|

Tütünden biyodizel ürettik

PAÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazım Usta, tütün tohumundan biyodizel üretmeyi başardı.

İha
00:00 - 7/07/2008 Monday
Güncelleme: 18:03 - 7/07/2008 Monday
Yeni Şafak
Tütünden biyodizel ürettik
Tütünden biyodizel ürettik

Denizli'de Pamukkale Üniversitesi'nde (PAÜ) tütün tohumundan biyodizel üretme çalışmaları sonuç verdi.

PAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nazım Usta, yaklaşık 7 yıldır üzerinde çalıştığı tütün tohumundan biyodizel üretme çalışmasında başarıya ulaştı. TÜBİTAK tarafından desteklenen projede büyük aşama kaydedildiğini belirten Doç.Dr.Nazım Usta, "Çalışmamızın ilk başlangıcında tütün bitkisinin yapraklarından istifa edilmesi var ancak, tohumları tarlada kalıyordu. Bu tohumlarından yağ çıkarıp biyodizel yapabilir miyiz şeklinde bir çalışmamız oldu" dedi.

Denizli'de Buldan, Acıpayam ve Tavas ilçelerindeki farklı tarlalardan tütün tohumları toplattırdıklarını belirten Usta, "Daha sonra üniversitemizde tasarımı bize ait olan özel prototip yağ çıkarma ünitesinde bunu işlemeye başladık. Tohumlar küçük olmasına rağmen yüzde 40 oranında yağ içeriyor. Bu tohumdan önce tütün tohumu yağı daha sonra da değişik kimyasal çalışmalardan geçirilerek biyodizel ürettik" diye konuştu. Yapılan çalışmalarda sadece üretim değil, aynı zamanda biyodizelin AB standartlarında

uyum noktasında da araştırmalar yaptıklarını belirten Doç.Dr.Nazım Usta, "Tütün tohumu, kanola yağına yakın özellikler göstermesi sebebiyle biyodizel potansiyeli olması yüksek" dedi. Türkiye'nin şu anda yüksek miktarda petrol ithal ettiğini belirten Doç.Dr. Usta, "Motorin kullanımına bakıldığında, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yüzde 5 oranında biyodizel kullanma öngörüsü var. Bu oranda biyodizel kullanılması halinde yaklaşık 2.5 milyar YTL'lik katkı sağlanabilir" şeklinde konuştu.

AB standartları çerçevesinde 2020 yılına kadar biyo yakıtları özellikle otomotiv sektöründe arttırma çalışmalarının olduğunu belirten PAÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazım Usta, "Bu konuda ne kadar çok biyodizel üretimi yapılırsa o kadar iyi. Biyodizelin en önemli avantajlarından birisi de, özellikle dizel motorlardaki kükütdioksit, is ve karbondioksiti azaltması konusunda yardımcı oluyor" dedi.




16 years ago