|

Ulusal hacker ordusu

Türkiye''nin ilk sivil siber güvenlik ordusu için start verildi. Ulusal bilgi sistemlerine yapılan saldırılara karşı koruma sağlayacak Siber Olaylara Müdahale Ekipleri''nin askerleri ''hacker''lardan seçilecek.

Ayfer Mallı
00:00 - 12/11/2013 mardi
Güncelleme: 23:17 - 11/11/2013 lundi
Yeni Şafak
Ulusal hacker ordusu
Ulusal hacker ordusu

Hükümet siber suçla 24 saat mücadele etmek için bir çalışmayı daha hayata geçiriyor. Siber olaylara müdahale için bakanlıklar ve kritik sektörlerde Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) kurulacak. Bu konuya ilişkin 'Siber Olaylara Müdahale Ekiplerinin Kuruluş, Görev ve Çalışmalarına Dair Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Tebliğde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM) kurulmasını ve bu merkezlerde görev alacak SOME oluşturulması isteniyor.

KORUMA KALKANI VAZİFESİ

Tebliğe göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, BTK ve TÜBİTAK'ın sorumluluğunda, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kurulması hedefleniyor. Eylem planı kapsamında Milli Savunma, Enerji, Finans, İletişim, Ulaştırma, Gıda, Sağlık ve araştırma laboratuarları gibi kritik yerlere koruma kalkanı oluşturulacak. Siber güvenlik konusunda, ar-ge laboratuarları kurulacak. Zararlı yazılımları ve bu yazılımların bilişim sistemlerinde yaptığı etkileri belirleyebilecek laboratuar altyapısı kurulacak. Üniversitelerde siber güvenlik konusunda ar-ge laboratuarlarının kurulması teşvik edilecek ve destekleyecek programlar oluşturulacak. Buna göre, siber güvenlikte yerli ürün ve çözüm çalışmaları da yapılacak.

7 GÜN 24 SAAT ÇALIŞACAKLAR

SOME'ler, siber olayların önlenmesi veya zararlarının azaltılmasına yönelik olarak, kurumlarının bilişim sistemlerinin kurulması, işletilmesi veya geliştirilmesi ile ilgili teknik ve idari tedbirler konusunda öneri sunacaklar. Siber olayların önlenmesi veya zararlarının azaltılmasına yönelik faaliyetler, varsa birlikte çalıştığı sektörel SOME ile eşgüdüm içerisinde yürütülecek. Durumdan gecikmeksizin USOM haberdar edilecek. Kurumsal SOME'ler siber olaya müdahale ederken suç işlendiği izlenimi veren bir durumla karşılaştıklarında gecikmeksizin durumu kanunen yetkili makamlara ve gecikmeksizin USOM'a bildirecekler. Kurumsal SOME'ler 7/24 erişilebilir olan iletişim bilgilerini belirleyerek birlikte çalıştığı sektörel SOME'lere ve USOM'a bildirecekler.

Her kurumda ayrı birim

Kurumsal SOME'ler bakanlıkların bünyesinde, hizmet gereklerine göre, bakanlık birimlerini, bağlı, ilgili ve ilişkili kurumlarını kapsayacak şekilde kurulacak. Ancak bakanlık koordinesinde bakanlık birimleri, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları altyapılarının önem ve büyüklüğüne göre kendi bünyelerinde bir kurumsal SOME oluşturabilecek. Kurumsal SOME'lerin kuruluşunun eşgüdümü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütülecek. Sektörel SOME'lerin bulunduğu sektörlerdeki özel kurumlar ve diğer kuruluşlar da kendi bünyelerinde kurumsal SOME kurabilecek.

Hackerlardan seçilecek

Ülkemizin siber güvenliğinin emanet edileceği kurumun Uzmanlar Kurulu'nda siber güvenlik uzmanları, Bilim Kurulu'nda akademisyenler, Danışma Kurulu'nda ise kamu kurumları, STK'lar ve özel sektörün üst düzey yöneticileri yer alacak. 'Ordu'nun yaklaşık 200 üyesi olacak. İlgili tüm kamu ve özel kuruluşların katılımıyla oluşturulacak olan siber savunma ordusunun askerleri 'hacker'lardan seçilecek.


il y a 10 ans