüphelinin sorgusu gece saatlerine kadar sürdü. Savcılık, 16 şüpheliyi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.

İFADELER BÇG LİSTESİNE GÖRE

Ankara Adliyesi'ne getirilen emekli askerlerin savcılık ifadelerine, yasadışı Batı Çalışma Grubu'ndaki (BÇG) yetkilerine göre 'aşağıdan yukarıya doğru' başlandı. Savcılık tarafından sorgulanarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen isimler şunlar: Emekli tuğgeneraller: İç Güvenlik Harekat Daire Başkanlığı eski Şube Müdürü İdris Koralp, Seferberlik ve Tetkik Kurulu eski Daire Başkanı Abdullah Kılıçarslan; emekli albaylar: Hüsnü Dağ, Aydın Karaşahin, Arslan Daştan, Sezai Kürşatökte, Ahmet Nazmi Solmaz, Mustafa Kemal Savcı, İbrahim Selman Yazıcı, Mehmet Şinasi Çalış, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın; emekli binbaşılar: Ahmet Aka, Salih Eryiğit, emekli yüzbaşılar; Mustafa Babacan ve Orhan Nalcıoğlu.

ÇEVİK BİR'İN SORGUSU BUGÜN

Adliyeye sevk edilenler arasında 28 Şubat'ın kudretli generali emekli Orgeneral Çevik Bir ile emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut ve emekli Albay Yüksel Sönmez yer almadı. Bu isimlerin Emniyet'teki sorgu işlemleri dün gün boyu devam etti. Soruşturmayı yürüten özel yetkili savcıların ifade alma işlemi bugün de sürecek. Savcıların son olarak dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in ifadesini alacağı kaydedilirken, Bir'in emniyet sorgusunda olduğu gibi susma hakkını kullanacağı iddia edildi.



12 yıl önce