|

Zirve Ergenekon işi

Zirve Yayınevi Katliamı davasının dosyasını inceleyen Savcı Cihan Kansız, 'yer yönünden yetkisizlik' kararında önemli tespitlerde bulundu. Savcı Kansız, kararın gerekçesinde, katliamı Ergenekon'un Malatya'da Albay Mehmet Ülger liderliğindeki hücresinin eylemi olduğunu kaydetti.

Yusuf Gülbakan
00:00 - 9/07/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:20 - 9/07/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Zirve Ergenekon işi
Zirve Ergenekon işi

Ergenekon Davası kapsamında sürdürülen "Zirve Yayınevi Cinayeti" soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Konuyla ilgilenen özel yetkili Savcı Cihan Kansız, dosyayı yer bakımından yetkisizlik kararı ile eylemin gerçekleştiği yer olan Özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderirken, önemli tespitlerde de bulundu. Savcı Kansız, kararın gerekçesinde, katliamın Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün Malatya ilinde Albay Mehmet Ülger liderliğindeki hücresinin bir eylemi olduğunu kaydetti.

MEDYA KARARI SAPTIRMAK İSTEDİ

Son günlerde medyada yer alan haberlerde savcının bu kararı yanlış algılanmış ve iki davanın birbirinden bağımsız olduğu yönünde propaganda yapılmıştı. Fakat kararın detayları incelendiğinde bu kararın sadece 'yer yönünden' verilen bir yetkisizlik kararı olduğu anlaşıldı.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Cihan Kansız ve Ufuk Ertmercan'ın imzasının yer aldığı kararda cinayetin Ergenekon Terör örgütünün işi olduğu, ancak Malatya'da gerçekleştiği için Malatya özel yetkili Savcılığı'nın yetkisinde olduğu belirtiliyor.

97 KLASÖR DELİL VAR

Malatya'ya gönderilen toplam 97 klasör içerisinde eylemin Ergenekon Silahlı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirildiğine dair fiziki ve dijital birçok delilin bulunduğu da belirtiliyor. Bu kararla Zirve Yayınevi katliamının Ergenekon Terör Örgütü tarafından işlendiği iddiası savcılar nezdinde kesinlik kazandı. 18 Nisan 2007 yılında Malatya'da Zirve Yayınevi'nde gerçekleştirilen katliamda biri Alman uyruklu olmak üzere yayınevi çalışanı 3 kişi boğazları kesilerek öldürülmüştü.


Aylar öncesinden planlanmış

7'si tutuklu 24 zanlının yargılandığı davaya ilişkin soruşturma, eylemin aylar öncesinden planlandığına dair delilerin bulunmasıyla iyice derinleştirilmiş, emekli orgeneraller Hasan Iğsız ve Hurşit Tolon ile ve İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu'nun da ifadeleri alınmıştı. Adı geçen isimlerin Zirve katliamından önce ve sonra Malatya'da bir araya geldiklerine dair fotoğraflar ortaya çıkmış ve fotoğraflar delil olarak dava dosyasına konmuştu. Bunun üzerine müdahil avukatları 18 Şubat 2010'da özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine başvurarak, katliamın "Ergenekon' örgütüyle bağlantılı olduğunu ileri sürmüştü. Aynı soruşturma kapsamında, savcıların eylemi gerçekleştiren hücrenin lideri olduğunu ileri sürdüğü eski Malatya Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, istihbarat binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Ruhi Abat, başçavuş Abdullah Atılgan, başçavuş Murat Göktürk, uzman çavuş Mehmet Çolak ve uzman çavuş Adil Akçay da 21 Mart'ta tutuklanmıştı.




13 yıl önce